Allt du behöver veta om avslag efter förlossningen
Avslag efter förlossningen är en av de naturliga konsekvenserna av att föda barn. Om blödningen är lätt kan du hantera den hemma. Men om blödningen är mer riklig kan det vara ett tecken på vissa komplikationer.
Denna blödning är vanligen riklig under de första två eller tre dagarna och minskar därefter med tiden. Den kraftiga blödningen bör inte vara längre än två veckor.
Det är en helt naturlig process. Kroppen gör sig av med vad som finns kvar i livmodern efter graviditeten: slemhinnor från livmoderhalsen, resterna av moderkakan och annan sekretion.
För att denna utvisning ska vara effektivare använder sig kroppen av eftervärkar. Dessa är intensiva sammandragningar som håller på en dag eller två efter födseln. Deras syfte är att dra ihop livmodern och hjälpa till med “rengöringsprocessen”.
Avslag efter förlossningen: 3 faser
Vi kan dela upp avslaget i tre steg:
- Första fasen: I den här fasen kommer det ut en rödfärgad blödning. Den innehåller leukocyter samt epitelceller och ibland hår som tillhört fostret. Blödningen inträffar under de första två eller tre dagarna efter födseln. Blodet kan komma i en stadig ström, eller i intervaller, och det kan också innehålla klumpar av koagulerat blod.
- Andra fasen: Kroppen gör sig nu av med serös vätska, och flytningen har en rosafärgad nyans. Den inträffar mellan dag tre och tio efter födseln. Den innehåller erytrocyter och leukocyter och seröst exsudat.
- Tredje fasen: Slutligen blir avslaget vitt eller gulaktigt runt den andra veckan efter födseln. Färgen beror på att avslaget nu huvudsakligen innehåller leukocyter.
Hur man hanterar avslag efter förlossningen
Om du undrar vad du ska göra för att hantera avslagsperioden har vi sammanställt några rekommendationer här:
- Du kan duscha, men helst inte bada. Du förhindrar då potentiella infektioner. Se till att du sköljer med mycket vatten.
- Använd multi-gyn kompresser för att hålla området rent och lindra besvär.
- Använd inte tamponger eller menskopp.
- Var mycket uppmärksam på symptom som feber eller en allmän sjukdomskänsla, eftersom det kan innebära att du har någon typ av infektion.
- När du åker in till sjukhuset eller till kontroller efter förlossningen, ta med dig en påse med personliga hygienartiklar. Vi rekommenderar vi att du tar med dig förlossningsbindor, som är speciellt utvecklade för avslag, för att inte blöda igenom dina kläder.
”Avslaget är en helt naturlig process. Kroppen gör sig av med vad som finns kvar i livmodern efter födseln: slemhinnor från livmoderhalsen, resterna av moderkakan och annan sekretion.”
När avslaget inte är normalt
När mängden blod i avslaget överstiger motsvarande 4 dl kallar specialister det inte längre avslag, utan kategoriserar det som en postpartumblödning. Efter kejsarsnitt är motsvarande volym 1 liter.
Det kan förekomma under de första 24 timmarna efter förlossningen. Detta kallas då tidig postpartumblödning. Om det inträffar efter denna period kallar man den bara postpartumblödning. De senare blödningarna är betydligt ovanligare än de tidigare.
Orsaker till postpartumblödningar
En orsak till en postpartumblödning – kanske den mest oroande – kan vara det som kallas livmodernatoni, eller värksvaghet. Detta är förlusten av muskelkraft i livmodern efter att barnet är fött och moderkakan blivit utstött. Livmodern bör efter detta dra sig samman för att hålla blödningen till ett minimum.
När det inte händer är riskerna för modern stora. Läkarna måste agera snabbt för att stoppa blödningen. Om blödningen är mycket allvarlig kan den nyblivna mammans liv vara i fara.
Dock kan det också bero på andra faktorer, som till exempel:
- Skador: Om vävnad eller blodkärl rivs sönder under förlossningen är blödning en mycket trolig konsekvens.
- Vävnadsretention: Detta inträffar när fragment av moderkakan eller fostret förblir fästa vid livmodern.
- Koagulopati: Detta är när koagulationsprocessen misslyckas. Det kan bero på tillstånd som graviditetstoxikos.
Behandling
Överdriven blödning direkt efter födseln går att förebygga effektivt. Metoden består av att man ger läkemedel som stimulerar livmodern att dra ihop sig, som oxytocin eller karbetocin. Man administrerar dessa läkemedel intravenöst. Detta är en enkel och rutinmässig behandling som är vanlig på sjukhus.
Komplikationer av blödningar efter förlossningen
Som sagt kan vissa situationer få en lätt blödning efter förlossningen att bli till en allvarligare blödning. Detta kan göra situationen mycket mer komplicerad.
Tyvärr är statistik från Världshälsoorganisationen om dödsfall efter förlossning inte uppmuntrande. Över hela världen dör 830 kvinnor av komplikationer vid förlossning eller graviditet varje dag.
Av dessa kvinnor bor majoriteten – 99% för att vara exakta – i utvecklingsländer eller på landsbygden. Det är emellertid anmärkningsvärt att denna dödlighet sjönk med 44% mellan år 1990 och 2015.
Medicinska framsteg har varit till stor hjälp. Specialistvård kan rädda livet på både kvinnor och nyfödda. Idag ser man i utvecklade länder knappt någonsin den här typen av dödsfall.
”Bortsett från i mycket ovanliga fall är blödningar efter förlossningen något som inte längre ställer till med allvarliga problem.”
Avslag efter förlossningen är i de flesta fall inte något som längre orsakar problem, så du behöver inte oroa dig.
Försök bara hålla koll på din personliga hygien, och tveka inte att kontakta din läkare om du känner något slags obehag eller andra symptom.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Protocolo de Atención del Puerperio Fisiológico. Ministerio de Salud. [Documento en línea].
- Visness, C.M., Kennedy, K.I., Ramos, R. The duration and character of postpartum bleeding among breast-feeding women. Obstet Gynecol. 1997;89:159–163.
- Oppenheimer, L.W., Sherriff, E.A., Goodman, J.D., Shah, D., James, C.E. The duration of lochia. BJOG. 1986;93:754–757.