De bästa sätten att introducera ditt barn för poesi

Vill du introducera ditt barn för poesi? Läs vidare för att se hur du kan göra det på ett naturligt sätt i den här artikeln.
De bästa sätten att introducera ditt barn för poesi
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det är allmänt känt att poesi är mycket viktigt för ett barns ordförråd och utveckling. När du inser detta som förälder kan du fråga dig själv hur du kan introducera ditt barn för poesi och få honom eller henne intresserad av det.

Vad är den bästa metoden att introducera ditt barn för poesi?

Poesi är ett universellt språk. Det hjälper barn att växa som kännande och medvetna varelser, förbättrar deras kreativitet och hjälper dem att bättre förstå situationer och känslor. Med sin rytm och sitt uttryck hjälper poesin dem att förstå ord och känslor på ett djupare sätt.

Det finns många olika sätt att få ditt barn intresserad av poesi. Men idag kommer vi att ta upp de mest populära metoderna – de som har visat sig vara mest effektiva.

Låt oss titta på ett sätt i taget för att förstå varför metoderna är så effektiva och hur du kan implementera dem i ditt barns liv.

Introducera ditt barn för poesi genom att läsa dikter tillsammans

Det finns inget bättre sätt att exponera ditt barn för poesi än genom att läsa det högt tillsammans. Det finns många poesiböcker för barn som du kan utforska tillsammans med ditt barn. Det är ett accepterat faktum att det är mycket viktigt att läsa för våra barn. Och när vi läser poesiböcker finns det än fler fördelar.

introducera ditt barn till poesi: barn med papper och penna och ordet poetry
När man lyssnar på poesi hör barnet ordens rytm och observerar mönstren i texten. Detta hjälper ditt barn att känna igen versmått och rim.

Att läsa poesi tillsammans varje dag är en bra vana som kommer att förbättra din relation med ditt barn. Det kan vara en kort dikt, en bok med berättelser skrivna i rim eller till och med en barnsång. Att läsa poesiböcker på samma sätt som ditt barns vanliga böcker är ett bra sätt att börja föra ditt lilla barn närmare poesin.

Lära sig dikter utantill

Att memorera dikter är ett bra sätt att utveckla ditt barns minne. På detta sätt lär barn sig medan de har roligt, och de kommer särskilt att älska det om du väljer en dikt de gillar. De kommer tycka om att lära sig orden och upprepa dem tillsammans med dig.

En bra idé kan vara att organisera ett poesikväll med ditt barn och andra släktingar och vänner. Poesi är mycket lätt att memorera. Men du måste också se till att ditt barn gillar dikten eller dikterna i fråga.

Skriva egen poesi

Nästa fas är att få dina barn att dikta sina egna dikter. Ett bra sätt att börja är att använda dikter som de redan känner till, och uppmuntra dem att ändra några av de rimmande orden eller fraser på sitt eget sätt.

introducera ditt barn till poesi: poesiuppläsning
Ett annat sätt är att uppmuntra dem att rita bilder och sedan lägga till några av de ramsor som de gillar. Sedan kan de börja lite i taget med att skapa några egna. Det kommer naturligt.

Med mindre barn kan man leka med rim och ord tillsammans medan du skriver ner vad barnet kommer på och sedan läsa upp det igen.

Att skriva sina egna dikter är ett av de bästa sätten att introducera barn för poesi. Det händer då naturligt och progressivt, och det får dem att känna att dikterna verkligen är deras.

Lyssna på poesi

Att lyssna på och sjunga barnsånger är ett bra sätt att börja introducera barn för poesi, särskilt när de är små. Spädbarn och småbarn älskar att lyssna på enkla, roliga sånger.

För att göra detta kan du söka efter några populära barnsånger eller välja vilken enkel låt som helst som barnet gillar, de som har roliga rim passar ofta bäst. Det finns också diktböcker att köpa som kommer med en egen CD. Detta är också ett mycket bra alternativ.

Barn brukar vara mycket mottagliga för poesi. Det är något de accepterar som en ny lek – en lek med ord. Det är viktigt att börja läsa poesi för barn och även läsa andra sagor, berättelser och böcker för dem. Hitta en avskild plats och njut av poesins magi med ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.