Oregelbunden menstruation vid amning

Oregelbunden menstruation under amning är resultatet av förändringar i kvinnans kropp under denna period. Det är helt normalt och kommer att reglera sig själv med tiden.
Oregelbunden menstruation vid amning

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2020

Oregelbunden menstruation under amning är helt normalt. Det är vanligt, efter en graviditet och medan en kvinna ammar, att hennes första ägglossningar är oregelbundna eller att det tar ett tag innan de dyker upp igen.

Dessa avvikelser i menstruationscykeln beror inte på någon större störning. Våra kroppar måste anpassa sig till sitt ursprungliga tillstånd och återhämta sig efter nio månaders förändringar under graviditeten.

Det kan hända att kvinnor under amningsperioden växlar mellan mycket varierande menstruationer. Det finns vissa kvinnor som efter födseln inte får tillbaka sin mens i fem eller sex månader, eller ännu mer.

I andra fall växlar kvinnor mellan menstruationsperioder som är mycket normala och andra som inte verkar följa någon rytm alls. Din gynekolog kommer att kunna avgöra om allt är normalt i din kropp. Och om så är fallet kan du vara säker på att problemet kommer att lösa sig själv med tiden.

Symptom på oregelbunden menstruation under amning

I allmänhet kan kvinnor uppvisa följande symptom på oregelbunden menstruation under amning.

 • Mycket smärtsamma och rikliga menstruationer i jämförelse med de de upplevde före graviditeten.
 • Förekomst av premenstruella symptom: Buksmärta, kräkningar, yrsel.
 • De har avslag. Det här är en typ av vaginal flytning – en blödning – som innehåller koagulerat blod, vävnad och slemhinnor som bildades under graviditeten.

Även om menstruationen kan vara oregelbunden kan ägglossningen fortfarande äga rum. Därför kan kvinnan fortfarande bli gravid under denna tid.

Oregelbunden menstruation under amning: Intressanta fakta

Prolaktin och en kvinnas fysiska och hormonella funktioner är avgörande för oregelbundenheter i menstruationen. Olika kvinnor har olika nivåer av prolaktin, hormonet som ger upphov till oregelbundenheter i menstruationscykeln.

Prolaktin ökar under amningen, eftersom det är det som möjliggör produktion av bröstmjölk. Samtidigt hämmar det syntesen av könshormoner i äggstockarna. Därför försvinner menstruationen eller antar mycket instabila cykler.

Oregelbunden menstruation under amning: mamma ammar baby
En kvinnas övergripande fysiska tillstånd påverkar också hennes prolaktinnivåer. Därför varierar typ och varaktighet i avvikelserna från kvinna till kvinna.

På samma sätt påverkas prolaktinproduktionen av hur ofta och hur mycket barnet ammar. Spädbarn som dricker ofta och mycket ökar produktionen av prolaktin. Så en kvinnas kropp kan producera mer mjölk för att tillfredsställa sitt barn. Och när hormonnivåerna ökar kan en kvinna uppleva större avvikelser i sin menstruation.

En annan viktig aspekt är att, även om menstruationen kan vara oregelbunden kan ägglossningen fortfarande äga rum. Den första menstruationen som inträffar efter förlossningen är en indikation på att reproduktionssystemet återgår till det normala. Därför kan kvinnor fortfarande bli gravida.

Det är ett misstag att tro att kvinnor inte kan bli gravida medan de ammar. Även om det är sant att fertiliteten minskar försvinner den inte helt. Om en kvinna inte vill bli gravid under den här tiden måste hon använda någon form av preventivmedel som är kompatibel med amning.

Är det möjligt att påskynda återgången till normal menstruation?

Sanningen är att svaret på frågan är nej, det här är inte möjligt. Processen är naturlig och normaliseringen kommer att inträffa när en kvinnas kropp återgår till sitt normala tillstånd, som den var före graviditeten.

Det finns dock några tips som kan hjälpa kvinnor att känna sig mer lugna och mindre oroliga för dessa symptom:

 • Barnets rytm. Om ditt barn sover mer än fyra timmar i rad – natt eller dag – kommer menstruationernas oregelbundenhet sannolikt att minska. På samma sätt, när barnet börjar äta fast föda kommer han eller hon att amma mindre. Som ett resultat producerar mamman mindre mjölk och prolaktinnivåerna minskar.
 • Få tillräckligt med vila. Vila är viktigt under amningsperioden och för att kvinnor ska kunna återhämta sig.
  Oregelbunden menstruation under amning: kvinna håller klocka
 • Rök inte. Tobak är alltid skadligt för kroppen. Skadorna är dock ännu större när kroppen precis har gått igenom nio månaders graviditet.
 • Drick mycket vatten. Hydrering lugnar ångest. Vatten gör att kroppen kan släppa ut skadliga toxiner.
 • Ät en balanserad kost.
 • Undvik stress, slappna av under den här perioden av ditt liv.
 • Träna och utöva meditation eller yoga. Dessa aktiviteter är avkopplande och hjälper dig att fokusera på ditt förhållande till din partner och ditt barn.

Amning är något som du bör njuta av. Det är en period då du skapar ett band till ditt barn som kommer att påverka er båda för alltid. Därför är det viktigt för kvinnor att inte oroa sig för oregelbundna menstruationscykler medan de ammar. Det är bara en tidsfråga innan din kropp går tillbaka till det normala igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.