Vet du vilka faktorer som bestämmer barnets kön?

Framtida föräldrar är ofta ivriga att få reda på om de kommer att få en flicka eller en pojke. Med den här frågan i åtanke kommer vi idag att tala om vad som bestämmer ett barns kön.
Vet du vilka faktorer som bestämmer barnets kön?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Många föräldrar har något de föredrar vad det gäller deras framtida barns kön. Det är speciellt viktigt om de redan har ett eller flera barn. Detta är varför de kanske ställer sig frågan om vad som bestämmer barnets kön.

Det är inte bara nyfikenhet som lyfter den här frågan. Vissa föräldrar kan också vara ängsliga över att få veta ifall deras önskningar kommer att slå in. Lyckligtvis finns det flera metoder som faktiskt kan vara väldigt effektiva.

Vilka faktorer bestämmer barnets kön?

Barnets kön bestäms i befruktningsögonblicket. Spermien innehåller kromosomer som bestämmer barnets kön.

Sperma innehåller två kromosomer. En identifieras med bokstaven X och är feminin. Den andra som är maskulin identifieras med bokstaven Y. Vad det gäller kvinnor innehåller deras ägg också två kromosomer, vilka båda är X (feminina) kromosomer.

Föreningen av en X ägg med en spermie som också innehåller en X kromosom resulterar i en XX zygot. En XX zygot innebär att det blir en flicka. Föreningen av ett X ägg med en spermie innehållande en Y kromosom resulterar i en XY zygot – en pojke.

Fertilitetsbehandling och val av barnets kön

Moderna fertilitetsbehandlingar tillåter föräldrar att få reda på barnets kön i förhand. Därför är det ett gott alternativ om du vill välja ditt barns kön. Det finns två behandlingar med den här möjligheten. Först artificiell insemination (AI) eller den andra – in vitro fertilisering (IVF).

Genom dessa tekniker kan specialister implantera embryon som tillhör det önskade könet. Vid in vitro fertilisering till exempel, utför fertilitetsspecialister preimplantatorisk genetisk diagnostik. Detta tillåter dem att upptäcka könet hos varje embryo.

De här teknikerna är nästan 100% effektiva. Däremot kräver de tid och pengar eftersom de kan vara väldigt dyra. Dessutom kräver de användningen av fertilitetsmediciner som också kan vara väldigt dyra.

I många länder runtom i världen är det enbart lagligt att välja barnets kön av terapeutiska anledningar. Det kan exempelvis vara värdefullt när man försöker undvika överförande av genetiska tillstånd som relateras till en persons kön.

vad bestämmer ett barns kön

Metoder för att välja ditt barns kön under samlag

Det finns även metoder relaterade till samlaget som bestämmer barnets kön. Dessa metoder är dock mindre effektiva.

Programmera era sexuella möten

Den här metoden baseras på spermiens hastighet. Y-kromosomer är mindre och snabbare men har en lägre överlevnads frekvens. Samtidigt är X-kromosomerna stora och långsamma och har en stor överlevnads potential.

Ett annat fakta att ha i åtanke är livslängden av ett  befruktningsbart ägg – vilket är 12 h. Samtidigt är det viktigt för kvinnan att kunna identifiera när hon har ägglossning.

Därför bör du och din partner ha sex flera dagar före ägglossningen om ni vill ha en flicka. På så sätt kommer spermien som innehåller en X-kromosom att nå ägget. Samtidigt kommer Y-kromosomsspermierna att misslyckas i sina försök.

Om du hoppas på en pojke bör ni ha sex i det exakta ögonblicket som du har ägglossning. Detta tillåter Y-kromosomsspermien att snabbt nå och befrukta ägget.

Ett barns kön bestäms i befruktningsögonblicket. Vad som bestämmer barnets kön är kromosomerna som sperman innehåller!

Anledningar till varför föräldrar föredrar ett särskilt kön

Det är vanligt för föräldrar som har ett barn att önska sig ett barn av det andra könet. Kulturella faktorer spelar också sin roll i förväntningarna liksom särskilda sociala positioner. En önskan att preservera ett familjenamn och andra frågor som har att göra med arvegods kan också spela in.

Dessutom har många människor särskilda uppfattningar om kön som påverkar deras önskningar.

vad bestämmer ett barns kön

Är det normalt att känna sig besviken när ett barns kön inte är det du hoppats på?

När du har hoppats på ett visst kön och ultraljudet visar på det motsatta kan det hända att du känner dig lite besviken. Det är helt normalt att känna sig besviken och till och med ledsen under en kort tid. Upplevelsen kan liknas vid en sorgeprocess.

För vissa gravida kvinnor kan besvikelsen vara starkare och få psykologiska effekter. Detta kan försätta det ofödda barnets liv i riskzonen.

I det här fallet kan symptomen inkludera en förlängd ledsamhet som påverkar moderns liv likaväl som dem runtomkring henne. Hon kan även uppleva en sorts avvisande gentemot hennes graviditet och hennes ofödda barn.

De här känslorna kan även ackompanjeras av skuld för att inte erhålla rätt kön. I en sådan situation är det viktigt att båda föräldrarna söker psykologisk rådgivning.

Det som är viktigast är att du och din partner njuter av den underbara upplevelsen att bli föräldrarNär allt kommer omkring kommer barnets kön inte att spel någon roll vad det gäller kärleken du känner gentemot den lilla pojken eller flickan som du fört till världen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.