Allt du behöver veta om prolaktin

Har du hört talas om prolaktin? Om du är gravid har du förmodligen hört talas om prolaktinets påverkan på mjölkutsöndringen.
Allt du behöver veta om prolaktin
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett överskott eller en brist på prolaktin kan ha åtskilliga konsekvenser på en gravid kvinnas kropp. I den här artikeln delar vi med oss av allt du behöver veta om det här viktiga hormonet.

Prolaktin är ett hormon som produceras av hypofysen som är lokaliserad i hjärnan.

Det har många viktiga funktioner men är mest känt för sin roll i produktionen av bröstmjölk. Det finns i höga halter i blodet under graviditeten.

Faktum är att bara för att prolaktinnivåerna är höga under graviditeten eller amningen innebär inte det att det saknas under vanliga omständigheter. Det är ett hormon som finns konstant i våra kroppar.

Det hormonella systemet bestämmer över många viktiga funktioner i kroppen. När du blir gravid är det viktigt att göra ett fullständigt blodprov för att se till att dina hormonnivåer är optimala.

Prolaktin är din vän under graviditeten och amningsperioden, men för höga halter kan tvärtom förhindra att kvinnor blir gravida.

Prolaktinets funktioner

Det här hormonet har funktioner som går bortom graviditet och amning. Här kommer några av dess viktiga funktioner:

  • Det spelar en roll i produktionen av bröstmjölk. Det aktiveras när det stimuleras av bebisens sugande på moderns bröstvårta.
  • Prolaktin påverkar utsöndringen av andra hormoner, som skickar ett meddelande till kroppen att du är gravid eller ammande.
  • Det spelar en roll i utvecklingen av brösten under graviditeten.
  • Prolaktin förhindrar upprepade graviditeter. Det är inte ett 100% säkert preventivmedel men det förhindrar ägglossning under tiden som modern ammar och det spelar en roll i att normalisera menstruationen.
  • Det reglerar menstruationscykeln hos icke gravida kvinnor.
  • Prolaktin spelar även en roll i könsdriften.

Överskott eller brist på prolaktin

Ett överskott eller en brist på prolaktin kan vara ett tecken på att något inte är som det ska i kroppen. Ett blodprov kan hjälpa till att avgöra kroppens prolaktinnivåer. Här följer de normala nivåerna:

  • Icke gravida kvinnor: 25 ng/ml.
  • Gravida kvinnor: 34 to 386 ng/ml.
  • Män: 15 ng/ml.

Överdriven prolaktinproduktion

Ett överskott av det här hormonet kallas hyperprolaktinemi. En signifikativ ökning är när det överskrider 25 ng/ml hos icke gravida kvinnor och 15 ng/ml hos män.

Det finns processer som kräver högre nivåer av prolaktin. Dock kan denna ökning framkalla fysiologiska tillstånd och anomalier såsom:

  • Förstorade bröst, infertilitet och impotens hos män.
  • Avvikelser i menstruationen hos kvinnorDet kan även påverka ägglossningen, vilket kan försvåra befruktning och förhindra graviditet. Ett överskott av prolaktin kan även minska könsdriften och skapa återkommande huvudvärk.

Det finns många orsaker till hyperprolaktinemi. Några exempel är anorexia, sjukdomar i hypotalamus, hypotyreos, polycystiskt ovarialsyndrom och störningar i njurarna.

Det finns naturmediciner som kan hjälpa till att kontrollera höga halter av prolaktin. En kost som är rik på frukt och grönsaker är bra tillsammans med en balanserad kost som innehåller vitamin A, B6, C och E.

Folsyra, järn och zink är också viktiga i en balanserad kost.

Brist på prolaktin

En brist på prolaktin kallas för hypoprolaktinemi. Det har inga effekter på icke gravida kvinnor eller män. Hos gravida kvinnor kan dock denna brist förhindra mjölkproduktionen.

Det är viktigt att reglera prolaktinhalten eftersom det har en inverkan på många viktiga processer i kroppen. Toppar och dalar kan kopplas till andra störningar som kräver omedelbar medicinsk vård.

Det finns mediciner tillgängliga som jämnar ut prolaktinnivåerna. Rådgör med din läkare för att hitta en medicin som bäst passar dina behov.

Om du har några som helst tvivel, tveka inte att kontakta din läkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.