Oregelbunden menstruation efter förlossningen

Oregelbunden menstruation efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om oregelbunden menstruation efter förlossningen så att du är väl förberedd på allt som kan inträffa.

Efter förlossningen behöver kroppen tid att anpassa sig, återhämta sig och återgå till det normala efter de 9 månaderna av förändringar som den gick igenom.

Menstruationsförändringar och den tid det tar för dig innan du får din första menstruation efter förlossningen varierar från en kvinna till en annan. Dessa förändringar är helt naturliga och det finns inget att oroa sig för.

Hur ska den första menstruationscykeln vara efter förlossningen?

Den första menstruationen efter förlossningen kan ta upp till 5 eller 6 månader innan den kommer. I vissa fall tar den upp till ett år.

Detta uppehåll uppstår på grund av de förändringar som kroppen genomgick och som fortfarande pågår.

Så det är möjligt att:

 • Din första menstruation kan vara mer smärtsam och riklig än de som inträffade före graviditeten.
 • Det kan föregås av premenstruellt syndrom (PMS), vilket kan orsaka kräkningar och lätt yrsel.
 • Du kanske har avslag. Avslag är en typ av blödning som består av slem och vävnad som bildades i livmodern under graviditeten.

Dina första 2 eller 3 menstruationer efter förlossningen kan vara rikliga i mängd och mer långvariga innan de återgår till mer normala.

Ibland kan gynekologiska problem som ovarialcystor och endometrios försvinna eller mildras spontant under och efter förlossningen.

Den första menstruationen efter förlossningen kan ta upp till 5 eller 6 månader innan den kommer. I vissa fall tar den upp till ett år.

Oregelbunden menstruation vid amning

Menstruationsförändringar ser annorlunda ut hos kvinnor som ammar och det beror i stor utsträckning på kvinnans hormonella och fysiska förutsättningar. Det beror bland annat på om kvinnan helammar, ammar och ger ersättning eller inte ammar alls.

Amning är associerad med en ökning av prolaktinproduktionen. Prolaktin är det hormon som är ansvarigt för menstruationer.

Kvinnor som ammar kan ha förseningar på upp till 5 månader innan de får tillbaka sin mens.

Kvinnor som inte ammar kan få sin mens redan 2 månader efter förlossningen.

Mensvärk

Även om du kanske inte återfår din menstruation helt när du ammar, kan omständigheterna variera och vissa kvinnor kan få oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Många kvinnor har inte samma symtom som de är vana vid när de får sin första mens efter graviditeten. Vissa lider av yrsel, illamående och svullna extremiteter.

Denna variation i symtom kan vara associerad med moderns mjölkproduktion som höjer prolaktinnivåerna.

Kan jag bli gravid medan jag har oregelbunden menstruation efter förlossningen?

Även om hon har oregelbunden menstruation efter förlossningen kan en kvinna fortfarande bli gravid eftersom ägglossningen fortfarande sker.

Du kan ha din första ägglossning efter förlossningen utan att ens inse det. Detta kan ske så snart som 2 veckor efter förlossningen.

Nivån på fertiliteten är dramatiskt lägre efter födseln. Även om fertilitetsnivåerna är låga, så är det viktigt att komma ihåg att de inte är noll.

Amning och säkra perioder är endast effektivt i 98% av fallen och bara om alla regler följs under de första 6 månaderna efter födseln.

Tänk på att oregelbunden menstruation efter förlossningen kan börja normaliseras efter 6 månader.

Den första menstruationen efter förlossningen är ett tecken på att reproduktionssystemet återgår till sina normala cykler.

8 praktiska förslag för att normalisera menstruationen efter förlossningen

Menstruationscykeln normaliserar sig efter några månader. Det finns dock några saker du kan göra för att hjälpa till att reglera din menstruation:

 1. Ät en balanserad kost rik på mineraler och näringsämnen.
 2. Utöva lättare motion.
 3. Drick mycket vatten och fruktjuice under dagen.
 4. Drick inte alkoholhaltiga drycker.
 5. Vila när du kan.
 6. Rök inte.
 7. Försök att inte stressa.
 8. Undvik skräpmat.
Oregelbunden menstruation efter förlossningen

Oroa dig inte för mycket om din menstruation efter förlossningen. Fortsätt att njuta av moderskapet.

Det viktigaste för dig att veta är att din första menstruation efter förlossningen är ett tecken på att ditt reproduktionssystem håller på att återgå till sina regelbundna cykler.

Detta sker även om äggstockarna har genomgått viktiga förändringar.

Det kan ta flera månader för din menstruation att återfå de egenskaper som den hade före graviditeten.

Om det uppstår andra problem, som långvariga, rikliga blödningar, kontakta din gynekolog för att utvärdera och behandla problemet på bästa sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.