Psoriasis hos barn: Vad det är och hur barn påverkas

Här går vi igenom alla kännetecken på psoriasis hos barn, samt orsaker och behandling. Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar huden och som orsakar inflammation, klåda och fläckar med silvriga fjäll.
Psoriasis hos barn: Vad det är och hur barn påverkas

Senaste uppdateringen: 28 december, 2020

Även om psoriasis är en sjukdom som normalt förekommer hos vuxna drabbar den också barn. Vad behöver du veta angående psoriasis hos barn? Det ska vi berätta här.

Om ditt barn har en röd och silveraktig fläck på huden kan det vara ett tecken på psoriasis. Andra symptom inkluderar smärta och klåda.

Det första du ska veta om den här sjukdomen är att den inte är smittsam. Därför behöver du inte separera ditt barn från resten av familjen eller från vännerna.

Men även om sjukdomen inte är smittsam kan andra ändå tycka att den är otäck att se. Därför är det både psykiskt och emotionellt viktigt att behandla ditt barn.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som är kopplad till immunsystemet. Trots att den inte är smittsam kan den vara ärftlig.

Huden blir inflammerad, och dne blir rödaktig med gråaktiga fjäll som växer lite i taget.

Ett barn som har psoriasis.

Områden som påverkas av psoriasis

Fjällen kan vara av olika storlek. Därför kan ditt barn ha psoriasis på ett litet område och ingen kanske märker något, men den kan också drabba en stor del av kroppen.

De vanligaste områdena där sjukdomen uppstår är: 

  • Skalpen; oftast med håravfall i det drabbade området.
  • Ansiktetfrämst på kinderna och käken.
  • Armbågar och knän.
  • Naglar.

Dessutom kan psoriasis visa sig på andra delar av kroppen. Hos barn ser psoriasis oftast ut som en fläck. 

Vad orsakar psoriasis hos barn?

Man är fortfarande inte säker på varför psoriasis uppstår hos barn, men man vet att det har en stark koppling till immunförsvaret.

Detta beror på att T-lymfocyterna, vars uppgift är att skydda kroppen, attackerar huden. De behandlar huden som om den hade ett sår eller en infektion. 

Det leder till att hudcellerna snabbt förändrar sig, och resultatet blir fjäll på huden. Några möjliga anledningar är:

Stress

Trots deras unga ålder kan barn lida av stress av olika anledningar. Det kan bero på deras relationer till klasskamrater eller syskon, skolan eller idrotten, eller någon annan anledning.

“Även om sjukdomen inte är smittsam kan folk ändå tycka att den är otäck att se. Därför är det viktigt både psykiskt och emotionellt att behandla ditt barn.”

Kyla

Intensiv kyla kan också orsaka psoriasis hos barn. Detta beror på att små barn tenderar att stanna mer inomhus när det är kallt. De exponeras därmed inte för solen, som är ett bra sätt att kontrollera psoriasis.

Gener ärvda från föräldrarna

Även om det inte är helt bevisat att sjukdomen kan ärvas från föräldrarna finns det en del viktig statistik. Om du lider av denna sjukdom är risken för att ditt barn också ska drabbas 50% högre. 

Hudirritationer

Om ditt barn har haft brännskador, fått sår under lek, blivit riven av djur eller fått andra utslag måste du vara mycket försiktig. Alla dessa hudirritationer ökar risken att ditt barn kan drabbas av psoriasis. 

Ett litet barn med psoriasis hos läkaren.

Så botar man psoriasis hos barn

Tyvärr finns det idag inget botemedel för psoriasis. Det är en kronisk sjukdom som kan försvinna och återkomma när du minst anar det. Men oroa dig inte: det finns många behandlingar som hjälper dig att hålla sjukdomen under kontroll. 

Här är några av behandlingsmetoderna:

  • Om psoriasisen är ganska lindrig kan du använda mjukgörande krämer eller havrebad. Dessa hjälper till att lindra klådan och irritationen. Dessa metoder är utmärkta för bebisar.
  • Att utsätta sig för solljus är mycket viktigt för att lindra psoriasis. Men var försiktig, för mycket sol kan faktiskt göra det värre.
  • LjusbehandlingMed denna behandling får ditt barn artificiellt ljus tillsammans med antibiotika för att göra av med bakterierna snabbare.

Kom ihåg: Du behöver stödja ditt barn för att han eller hon ska kunna utveckla bra självkänsla. Dessutom behöver du hjälpa ditt barn att lära sig leva med denna sjukdom. 

Det är också viktigt att göra som läkarna säger; det gör det lättare att kämpa mot sjukdomen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.