23 baskiska flicknamn

En av de första utmaningarna föräldrar ställs inför innan barnet är fött är att välja ett passande namn. Familjetraditioner och trender påverkar dessutom beslutet. Här är några baskiska namn som kan vara till hjälp för att välja ett namn på din lilla dotter!
23 baskiska flicknamn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 28 september, 2019

Det är väldigt spännande att få reda på att man väntar en liten flicka, och på en gång börjar man fundera på vad man vill döpa henne till. Men att välja ett namn kan vara en stor utmaning. Baskiska flicknamn, med ursprung från Baskien i norra Spanien, är mycket originella och har djupa betydelser.

Numera är det väldigt trendigt att välja unika och originella namn, särskilt på främmande språk. Många människor gillar namn på spanska, japanska, italienska, grekiska eller arabiska. I enlighet med denna trend blir baskiska flicknamn också mer och mer populära.

Baskerna har sina rötter bland inuiter som flydde för att hitta ett bättre klimat att leva i. De brukade vara nomader, och de dyrkade djur och gudar. Det baskiska språket, Euskera eller Baskiska, har inget klart ursprung, även om det anses vara ett pre-indo-europeiskt språk. Det talas idag av ca 1 miljon människor.

Den baskiska kulturen har många vackra namn som flickor och kvinnor kan bära med stolthet. De är unika och har magnifika betydelser. Om du vill ha något som inte är så traditionellt är baskiska flicknamn ett bra val.

Baskiska flicknamn

Ainara:

Det betyder “fågel”, specifikt “svala”, och representerar vårens ankomst. Namnet är baserat på kristna traditioner.

Alaitz:

Det kommer från namnet Sierra de Navarra. Det kan också vara en avledning av “alai” som betyder “glädje” på baskiska.

leende flicka med blomma i håret

Aliza:

Ett baskiskt namn som betyder “lycka, jubel” och “ärlig, trogen”. Flickor med detta namn anses sprida glädje omkring sig.

Amaya:

Det kommer från ordet “amaia”, vilket betyder “början på slutet”. Amaya betyder “den önskade dottern.” Bärare av detta namn har gott självförtroende och tycker om att stå i centrum.

Arantza:

På grund av hängivenheten till Jungfrun av Arantzazu fanns det en gång ett kapell i Ainhoa ​​som hette Arantza.

Domeka:

Detta namn är ekvivalent på baskiska med “Dominica”. Det betyder “av Herren.” Det kommer från namnet “Domingorena” som hänvisar till frasen “Söndagshuset”.

Edurne:

Detta är ett liknande namn till spanskans Vår Fru av Snön. “Edur” betyder “snö”, och är typiskt i de västbaskiska språken.

Eider:

Det betyder “väldigt vackert”. Det är den baskiska anpassningen av det gaelska namnet Eideard. Det hänvisar till en vacker, imponerande kvinna som lyser vart hon än går.

Eskarne:

Detta namn kommer från “eskar”. Det betyder “nåd, tacksamhet, barmhärtighet”.

Hegoa:

Enligt den baskiska mytologin är Hegoa dotter till nordostvinden och hustru till sunnanvinden, Hegoi.

“Många människor gillar namn på spanska, japanska, italienska, grekiska eller arabiska. I enlighet med denna trend blir de baskiska namnen också mer och mer populära.”

Fler baskiska namn att välja mellan

Iraide:

Det är motsvarande i baskiska till “Iraida” på spanska. Faktum är att namnet kommer från Hera, den grekiska gudinnan för äktenskapet och hemmet.

Itsaso:

Det här vackra namnet betyder “havet och landet”. Dessa två saker är livets grundläggande komponenter. Därför beundrar den baskiska kulturen dem.

Izar:

Namnet på de vackra stjärnorna som lyser klart på natten. På baskiska betyder namnet “stjärna”.

Itziar:

Det är ett av namnen som kommer från proto-baskiskan: Det är sammansatt av “iz”, “i” (vilket betyder “punkt”) och “ar” (vilket betyder “överst”).

Izaskun:

Även detta vackra namn kommer från proto-baskiskan, och det betyder “påstående”. Det är också den baskiska termen för Jungfru Maria.

Maitane:

Det här namnet har baskiskt ursprung och betyder “älskad” eller “kärlek”. Kvinnor som har detta namn karakteriseras som känsliga och tillgivna.

Malen:

Detta namn är diminutiv av “Madelyn”. Dessutom är det den baskiska motsvarigheten till Magdalena. Det betyder mystisk kvinna, hemlighetsfull, dynamisk och en älskare av natur och frihet.

Naroa:

Detta är ett baskiskt adjektiv som betyder “riklig, lugn eller lugn person”. Denna person anses vara en perfektionist och kraftfull.

Nerea:

Detta namn kommer från “nao” (att simma), och betyder “den som styr över havet.” Det är ett mytologiskt namn. Därför är det namnet på Nereus, en havsgud i grekisk mytologi.

Nekane:

Det är den baskiska formen av Dolores. Det kommer från baskiskans “neké” som betyder “sorg” och “smärta”. Det är faktiskt ett av de vanligaste baskiska namnen.

flicka i vit klänning på strand

Zohardi:

Detta namn betyder “klar himmel”. Kvinnor med detta namn är lugna. De talar också på ett mjukt och avslappnat sätt till alla som lyssnar på dem.

Zorione:

Det kommer från ordet “zorion” vilket betyder “lycka”.

Zuri:

Detta kvinnonamn i Baskien betyder “vit”. Flickor med detta namn är vanligtvis självständiga, självförsörjande, öppna, uppriktiga och trogna.

Sammanfattningsvis kan baskiska flicknamn vara bra alternativ när man väljer ett namn. Deras speciella ljud, stavning och storartade betydelser gör dem till bra val. Dessutom är de både originella och vackra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.