Angående målade naglar och förlossning

En del kvinnor väljer att ha målade naglar under en förlossning. Är detta något som inte spelar någon roll, eller är det farligt?
Angående målade naglar och förlossning
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2023

Gravida kvinnor kan överväga ett antal olika skönhetsrutiner innan de ska föda, vilket kan inkludera smink, hårvård eller att fixa naglarna. Men är målade naglar säkra under en förlossning? Du kanske tycker att detta skönhetsattribut är något ofarlig. Det är därför vi nedan förklarar allt du behöver veta om manikyr, nagelvård, målade naglar och förlossning.

Nageltillväxt under graviditeten

Under graviditeten kan ökningen av hormoner orsaka förändringar i hud, hår och naglar. Faktum är att de senare växer mycket snabbare än innan du var gravid. Andra nagelförändringar under graviditeten kan inkludera sprödhet och separering av nageln från nagelbädden.

Enligt en studie publicerad i International Journal of Dermatology är de vanligaste nagelförändringarna under graviditeten en fullständig vit missfärgning, inåtväxande naglar och sköra naglar. Huden under graviditeten genomgår också förändringar som gör den mer känslig och mottaglig för yttre faktorer.

Är det en bra idé att ha målade naglar under en förlossning?

Varje kirurgiskt ingrepp kräver att patienten inte har målade naglar. Våra naglar är en viktig indikator på blodets syresättningsnivåer. Även om förlossningen inte nödvändigtvis innebär kirurgi så kan vissa komplikationer uppstå som kräver kunskap och mätning av den gravida kvinnans vitala tecken. Därmed kan målade naglar hindra det medicinska teamet.

En gravid mage.
Även om nagellack inte är kontraindicerat under graviditeten så är det bättre att undvika det under en förlossning. Om operation blir nödvändigt kan naglarna ge viktig information om hälsotillståndet till det medicinska teamet.

Vikten av att övervaka naglarna

Färgen på naglar, utan lack, kan ge viktig information om den gravida kvinnans hälsa genom syrenivån i blodet. Det vill säga, de kan vara bleka eller lila. Dessutom kan en oximeter användas, vilket är mycket användbart för detta syfte. En studie publicerad av The Nigerian Postgraduate Medical Journal drog slutsatsen att nagellack bör tas bort innan du använder en oximeter för att säkerställa att värdenas avläsningar blir tillförlitliga. Användning av oximetri inkluderar följande:

 • utvärderar om andningshjälp krävs
 • övervakar syrenivåer vid kirurgiska ingrepp med sedering
 • bestämmer effektiviteten av kompletterande syrgasbehandling
 • upptäcker och utvärderar apné under en sömnstudie.

Dessutom orsakar många tillstånd förändringar av beröringen och utseendet på naglarna, så de kan lätt förbli oupptäckta när det gäller målade naglar. Några av dessa inkluderar följande:

 • påfrestning
 • melanom eller leverfläckar
 • artrit
 • Dariers sjukdom
 • psoriasis
 • njursjukdom

Förbered dina naglar inför förlossningen

Det finns inget som gör att du måste förbjuda nagellack när du är gravid. Men vid förlossningstillfället är det idealiskt att inte ha något nagellack. Det finns dock flera skönhetstips under graviditeten som kan hjälpa dig att se vackrare ut. Faktum är att de är hälsosammare och sätter inte kvinnans eller barnets hälsa i fara.

Nagelbehandlingar som inte rekommenderas under graviditet

Det finns några skönhetsprocedurer som inte rekommenderas under graviditeten på grund av sannolikheten att de är skadliga för både mor och barn. Nämligen:

 • Det är inte tillrådligt att använda produkter som innehåller lösningsmedel, såsom nagellacksborttagningsmedel, akrylnaglar eller vissa nagellack. Förutom deras starka lukt kan lösningsmedel avdunsta och orsaka illamående eller huvudvärk.
 • Ftalater är en annan produkt som bör undvikas eftersom de kan förändra det endokrina systemet eller orsaka skada. I sin tur är det viktigt att använda handskar för att skydda händerna från ultraviolett ljus gel eller akryl nagelprocedurer.

Du kanske är intresserad av: 10 intressanta fakta om din hud när du är gravid

En gravid kvinnas mage.
Det är bäst att hålla naglarna omålade när det är dags att föda ditt barn. Med en ordentlig kost kan du hålla dem klara och starka ändå.

Hur du skyddar dina naglar under graviditeten

Som nämnts ovan stimulerar hormonella förändringar under graviditeten snabbare nageltillväxt, ökad bräcklighet och bildandet av märken. För att stärka naglarna under detta skede är det bäst att hålla en balanserad kost och säkerställa konsumtionen av nödvändiga vitaminer som innehåller biotin (vitamin B-komplex).

Det finns också bevis som visar fördelarna med biotin för att förbättra naglarnas tjocklek, hårdhet och fasthet. När du har konstgjorda naglar, var uppmärksam på eventuell grön missfärgning, eftersom detta kan vara en manifestation av en möjlig bakterieinfektion. Därför är det alltid bättre att hålla dem naturliga.

Det är bäst att undvika målade naglar under förlossningen

Sammanfattningsvis är det viktigt att gå igenom graviditeten på ett säkert och enkelt sätt för att njuta av varje ögonblick och skede. Smink kanske inte ens krävs, eftersom du ser fantastisk ut och du kan till och med undvika alla de metoder som kan innebära en möjlig risk för barnet. Det finns dock inga studier som visar att nagellack är aggressivt för barnet, även om det innehåller gifter som toluen eller formaldehyd. Men som vi har förklarat i den här artikeln är det bäst att hålla det naturligt när det är dags att föda din lilla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Desalu I, Diakparomre OI, Salami AO, Abiola AO. The effect of nail polish and acrylic nails on pulse oximetry reading using the Lifebox oximeter in Nigeria. Niger Postgrad Med J. 2013 Dec;20(4):331-5. PMID: 24633278.
 • Lipner SR, Scher RK. Biotin for the treatment of nail disease: what is the evidence? J Dermatolog Treat. 2018 Jun;29(4):411-414. doi: 10.1080/09546634.2017.1395799. Epub 2017 Nov 9. PMID: 29057689.
 • Erpolat S, Eser A, Kaygusuz I, Balci H, Kosus A, Kosus N. Nail alterations during pregnancy: a clinical study. Int J Dermatol. 2016 Oct;55(10):1172-5. doi: 10.1111/ijd.13316. Epub 2016 Apr 20. PMID: 27097299.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.