Fantomgraviditet: Pappan är gravid!

Fantomgraviditet: Pappan är gravid!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Är du gravid och ditt barns fader blir illamående, går upp i vikt och har konstiga sug efter särskild mat vid midnatt, precis som du? Forskare har upptäckt ett syndrom som de kallar Couvadesyndromet, eller en fantomgraviditet.

Detta påverkar vissa fäder första gången de är med en gravid partner. Det manifesterar sig med symtom hos män som väsentligen liknar dem under en kvinnas graviditet.

Faderskap betyder inte bara att familjens logistik förändras. Tydligen verkar det också vara så att vissa män upplever vissa biologiska förändringar i solidaritet, om än omedvetet, med sina partner.

I motsats till vad man trodde fram till relativt nyligen är det inte en psykosomatisk effekt. Istället är det något verkligt reellt, eftersom det kan orsaka förändringar i en mans testosteronnivåer. Det kan också öka nivåerna av prolaktin, ett hormon som stimulerar mjölkproduktionen i körtlarna i brösten.

Varför heter det Couvadesyndromet?

Couvadesyndromet är uppkallat efter det franska ordet “couver”, vilket innebär att inkubera eller uppfostra, och det påverkar några fäder i väntans tider. Syndromet manifesterar sig hos män med förekomsten av typiska graviditetssymptom.

Enligt olika forskningsartiklar om detta ämne uppträder detta syndrom hos 10% till 65% av gravida kvinnors makar, och man har uppskattat att 1 av 4 män konsulterar sina läkare på grund av dessa symtom.

Vilka är symtomen på fantomgraviditet?

Män med detta syndrom känner av sin partners graviditet och efterliknar de typiska symptomen hos gravida kvinnor. Vanligtvis börjar effekterna under graviditetens första trimester och slutar när barnet är fött.

Dessa är bara några av de vanligaste symptomen: illamående, kräkningar, humörsvängningar, sug efter specifika saker (pica), viktökning, trötthet, lågt blodtryck, benkramper och även buksmärtor som påminner om värkarna hos en gravid kvinna.

Varför drabbas man av fantomgraviditet?

Vissa undersökningar har gjorts på de hormonella förändringarna som förekommer hos gravida kvinnor. Enligt dessa studier frisätter kvinnor kemiska signaler som kan omedvetet detekteras av mannen.

Detta skulle generera en skyddande inställning gentemot hans partner och samtidigt orsakar de alla dessa symtom i hans kropp så att han på något sätt kan dela denna upplevelse med sin fru under denna period.

nyfödd hålls upp av händer

Ytterligare forskning genomfördes där män fick en babydocka insvept i en filt med doften av en nyfödd. Männen höll dockan i sina armar samtidigt som de lyssnade på en inspelning av barnskrik.

Analysen indikerar en ökning av prolactin och kortisol. Dessa är hormoner som genererar symtom och beteenden hos de flesta pappor som redan är djupt inne i babyvärlden.

Hur stor rikedom är det inte, även bland de fattiga, att vara son till en bra pappa!

Juan Luis Vives

En annan teori om detta syndrom bygger på tanken att mannen försöker identifiera sig med den gravida kvinnan. På så sätt kan känslor uppstå som avundsjuka, rädsla och oro inför barnets ankomst, stress på grund av ansvaret för att behöva leva med en kvinna som uppvisar personlighetsförändringar och till och med en aversion mot sex under graviditeten. Denna identifiering med den gravida kvinnan kan generera symptom hos den blivande fadern.

En annan teori säger att detta syndrom dyker upp hos de mest tillgivna par som står varandra väldigt emotionellt nära. Och i de flesta fall där det händer är fäderna ofta mer involverade i att ta hand om sina barn och klassificeras som utmärkta föräldrar.

Vad kan man göra vid fantomgraviditet?

man och gravid kvinna jämför magar

Här är några av de vanligaste sakerna som triggar fantomgraviditet. Vi har också samlat ihop några förslag som kan hjälpa dig att bättre hantera det eller till och med eliminera det helt.

Att bli nekad sex

När kvinnan säger nej till sex är det vanligtvis relaterat till de fysiska förändringar hon upplever under graviditeten.

Ta dig tid att försäkra henne om att hennes kropp fortfarande är åtråvärd och attraktiv för dig under detta skede.

Sexuell avhållsamhet

I de fall kvinnor måste avstå från samlag av medicinska skäl. De bör då samråda med en specialist om andra former av intimitet eller sexuell aktivitet som är tillåten och inte påverkar graviditeten. Det finns många sätt att fortsätta ha kul på!

Prata med varandra

Om du inte hittar några skäl för fantomgraviditet, är det en bra idé att diskutera de känslor och rädslor som graviditeten medför för din partner. Detta kan minska vissa av symtomen så att ni kan njuta av den här tiden mycket mer.

Det är bra att veta att fäder som som blir drabbade av fantomgraviditet är ännu starkare anknutna och investerade i graviditeten och sina gravida fruar. De kan förstå lite bättre hur kvinnorna känner sig och bättre förstå deras behov.

Det som är bra med detta syndrom är att värkarna inte gör ont på riktigt och att det försvinner när barnet är fött… i de flesta fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.