30 keltiska namn för flickor
Idag kommer vi att presentera 30 vackra keltiska namn för flickor. Än i dag kan innebörden av var och en av dem samt deras ursprungliga berättelse tjäna som inspiration till blivande mödrar.
Dessutom, genom dessa namn, är det möjligt att överföra till din lilla flicka arvet från ett av de mest minnesvärda europeiska folkslagen som bär på kanske den mest romantiska berättelsen inom mänsklighetens historia.
Vill du veta vilka hemligheter som döljer sig bakom dessa namn? Om så är fallet, fortsätt att läsa då vi avslöjar dem för dig här.
Keltiska namn för flickor
Enligt vissa historiker ockuperade kvinnorna viktiga positioner i det keltiska samhället, till långt högre grad än vad som skedde i antikens Grekland, eller till och med Rom.
Därmed visar förekomsten av viktiga kvinnliga ledare (som drottning Boudica av Iceni-stammen) att det var möjligt för kvinnor att besätta höga positioner.
Om du vill ha ett namn med hög samtida status för din lilla flicka kommer vi idag att erbjuda en lista över de mest populära keltiska namnen för flickor. Förhoppningsvis kommer de att inspirera dig!
Keltiska namn för flickor: från A till L
- Alanna: Ett namn med mycket symbolik, vilket betyder “vacker, ljus”.
- Alina: Vissa författare klassificerar det här alternativet som av keltiskt ursprung, och det betyder “attraktiv, rolig”.
- Ahslinn: Används ofta på Irland, där det betyder “dröm” eller “vision”. Faktum är att aisling är en genre av irländsk poesi som blev mycket populär i slutet av 1600-talet och under 1700-talet.
- Brenda: Detta är också ett mycket vanligt val på Irland, eftersom det symboliserar “styrka, triumf och makt”. Det är också den feminina varianten av Brand, som betyder “svärd, kämpande briljans”.
- Bricia: Den feminina formen av Bricio, som betyder “stark”.
- Brigid: En gudinna inom irländsk mytologi, som representerar styrkan och passionen hos eld och poesi.
- Caeli: Kommer från Kayley, som betyder “smal, tunn”.
- Eileen: Ett av de vackraste keltiska namnen på den här listan. Det betyder “vacker som solen” och dessutom har det varianter som Eilena, Eilene, Eileene eller Ayleen.
- Evelyn: En variant av Eva, som på gaeliska betyder “trevlig”.
- Fiona: Betyder “den med vackert hår”.
- Gwendolyn: Kommer från drottning Gwendolyn, som beskrivs i en artikel skriven av Katherine Olson. Detta var en av de första fiktiva kvinnliga krigarna i Storbritanniens antika historia, förevigad under medeltiden av Geoffrey av Monmouth (han som populariserade sagorna om kung Arthur). Således tros det syfta på “den med vita ögonfransar”. Men det finns också de som tror att det kommer från den “heliga ringen”.
- Hazel: “Hasselnöt” på keltiskt. Det härstammar också från det gamla engelska ordet haesel.
- Iria: betyder “bördig mark”. Dessutom är det namnet på en gammal galicisk stad, Iria Flavia, som ligger i A Coruña (Galicien).
- Kiara: “Den med svart hår”.
- Lenora: Variant av Leonor och betyder “det som växer”.
Du kan vara intresserad av: 23 baskiska namn för tjejer
Keltiska namn för flickor: Från M till Ö
- Maeve: Detta är den engelska bearbetningen av det gaeliska namnet Medb, som betyder “det som gör dig lycklig”. Det kommer från drottningen av Connacht, som ansågs vara en gudom inom irländsk mytologi.
- Meredith: Betyder “havets väktare”. Vissa författare antyder dock också att det kan komma från det walesiska ordet meredudd, som betyder “den stora damen”.
- Morgana: Ett gaeliskt namn för “den som kommer från stranden” eller “drottningen född från havet”.
- Nealie: Betyder “den som styr”.
- Nia: “Lysande, skinande”. Faktum är att i mytologiska övertygelser var Nia en ” älva “.
- Oona: I linje med det föregående alternativet bär detta vackra namn betydelsen “älvornas drottning”.
- Orla: Betyder “älvprinsessa”.
- Rhiannon: Hon var en walesisk hjältinna vars namn betyder “den stora drottningen”.
- Shayla: Modern form skapad på 1900-talet och mycket populär i USA. I denna mening kommer det från den gaeliska varianten av Cecilia och betyder “av det förtrollade palatset”.
- Shirley: “Briljant”.
- Suria: Detta är namnet på gudinnan som får vattnet att flyta i keltisk mytologi.
- Treva: Den feminina formen av Trevor, som betyder “stor anläggning”.
- Tristana: Den kvinnliga formen av Tristan, som kommer från det keltiska namnet Drystan. Det tros vara härlett från ordet drest, som betyder “uppståndelse” eller “tumult”.
- Ula: Vissa författare tror att det betyder “havets juvel”, med hänvisning till Röda havets rikedom. Det finns dock andra som tror att det är en variant av Ursula, vilket betyder “stark som en björn”.
- Yilda: Betyder “den som tjänar Gud”.
Upptäck ännu fler namn: Namn med romerskt ursprung för pojkar
Keltisk kultur knackar på din dörr med dessa 30 namn
Med hämndlystna kvinnor såväl som naturälskande druider, vilka djupt inne i urskogen offrade människor till uråldriga väsen, blev de keltiska stammarna en inspiration för många myter och moderna fantasytolkningar och romantiseringar. Dessutom kan kärleken och respekten för deras ojämna kamp mot överheten skapa en sentimental anknytning hos många av dagens lite vilsna själar.
Låt dig inspireras av dessa 30 keltiska namn för flickor och öppna dörren för ditt hjärtas krigare och väktare.
Oroa dig inte om du inte har hittat det valda namnet ännu eftersom det finns många fler berättelser från Europas förfäder som kan hjälpa dig i denna fantastiska sökning. Speciellt om du älskar kulturhistoria.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Couto, S. P. (s.f.). A História Secreta de Roma. Universo dos Livros Editora. https://books.google.es/books?id=EDgWDgAAQBAJ&dq=Drusila+celta&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Laguna, M. V. (2010). Breve Historia de los Celtas: La apasionante historia de un pueblo legendario y sus más grandes héroes Viriato, Vencigetórix y Boudicca. Ediciones Nowtilus. https://books.google.es/books?id=WalvEAAAQBAJ&dq=Aine+reina+de+las+hadas+celta&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Núñez, P. (2017). Civilización celta, El papel de la mujer, Mujeres celtas: druidesas y reinas guerreras. Clío: Revista de historia, 192, 72–79. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6150879
- Olson, Katherine. (2008). Gwendolyn and Estrildis: Invading Queen in British Historiography. Medieval Feminist Forum. Consultado el 21 de marzo de 2023. https://scholarworks.wmich.edu/mff/vol44/iss1/4/