5 problem som kan uppstå från amning och dess lösningar

Lär dig mer om några av de vanligaste problemen som kan uppstå från amning samt effektiva lösningar på dessa.
5 problem som kan uppstå från amning och dess lösningar

Senaste uppdateringen: 11 december, 2020

Att veta vilka problem som kan uppstå från amning kan hjälpa dig att förhindra eller lösa dem.

Det finns ingen bättre mat för din bebis än mjölken din kropp producerar efter förlossningen. Amning av din nyfödda ska vara lugnande och stressfritt, inte göra dig rädd eller ge dig trauma.

Att välja att mata ditt barn med bröstmjölk är ett utmärkt beslut, men att lära sig att amma kan vara svårt. Problemen som kan uppstå vid amning ökar risken för tidig avvänjning.

I följande lista ser du de vanligaste problemen du kan ställas inför i början av amningen:

1. Dåligt grepp om bröstvårtan

Ett av de största problemen som kan uppstå från amning är dåligt grepp om bröstvårtan.

Problem: barnet suger inte ordentligt på bröstet för att hen bara tar bröstvårtan med sina läppar, vilket kan utlösa andra problem.

Lösning: använd ditt pek och långfinger som en klämma för att ta tag i bröstvårtan och föra in den mjukt i barnets mun. Du måste se till att bröstvårtan och större delen av vårtgården finns i munnen.

2. Riklig eller dålig produktion av bröstmjölk

Problem: hormonella förändringar ökar eller minskar produktionen av bröstmjölk under de första månaderna efter förlossningen.

Lösning: låt barnets behov reglera moderns mjölkproduktion. När det antas att produktionen är riklig rekommenderas det att erbjuda barnet bara ett bröst per matning.

Nyckeln till att naturligt stimulera produktionen av bröstmjölk är annars att ge bröstet fritt när barnet vill ha det.

Tips: Hur vet man om man producerar rätt mängd bröstmjölk åt sin bebis? Du bör utvärdera om ditt barn ofta fyller blöjan i enlighet med sin ålder. Se också till att ditt barn håller rätt vikt. Om så är fallet har du inget att oroa dig för.

3. Avvisning av bröstet

Problem: barnet avvisar bröstet av något av följande skäl:

  • Dålig erfarenhet på grund av dåligt grepp om bröstvårtan eller dålig position.
  • Barnet har redan fått flaskmat och tycker att det är ansträngande att suga ut mjölken från ditt bröst.
  • Kanske känner barnet en obehaglig lukt eller smak som orsakas av produkter du använder på din hud, som en parfym eller lotion.

Lösning: undvik användning av hudvårdsprodukter på dina bröst och fortsätt att erbjuda bröstet till din bebis. Använd inte heller flaskor och nappar. Var tålmodig och placera ditt barn på bröstet så länge du behöver för att stimulera sugreflexen.

Problemen som kan uppstå vid amning ökar risken för tidig avvänjning.

4. Spruckna och ömma bröstvårtor

Problem: orsaken till detta vanliga problem är att barnet är dåligt placerat på bröstet eller suger felaktigt.

Lösning: försök att amma på olika sätt tills du hittar en ställning där ni båda känner er bekväma. För att underlätta att mjölken rinner ut rekommenderas det att du applicerar varma dukar på ett bröst före amning. Detta hjälper till att undvika den lilla smärta som uppstår när barnet börjar suga.

Du kan även använda några droppar av din egen bröstmjölk som ett smörjmedel i området, eller använd amningssäkra krämer för att återställa vävnaden och förhindra att den spricker mer.

om problem som kan uppstå från amning

5. Mjölkstockning

Problem: det drabbade bröstet är överbelastat av en blockerad mjölkkanal, eller så går det för lång tid mellan varje amning. Den varma bröstmjölken är en grogrund för bakterier som kan orsaka en infektion.

Symtom på mastit: området känns varmt vid beröring, hårt, känsligt, ömt och det kan förekomma rodnad, feber och vara tilltäppt.

Lösning: den bästa lösningen på det här problemet är barnets återkommande sugande. Det är viktigt att klarlägga att infektionen inte kommer att skada ditt barn. Det rekommenderas också att du rådgör med en läkare som kan skriva ut antibiotika så att du kan bekämpa infektionen internt.

Det är helt normalt att gå igenom problem som uppstår från amning och bör inte avskräcka dig.

Varje olägenhet har en lösning. Många gånger är lösningen mycket enklare än du kanske tror. Du måste bara vara väldigt tålmodig och optimistisk så kommer du med största sannolikhet att övervinna det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.