Vem säger att göra kejsarsnitt är lätt?

Vem säger att göra kejsarsnitt är lätt?

Senaste uppdateringen: 14 augusti, 2018

Många kvinnor tror att det är lätt att göra kejsarsnitt, och andra tror att det gör dem mindre till mammor. Varför de gör det är inte klart, för det kan inte vara längre från sanningen.

Under vissa omständigheter kan ett kejsarsnitt vara det säkraste sättet, som när det uppstår komplikationer under en vaginal födsel.

I många fall vet inte mamman på förhand att hennes barn kommer att födas genom att göra kejsarsnitt. Ibland är upplevelsen fylld av rädsla och smärta.

Det mentala och fysiska lidandet ökar varje minut; ingen blir lättad av att få veta att de måste göra kejsarsnitt. 

Att ligga på en brits i timmar, med smärta och ångest, medan du hör ord som skrämmer dig är inte lätt.

Olyckligtvis kritiseras vi för att föda barn på det här sättet, som om vi är trångsynta och har valt den “lätta utvägen”.

Vissa tror att vi faktiskt kan föda naturligt, men har valt att göra det på ett bekvämare sätt, och det är inte sant.

Även om det vore så skulle det vara vårt val. Det är ett högteknologiskt val vi kan välja om vi vill. Anledningarna till varför vi gör det är vår ensak.

Att göra kejsarsnitt gör dig inte till mindre av en mamma

Av någon anledning kritiserar människor, till och med kvinnor, andra kvinnor för att göra kejsarsnitt. Det är som om det vore ett lätt alternativ, som några väljer för att undvika komplikationerna och hemskheterna med en vaginal födsel.

Att se ner på mödrar som föder barn på det här sättet är småaktigt och onekligen orättvist.

Vissa tror att de är bättre kvinnor än andra av den enkla anledningen att de har fött barn på naturlig väg. Men så är inte fallet – ett kejsarsnitt är inte enklare.

Allt har sina egna risker, skrämmande och komplexa. Självklart skulle vi alla föredra en stress- och orosfri barnfödsel, men det är inte alltid upp till oss.

att göra kejsarsnitt

Sanningen är den att om en mor väljer kejsarsnitt är hon fri att göra så. Läkarna som är där för att göra ingreppet är tränade att göra det.

Om riskerna är större är det vårt val och ingen borde ge sin åsikt på ett elakt sätt.

Att återhämta sig efter ett kejsarsnitt tar längre tid än en normal födsel, som kan vara över natten. I flera veckor behöver du hjälp av din partner och andra närstående för att kunna ta hand om din bebis.

Det kommer att vara smärtsamt att ställa sig upp, hosta, nysa eller skratta.

Att återhämta sig från ett kejsarsnitt tar längre tid

Vi kan förstå att vissa människor kan ha en dålig uppfattning av att göra kejsarsnitt eftersom de oftast verkar farligare och komplicerade, men inte för att de verkar lätta.

En kvinnas kropp tar längre tid på sig att återhämta sig från ett kejsarsnitt. Det finns också farliga aspekter under en naturlig födsel.

Trots att många kvinnor inte vet det är det mycket som gör ont efter ett kejsarsnitt. Det är väldigt vanligt att gas samlas i magen. Det är oftast för att tarmarna är inaktiva efter operationen.

Om du kämpar med det är det viktigt att du går upp och rör på dig, tar små steg när du går till badrummet.

Att röra på dig utan att anstränga dig kommer förhindra att blodet klumpar ihop sig. Att känna sig öm och svullen är helt normalt under de första dagarna; bra behandling hemma är det bästa sättet att återhämta sig.

Du borde också urinera ofta så att din blåsa inte trycker på ditt sår. Beroende på vad läkarna säger till dig kommer dina stygn att tas bort.

Det kan hända några dagar efter ingreppet, men om du behöver mer tid för att läka kommer din läkare att berätta det för dig.

göra kejsarsnitt

I följande situationer ska du överväga att ringa din läkare:

  • Om smärtan blir värre
  • Om du får feber
  • Om du känner smärta eller om det svider när du kissar
  • Om snittet är svullet eller rött

Det vore bra om du kan ägna mestadels av din tid med att vila, men du måste också gå för att du ska läka fortare. Att gå hjälper dig att undvika ytterligare komplikationer som blodklumpar efter ingreppet.

Du bör som sagt inte anstränga dig under de första dagarna, men du bör samtidigt gå lite grann, små steg, och sakta öka på mängden. Var sparsam med din fysiska aktivitet tills din läkare tillåter dig att göra lite mer aktivitet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.