Alkoholfria drinkar under graviditeten

Det är fullt möjligt att konsumera en rad alkoholfria drinkar som har en uppfriskande effekt under graviditeten. Lär dig mer om dem här!
Alkoholfria drinkar under graviditeten
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2023

Alkoholkonsumtion avråds starkt under graviditeten. Detta betyder dock inte att det inte är möjligt att förbereda en serie uppfriskande cocktailar som inte innehåller detta giftiga ämne. Med följande kombinationer som vi presenterar nedan kommer du att kunna njuta av alkoholfria drinkar under graviditeten utan att riskera fostrets utveckling.

Tänk dock på att vi pratar om drycker för tillfällig konsumtion. Även om de inte innehåller alkohol, kan de innehålla socker eller andra ämnen som inte bör missbrukas. Kom ihåg att vatten är det bästa verktyget för att säkerställa en god vätskebalans, detta är något att alltid ha i åtanke.

Förbered uppfriskande och alkoholfria drinkar under graviditeten

Cocktailar är idealiska för att svalka dig under varma dagar och eller njuta av vid speciella tillfällen med vänner. Att gå utan alkohol betyder inte att du inte kan ha det bra under graviditeten. Lär dig om dessa enkla förberedelser att njuta av samt dela.

Ananascocktail

Allt du behöver göra är att pressa tre citroner och tre apelsiner samt skära en fjärdedel av en ananas i små bitar. Blanda juicen med frukten och tillsätt en sked socker i en 1,5-liters flaska. Skaka och njut! Vi rekommenderar naturligtvis att du dricker den kall.

Detta preparat är en fantastisk källa till vitamin C. Detta ämne har visat sig vara nyckeln till att förbättra immunsvaret mot infektionssjukdomar. Det hjälper också till att underlätta hanteringen av vissa sjukdomar genom att minska symtomens intensitet och varaktighet.

Tre glas ananascocktail.
En ananascocktail är ett bra alternativ under graviditeten eftersom det är en källa till C-vitamin, som hjälper till att förbättra immunsvaret mot infektionssjukdomar.

Kiwicocktail

I det här fallet, placera en skiva kiwi utan skal i en blandningsbägare tillsammans med 15 ml kolsyrat mineralvatten, 15 ml litchisirap och 15 ml citronsaft. Fyll bägaren med is och skaka ordentligt i 6 sekunder. Fyll på med kolsyrat mineralvatten vid servering, så är det klart!

Bellinicocktail

Huvudingrediensen i Bellinicocktailar är äpplen. Du behöver bara blanda en kvarts kopp av äppeljuice med ytterligare en kvarts kopp persikojuice och lite citron i ett champagneglas. Tillsätt agavesirap efter smak och rör om. Fyll resten av glaset med kolsyrat vatten och du har en läcker drink.

Observera att agavesirap ofta används som ersättning för socker, men det är inte ett perfekt val. I båda fallen kan överdrivet intag utlösa utvecklingen av graviditetsdiabetes. Det är avgörande att moderera intaget av enkla sockerarter som en förebyggande åtgärd, vilket framgår av forskning publicerad i The Proceedings of the Nutrition Society.

Vattenmelonscocktail

Detta är en av de bästa alkoholfria drinkarna att konsumera under graviditeten. Börja med att lägga is i ett glas och häll sedan en halv kopp vattenmelonjuice och en kvarts kopp vit druvjuice. Tillsätt sedan en fjärdedel tonic och pressa en apelsinskiva ovanpå. Allt som återstår är att röra om och garnera med en vattenmelontriangel på glasets kant.

Virgin blue lagoon cocktail

Lägg en halv kopp is i en mixer, en halv kopp frysta blåbär, en halv kopp lättmjölk och en kopp ananasjuice. Mixa allt tills du får en slät blandning. Sila sedan ner vätskan i glaset och avsluta med en klick vispgrädde på toppen och en skiva ananas.

En jungfrulig blå laguncocktail.
En virgin blue lagoon cocktail är gjord med blåbär, mjölk och ananasjuice. Med mycket is är det ett uppfriskande och alkoholfritt alternativ att dela med vänner.

Peach Paradise Cocktail

För att göra den här drinken måste du krossa en halv kopp is och lägga till en kopp persikor, en halv kopp vaniljglass, en kopp äppeljuice och en sked citronsaft tills du får en homogen blandning. Vid det här laget, häll upp det i ett högt glas och lägg sedan ett långt sugrör tillsammans med en citronskiva på kanten.

Coconut Crazy Cocktail

För att göra det här sista alternativet, krossa en halv kopp is och tillsätt en halv kopp vaniljglass, en kopp lättmjölk, en kvarts kopp riven kokos, en matsked chokladsirap och en matsked chokladbitar tills det en krämig blandning erhålls. När detta är klart, servera den i ett glas med vispgrädde på toppen, och det är allt!

Förbered alkoholfria drinkar att konsumera under graviditeten

Som du har sett är det möjligt att förbereda alkoholfria drinkar att konsumera och njuta av under graviditeten. Du bör dock inte överdriva det. Om du har utvecklat graviditetsdiabetes bör du absolut undvika att dricka dessa typer av sockerhaltiga vätskor helt och hållet. I detta sammanhang är det bäst att optimera din kost.

Kom ihåg att det är viktigt att hålla sig hydrerad under graviditeten, men du bör främst dricka vatten. Läsk bör begränsas och juice bör konsumeras med måtta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Goran, M. I., Plows, J. F., & Ventura, E. E. (2019). Effects of consuming sugars and alternative sweeteners during pregnancy on maternal and child health: evidence for a secondhand sugar effect. The Proceedings of the Nutrition Society78(3), 262–271. https://doi.org/10.1017/S002966511800263X

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.