Är det säkert att äta surimi under graviditeten?

Du kan äta surimi under graviditeten, eftersom det är en produkt med proteiner av högt biologiskt värde och bra fetter. Ät dock med måtta.
Är det säkert att äta surimi under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2024

Surimi är ett livsmedel som är tillagat av fiskprotein som syftar till att efterlikna skaldjur. Det är perfekt att tillsätta i sallader och som tillbehör till kalla rätter, eftersom det förbättrar rätternas smak och konsistens. Men hur säkert är det att äta surimi under graviditeten? Fortsätt läsa vidare så ska vi berätta.

Du bör beakta att det under graviditeten är avgörande att vara försiktigare än någonsin med kosten. Du bör undvika vissa livsmedel under denna period eftersom de utgör en mikrobiologisk risk. Dessutom kan också alkohol och berusning äventyra fostrets hälsa.

Utarbetandet av surimi

Vi ska börja med att titta mer i detalj på vad detta livsmedel kallat surimi består av. Det är en produkt som har sitt ursprung i Japan och är gjort på fisk. Med andra ord så är det inte gjort på olika seafoodprodukter, som det en gång påstods.

Innan det förpackas och säljs till konsumenten genomgår surimi dessutom en pastöriseringsprocess. Denna process säkerställer att alla patogena mikroorganismer som kan finnas inuti förstörs, vilket garanterar kvalitet ur en hygienisk synvinkel.

Bitar av surimi.
Kolja en huvudingrediens vid framställning av surimi. Först erhåller man proteinet som man sedan blandar med andra naturliga ingredienser som solrosolja, majsmjöl, salt och paprika.

Surimi och näring

Först och främst vill vi berätta om de huvudsakliga näringsegenskaperna i surimi. Vi beskriver dessa nedan.

Främjar matsmältningen

Vi pratar om en produkt som innehåller proteiner av högt biologiskt värde, dvs det innehåller alla essentiella aminosyror och har en hög smältbarhet i kroppen. Dessa näringsämnen är viktiga för bibehållandet av en hälsosam muskelmassa, enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients.

Förbättrar kardiovaskulär hälsa

Surimi innehåller omega-3-fettsyror. Dessa element är viktiga för en god kardiovaskulär hälsa. De påverkar också positivt utvecklingen av barnets nervsystem under de första stadierna av livet, enligt en studie publicerad i tidskriften Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Förhindrar utvecklingen av anemi

Detta livsmedel innehåller vitamin B12, vilket är ett näringsämne som skyddar mot utveckling av anemi. Det är viktigt att betona att denna sjukdom under graviditeten kan ha en negativ inverkan på fostrets välbefinnande och utveckling. Faktum är att tillskott med detta vitamin ofta rekommenderas till gravida, särskilt i samband med vegankost.

En kvinna som står vid en pillerflaska och ett glas vatten.
Surimi är ett livsmedel av animaliskt ursprung som hjälper till att förhindra utvecklingen av anemi. Det främjar också matsmältningen och förbättrar kardiovaskulär hälsa.

Du kan äta surimi under graviditeten – men med måtta

Trots att det är en produkt som ingår bland ultrabearbetade industriprodukter, kan du äta surimi med måtta under graviditeten. Men under alla ommständigheter ska du inte äta för mycket av det, eftersom det innehåller tillsatser. Emellertid kommer tillfälligt intag inte att vara skadligt och kan i stället bidra till att du tillgodoser dina nödvändiga näringsbehov.

Det är viktigt att betona att denna produkt inte utgör någon mikrobiologisk risk, eftersom endast fiskproteiner används vid tillverkningen. Av denna anledning anses det vara säkert, även om det inte tillagas före konsumtion. Det kan även ingå i kosten under nästan alla skeden av livet utan att generera större problem.

Surimi: En produkt som du kan äta under graviditeten

Som vi har nämnt är surimi en produkt som är okej att inkludera i kosten under graviditeten utan större risk. Den genomgår en serie pastöriseringsprocesser som säkerställer dess kvalitet ur en hygienisk synvinkel. Detta säkerställer att det inte innehåller några patogena mikroorganismer som kan skada kvinnan eller fostret.

Dessutom är det ett relativt näringstätt livsmedel ur näringssynpunkt. Det ger proteiner av högt biologiskt värde och kvalitetsfettsyror som bidrar till att garantera en korrekt utveckling av fostret. Det är också en källa till vitamin B12, som är ett näringsämne som saknas i en många restriktiva kostplaner.

Men när du väljer surimi rekommenderar vi att du väljer en produkt som inte innehåller tillsatser. För att göra det bör du kontrollera märkningen och innehållsförteckningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berrazaga, I., Micard, V., Gueugneau, M., & Walrand, S. (2019). The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients11(8), 1825. https://doi.org/10.3390/nu11081825
  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.