Rekommenderade vitaminer under hösten

När hösten kommer och kroppens immunförsvar sjunker kan du kompensera detta genom att ta till dig några goda vanor. Regelbunden träning, en balanserad kost och rätt vitaminer kan hjälpa dig att möta kylan.
Rekommenderade vitaminer under hösten

Senaste uppdateringen: 29 september, 2019

På hösten är risken för influensa högre än annars. Kylan och luftfuktigheten gör oss mer benägna att drabbas av någonting. Därför rekommenderar vi att du tar rätt vitaminer under hösten för att skydda dig själv.

När allt kommer omkring har vi bara vårt immunförsvar som kan skydda oss från bakterier som kan göra oss sjuka. Kom ihåg att låga temperaturer bidrar till att minska mängden vita blodkroppar och sänka immunförsvaret. Det bästa du kan göra för att stärka ditt immunförsvar är att satsa på vitaminer.

Vitamin C: Immunförsvaret är viktigt

Det viktigaste vitaminet som ansvarar för immunförsvarets hälsa är vitamin C. Idag vet vi att vår blodplasma är mycket lägre när vi är sjuka.

Vi vet också att C-vitamin bidrar till bildandet av fagocyter. Dessa är vita blodkroppar som tar bort skadliga mikroorganismer och producerar enzymer som förstör dem. Samtidigt är substansen också en effektiv antioxidant.

C-vitamin är mycket viktigt för att bekämpa mikroorganismer som reagerar mot syre. Dessa fördubblas i våra kroppar varje gång vi blir sjuka.

Lyckligtvis kan vi få C-vitamin från de flesta citrusfrukter. Apelsiner, mandariner och citroner är alla rika på C-vitamin. Jordgubbar och kiwi också.

vitaminer vid frukost

Rekommenderade vitaminer under hösten: A-vitamin

Det består främst av retinol och andra karotenoider. A-vitamin har också en anmärkningsvärd effekt på immunförsvaret och kroppens förmåga att producera vita blodkroppar.

Du behöver inte ta några speciella tillskott för att få A-vitamin. Livsmedel som kött, mjölk och gröna grönsaker är alla rika på retinol, samt spenat och morötter.

D-vitamin: Ökar antalet vita blodkroppar

D-vitamin har inte en direkt inverkan på produktionen av vita blodkroppar, men det spelar en stor roll för att öka antalet. I grund och botten fördröjer det deras förstörelse i kroppen. Tack vare D-vitaminets inflytande håller sig fagocyterna vid liv längre.

Den goda nyheten är att det är ett lättillgängligt vitamin. Du behöver bara spendera några minuter i solen för att huden ska absorbera det. Samtidigt förklarar det varför kallt och regnigt väder försämrar immunförsvaret.

”Kom ihåg att låga temperaturer bidrar till att minska mängden vita blodkroppar. Det bästa du kan göra är att satsa på är att stärka ditt immunförsvar.”

B- och E-vitaminer: Har sin egen roll

B-vitaminer påverkar kroppens metaboliska processer. Även om de inte hänför sig direkt till produktionen av vita blodkroppar spelar de en allmän roll i att främja ditt immunförsvar.

Specifikt påverkar vitamin B bildningsproteinerna. Dessa är i sin tur väsentliga för ditt immunförsvar. Genom att inte få i sig rätt näring är det rätt logiskt att immunförsvaret försämras. Så B-vitaminkomplex är definitivt en bra ide under hösten.

Samtidigt innehåller E-vitamin antioxidanter som skyddar celler. Även om vi länge vetat att det har en positiv effekt på huden fungerar vitaminet också internt. Dessutom antas det fungera bra i kombination med vitamin C.

flicka äter sallad

Folsyra: Rekommenderas också

Folsyra är inte bara för gravida kvinnor; detta mineral främjar produktionen av en viss typ av vita blodceller som är kända som neutrofiler. När folsyra inte är en del av din kost blir du mer benägen att drabbas av infektioner.

Folat, som är den naturliga versionen av folsyra, finns i små mängder i vanliga livsmedel, till exempel ris, broccoli och bröd. Gröna bladgrönsaker och citrusfrukter innehåller också mycket folat.

Som du kan se kan de rekommenderade vitaminerna för hösten erhållas genom en varierad, hälsosam och balanserad kost.

Det finns också kosttillskott och andra medicinska produkter som kan hjälpa dig att få de vitaminer du behöver. Vitaminerna B, C och E är tillgängliga i tablettform och i injicerbara lösningar. Folsyra säljs i vanliga handelsbutiker. Så se till att ta dina vitaminer under hösten!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.