Smärtor i nedre delen av buken under graviditeten

Smärtor i nedre delen av buken under graviditeten

Senaste uppdateringen: 04 november, 2018

Under graviditeten är det normalt att uppleva en hel rad obekväma symtom. Illamående, kramper och smärtor i nedre delen av buken är bara några av dessa obehag.

Smärtor i nedre delen av buken ger upphov till mycket oro. Ofta är det bara något harmlöst. Men det kan vara ett tecken på en inre komplikation.

När livmodern växer sträcks de runda ligamenten ut. Dessa ligament täcker livmodern och blir mer flexibla för att ge stöd åt den växande magen.

Detta kan leda till vissa smärtor i nedre delen av buken och märks ofta när vissa rörelser görs.

Mindre smärtor i nedre delen av buken kan uppstå när du vrider dig, ställer dig upp från sittande ställning eller till och med bara av att hosta.

Det kan också uppstå när du har motionerat för mycket eller haft en mycket intensiv dag.

Det är särskilt vanligt under graviditetens andra trimester, även om vissa kvinnor kan uppleva det tidigare.

Vad är skillnaden mellan smärtor i nedre delen av buken och andra typer av buksmärtor?

Skillnaden mellan smärtor i nedre delen av buken och andra buksmärtor har att göra med hur länge de varar.

Smärtor i nedre delen av buken tenderar att vara i bara några sekunder och kommer efter att du har utfört någon form av rörelse.

Om smärtan är väldigt skarp och inte går bort, ska du omedelbart ta kontakt med en läkare. Det kan vara en indikation på ett allvarligt problem, och inte bara ligamenten som sträcks ut.

Graviditetstoxikos eller preeklampsi, för tidig födsel och missfall kan alla medföra intensiva smärtor. Detsamma gäller för ektopiska graviditeter.

Om du utvecklar feber, kräks våldsamt eller har en vaginal blödning, ska du ta dig till sjukhuset så fort som möjligt.

Smärta i nedre delen av buken

Kom ihåg att det här är mycket extrema exempel. Det finns många andra möjliga orsaker till smärta i underlivet, allt från gaser i magen till blindtarmsinflammation.

Smärta i det övre bukområdet som går bort när du trycker på den kan vara en indikation på en blindtarmsinflammation. Om så är fallet kräver detta bara en mindre operation och det finns ingen anledning att oroa sig för ytterligare komplikationer.

Magknip på grund av gaser i magen har att göra med uppblåsthet orsakad av graviditetshormoner som gör matsmältningen långsammare.

De hormoner som frisläpps under graviditeten bidrar också till irriterande förstoppning, och även att livmodern trycker på ändtarmen.

Hur man lindrar smärtor i nedre delen av buken under graviditeten

Du kan minska eller till och med helt undvika smärtor i nedre delen av buken om du använder dig av följande råd. Dessa tips är enkla att följa och kan enkelt inkorporeras i din dagliga rutin.

Med tanke på att detta obehag bara varar några minuter, behöver man inte ta någon smärtstillande medicin.

1. Drick vatten

Till att börja med är det väldigt viktigt att förhindra att bli uttorkad. Drick mycket vatten eftersom detta hjälper till att förebygga falska sammandragningar.

Dessa sammandragningar är inte så smärtsamma som äkta värkar, men de kan fortfarande vara ganska irriterande.

Drick vatten

Försök att dricka 2 liter vatten per dag. Det spelar en viktig roll i kampen för att få i sig tillräckligt med vätska.

Du kommer inte bara att förhindra att du blir uttorkad utan också att ditt foster blir uttorkat – vilket skyddar ditt barns fostervatten och fosterhinnor.

2. Hitta en bekväm ställning att vila i

Sitt eller ligg ner på en bekväm plats där du kan ge din kropp en paus. Det är bäst att leta efter en ställning där du kan sträcka ut dina ben.

Slut dina ögon och slappna av. Du kommer att må bättre på nolltid.

Om dina muskler är avslappnade kommer din smärta att dämpas. Många gånger är den bästa medicinen för många sjukdomar och krämpor, att ta en paus från ditt hektiska liv.

3. Utöva yoga eller pilates

Dessa två typer av träning är väldigt skonsamma för din kropp och rekommenderas i stor utsträckning för gravida mödrar.

Inte bara kommer du att lära dig att slappna av, utan rörelserna hjälper dig också att träna musklerna i din kropp, inklusive din vagina. De anses vara ett bra sätt att träna på inför värkarbetet.

Du kan även leta efter pilates- eller yogakurser som är speciellt utformade för gravida kvinnor.

Förutom att du får alla fördelarna från att träna, kan du också dela dina funderingar, tvivel och erfarenheter med dina klasskamrater. Detta kan skapa livslånga vänskapsband.

4. Undvik stress

Det här är en punkt som många kvinnor ofta glömmer bort, men den kan lösa många problem. Undvik så mycket som möjligt situationer som orsakar ångest och stress.

Att veta hur man prioriterar är nyckeln till att undvika stress. Kom ihåg att din hälsa och ditt barns hälsa är din högsta prioritet.

Om du känner att din emotionella hälsa påverkas, ska du prata med en professionell psykolog.

Många gånger kan hjälp från en bra psykolog ge dig den lättnad och det lugn du behöver, både för din kropp och ditt sinne.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.