Hudvård efter förlossningen

Även om en ordentlig rutin alltid bör följas så finns det vissa saker att tänka på när det gäller hudvård efter förlossningen.
Hudvård efter förlossningen
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2023

Även om ansiktet ser strålande och slätt ut under graviditeten, är det viktigt att utföra vissa hudvårdsrutiner efter att du har fött ditt barn. På så sätt kan du behandla åkommor som melasma, rodnad, akne och matthet. Tänk på att i detta skede minskar progesteron- och östrogennivåerna, vilket orsakar specifika förändringar på hudens yta. Fortsätt läsa för att ta reda på vad hudvård efter förlossningen bör innebära.

Hantera bristningar

Kvinnor upptäcker ofta bristningar på sina kroppar efter graviditeten. Dessa genereras av viktökning och synliggörs av efterföljande viktminskning. De kanske inte försvinner helt, men de kommer att bli ljusare med tiden. Till en början är de rosa, bruna, rödaktiga eller lila till färgen. Detta stadium kräver minst komplexitet av behandlingar.

Ett av de terapeutiska alternativen för bristningar att applicera oljor rika på vitamin E och kakaosmör. Nyponoljor kan också användas på områden som är utsatta för bristningar och bidra till att de dämpas. De bör användas regelbundet under och efter graviditeten för att hålla huden på bröstet och runt buken fri från bristningar.

Rengör din hud

Att använda en skonsam rengöring är idealisk för både morgon och kväll, följt av en fuktkräm och solkräm. Det finns också mer omfattande hudvårdsrutiner i flera steg. Det bästa alternativet är dock det som utförs och upprätthålls över tid.

Akneutbrott

Akneutbrott efter en förlossning är mycket vanligt på grund av höga nivåer av progesteron. Av den anledningen kan de förekomma i form av enkla fläckar till mer komplexa aknefall. För att försöka återställa hudens lyster är det därför bäst att rengöra huden både på morgonen och på kvällen.

En kvinna som rengör sitt ansikte.
För att rengöra huden är det bäst att använda en mild rengöring. Sedan bör en fuktgivande kräm och solkräm appliceras.

Peeling hemma

Var 15:e dag kan du implementera en exfoliering för att ta bort de mest ytliga cellerna och öka hudens förnyelse. Dessutom kan en detox och fuktgivande mask utföras under olika nätter.

Var försiktig med fysisk exfoliering eftersom dessa kan orsaka små revor på hudens yta och vara en inkörsport för bakterier som orsakar cystisk akne.

Avpigmentering av graviditetsfläckar

Det bästa sättet att förebygga eller behandla graviditetsfläckar och minska deras svårighetsgrad är att undvika solens strålar eller skydda dig från dem när du exponeras. Att använda solskyddsmedel på en daglig basis är nyckeln till att hålla melasma under kontroll och bidra till att det minskar, detta enligt en publikation från The American College of Obstetricians and Gynecologists. Dessutom kan milda exfolieringsmedel hjälpa till med avpigmenteringsprocessen, liksom vissa produkter med blekmedel.

Flera alternativ finns tillgängliga för topisk behandling, varav hydrokinon är en av de mest använda. Andra aktuella medel inkluderar följande:

 • Azelainsyra
 • Kojic syra
 • Retinoider
 • Aktuella steroider
 • Glykolsyra

Terapi som involverar en kombination av medel är den föredragna behandlingen för minskade potentiella biverkningar och synergism. Faktum är att den mest populära kombinationen är hydrokinon, en aktuell steroid, och retinsyra.

Återfukta huden

Förutom lotioner eller krämer är allmän återfuktning viktigt. Det gör hudens yta mer töjbar och gör den mjukare och smidigare. Dessutom har många fuktkrämer också en lugnande effekt på inflammerad hud. Även sökandet efter en idealisk fuktkräm är svårt att uppnå eftersom resultat och behov är subjektiva.

Användningen av fuktkrämer leder till en ökning av vattenhalten i hudens yta. Dessutom kan en utjämning av huden observeras som ett resultat av fyllningen av utrymmen mellan cellerna. Det är bäst att välja en produkt som är hypoallergen, parfymfri, icke-komedogen och snabbabsorberande.

En kvinna som får en magmassage för att behandla sin mage efter förlossningen.
Kavitations- eller magmassage är en av behandlingarna med apparater som rekommenderas att appliceras utöver daglig hudvård efter förlossningen.

Estetiska behandlingar för huden

Utöver de hudvårdsmetoder för hemmet som rekommenderas under postpartumperioden, finns det estetiska behandlingar som involverar maskiner. Tillsammans med en varierad kost, ordentlig återfuktning och sport kan följande behandlingar fungera som en kompletterande del av hudvården efter förlossningen:

 • Karboxiterapi
 • Tryckterapi
 • Radiofrekvens
 • Kavitation

Det är viktigt att vänta minst åtta veckor efter förlossningen för att påbörja någon av de nämnda estetiska behandlingarna och tre månader om förlossningen skedde med kejsarsnitt. Lymfdränage är ett bra alternativ med tanke på dess stora förmåga att minska svullnad och ödem i de nedre extremiteterna.

Hudvård och förlossningsperioden

Efter graviditeten uppstår stress, trötthet och hormonella obalanser som ger en förändring i hudytans struktur. Några av de vanligaste är hyperpigmentering, bristningar och akne. Men genom korrekt hudvård efter förlossningen, tillsammans med rätt näring och återfuktning, kan dessa lätt lösas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Liu DT. Letter: Striae gravidarum. Lancet. 1974 Apr 6;1(7858):625. doi: 10.1016/s0140-6736(74)92681-6. PMID: 4132285.
 • Lang, C., Fisher, M., Neisa, A., MacKinnon, L., Kuchta, S., MacPherson, S., Probert, A., & Arbuckle, T. E. (2016). Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. International journal of environmental research and public health13(1), 105. https://doi.org/10.3390/ijerph13010105
 • Matarasso A, Smith DM. Strategies for Aesthetic Reshaping of the Postpartum Patient. Plast Reconstr Surg. 2015 Aug;136(2):245-257. doi: 10.1097/PRS.0000000000001410. PMID: 26218374.
 • van Pelt HP, Juhlin L. Acne conglobata after pregnancy. Acta Derm Venereol. 1999 Mar;79(2):169. doi: 10.1080/000155599750011516. PMID: 10228648.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.