Intressanta fakta om den 18:e graviditetsveckan

Intressanta fakta om den 18:e graviditetsveckan

Senaste uppdateringen: 25 juni, 2019

Varje vecka av graviditeten kommer med nya förändringar och upplevelser för en blivande mor och hennes växande barn. Under den 18:e graviditetsveckan är barnet stort som en apelsin.

Samtidigt blir anknytningen mellan den blivande mamman och hennes barn allt starkare. Det beror delvis på barnets rörelser inuti moderns mage. Vid denna punkt börjar kvinnan även kunna känna av mer fosteraktivitet, särskilt på natten.

Med lite tur kan en del blivande mödrar ta reda på barnets kön i vecka 18. Om barnet är en flicka är hennes reproduktionsorgan redan bildade. Pojkars könsorgan syns om barnet befinner sig i rätt läge under ett ultraljud.

Fostret under den 18:e graviditetsveckan

I den 18:e graviditetsveckan mäter fostret omkring 14 cm och väger cirka 180-190 gram. Den lilla bebisens rörelser blir mer och mer kraftfulla.

Under ett ultraljud kan du få se barnet röra sig. Han eller hon sträcker på sig och drar in sina armar och ben. Du kan också se fostret öppna och stänga munnen när han eller hon lär sig att svälja.

Vissa specialister rekommenderar att du spelar musik för att stimulera barnet. Det finns också mammor som väljer att prata med sina små. Tro det eller ej, men det här kan hjälpa dig att lugna ner och trösta din bebis.

Eftersom barnets hud just nu är så genomskinlig syns hans eller hennes blodkärl. Ögonfransar och ögonbryn börjar också dyka upp och barnets ögon och öron bildas på sina permanenta positioner.

Under ett ultraljud kan föräldrarna få chansen att se sitt barn suga på sina fingrar.

Ett 18 veckor gammalt foster gör också grimaser och använder ansiktsmusklerna. Mamman kan även börja känna av när fostret har hicka. När ett foster har hicka kan det kännas som om han eller hon hoppar i livmodern.

foster i den 18:e graviditetsveckan

Mammans kropp under den 18:e graviditetsveckan

Den gravida kvinnan kan inte längre dölja sin växande mage. Under den 18:e graviditetsveckan kan en del blivande mödrar uppleva ryggsmärtor – särskilt i nedre delen av ryggen.

Det beror på att livmodern växer mer och mer, vilket gör att kvinnans mage blir tyngre och tyngre. Denna vikt lägger ökad belastning på ryggen.

Många kvinnor kan även uppleva obehag på natten. Det kan redan vid denna punkt vara svårt att hitta en bekväm ställning att sova på på natten. Den bästa positionen för gravida kvinnor att sova i är på vänster sida. På så sätt undviker hon att sätta press på hålvenen, som bidrar med att ge syre till barnet.

Du kan prova att lägga en kudde mellan benen eller under höften för att lindra ryggvärken. Storleken på livmodern sätter också tryck på moderns urinblåsa. Därför känner gravida kvinnor behovet av att kissa ofta, särskilt på natten.

Andra typiska symptom på en kvinnas 18:e graviditetsvecka inkluderar svårigheter att koncentrera sig och hålla fokus. Gravida kvinnor kan känna sig desorienterade och distraherade. Vissa beskriver känslan som att deras huvud är fullt med vatten. Det beror på alla hormonella förändringar som pågår inuti kvinnans kropp.

Vissa kvinnor kan även ha mardrömmar eller sömnstörningar. Andra kan ha häftiga humörsvängningar och vara känsligare än vanligt.

För att minimera effekterna av dessa symptom är det mycket viktigt för gravida kvinnor att hålla sig aktiva. Träning och motion ökar flödet av syrerikt blod till hjärnan och minskar ångest och stress.

gravid kvinna sitter på bänk med resväska och nalle

Hur du tar hand om dig själv under den 18:e graviditetsveckan

En blivande mammas aptit brukar bli större under den 18:e veckan av graviditeten. Dessutom kan kvinnan ibland bli extremt sugen på vissa saker – ibland på saker som inte ens är mat.

Det är dock viktigt att hålla en god kost. Det är inte bara viktigt för din bebis, utan också för att inte gå upp för mycket i vikt under graviditeten.

För att inte få järnbrist bör gravida kvinnor öka sitt intag av rött kött, nötter och baljväxter. Dessa bidrar till att öka järnnivåerna. Och precis som under tidigare veckor är det viktigt för blivande mammor att dricka tillräckligt med vatten så att de inte blir uttorkade. Det innebär att de bör dricka minst 8 glas vatten om dagen.

Gravida kvinnor bör även ta vitamintillskott och kalciumtillskott i enlighet med vad deras läkare har rekommenderat.

Pappans graviditet

Många män klagar också på att de känner av egna symptom under hela sin partners graviditet. Dessa kan vara ganska varierade. Pappan kan uppleva fysiska symptom som illamående, liksom känslomässiga symptom, som humörsvängningar och överkänslighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gallo, M., Sanchez, R., Gallo, J., Ruoti, M., & HernaNdez, A. (2013). Ecografia fetal de semana 18-22 de embarazo+ dvd.
  • Vásquez-Montero, M., Soto, J., Pisconte, B., Mori-Quispe, E., Hinostrosa-Camposano, W. D., & Contreras-Pulache, H. (2013). Nutrición y embarazo: explorando el fenómeno en Pachacútec, Ventanilla-Callao. Revista Peruana de Epidemiología, 17(1), 01-04.
  • Lugones Botell, Miguel, and Miguel R. Sarduy Nápoles. “Amnesia en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 137-146.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.