Hjälpmedel vid amning: 5 produkter för blivande mammor

Hjälpmedel vid amning: 5 produkter för blivande mammor

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2019

Bröstmjölk rekommenderas som den enda matkällan för barn under de första sex månaderna i livet. Varje mamma bestämmer själv huruvida hon vill amma eller inte, men om du har bestämt dig för att amma finns det några hjälpmedel vid amning som kan göra det lite mer bekvämt.

När man blir mamma för första gången är det fullt normalt att göra misstag. Kanske köper man saker som är helt onödiga eller som visar sig vara annorlunda än det man hoppades på. Därför har vi satt ihop en lista som kan hjälpa blivande förstagångsmammor att navigera uppsjön av amningsprodukter på marknaden.

Varför du kan behöva amningsprodukter

Det är viktigt att känna sig bekväm medan man ammar. Kanske låter det inte så svårt, men amning är faktiskt inte alltid praktiskt. Ibland befinner man sig inte hemma när bebisen behöver mat, och ibland kanske man har besök eller befinner sig i en annan situation som gör amningen obekväm. Då kan det vara bra att ha utrustning som underlättar, för oavsett vad behöver bebisen äta.

amningskit

I vissa fall kanske du inte ens finns till hands för att amma, om du kanske har lämnat bebisen med pappan eller någon annan familjemedlem för att göra något annat en stund. Och då måste du kanske pumpa mjölk i förväg så att de kan mata bebisen åt dig.

Det är upp till dig om du vill använda några hjälpmedel vid amning, men om du har råd och och vill ha dem kan det vara trevligt att ha.

Amningskläder

Det är inte alla kläder som går att anpassa till amning, och därför kan det vara skönt att ha några amningskläder till ditt förfogande, i alla fall i början. V-ringade tröjor och linnen med knappar på framsidan är utmärkta hjälpmedel vid amning.

En amningsvänlig bh kan också underlätta. Den måste erbjuda tillräckligt med stöd åt din mjölksprängda byst, samtidigt som det kan vara bekvämt att kunna öppna upp bh:n utan att behöva ta av sig den varje gång bebisen blir hungrig. Som tur är finns det många amningsbh:ar med hakar längst fram; en bra investering om du tänker amma ditt barn.

amningskit

Andra hjälpmedel vid amning

  • Bröstpump. En bröstpump är inte alltid nödvändig, men den kan vara mycket användbar. I början, medan brösten fortfarande håller på att vänja sig vid amningen, måste bröstkörtlarna ganska ofta stimuleras för att fortsätta producera mjölk. En bröstpump kan därför vara bekväm att ha om du vill öka mjölkproduktionen, och även om du vill kunna pumpa mjölk för de tillfällen när du lämnar barnet hos en vårdgivare. Den kan också vara användbar om dina bröst fylls upp med mjölk och ditt barn inte kan eller vill amma just då, eftersom det annars kan bli obekvämt och du riskerar mjölkstockning.
  • Amningsskydd. Dessa täcker bröstvårtan men har ett hål genom vilket barnet kan få sin mjölk. De är användbara för att förebygga eller läka sprickor som kan uppstå på bröstvårtorna, speciellt i början när de ännu inte har vant sig vid att amma. Samtidigt kan de hjälpa om barnet har svårt att få grepp om bröstvårtan, till exempel om den är vänd inåt.
  • Amningskudde. En amningskudde kan hjälpa dig att hålla i barnet under amningen, samt hjälper barnet att ligga i en ordentlig position. Den ger barnet stöd och är bekväm, samtidigt som barnet kan vila i mammans armar. Man kan även använda vanliga kuddar, men de har inte alltid önskad effekt.
  • Amningsinlägg. Det är helt normalt att läcka mjölk under amningsperioden, men det kan vara obekvämt, för att inte tala om att det fläckar ner och gör kläderna våta. Amningsinlägg är absorberande dynor som man sätter i bh:n. Det finns både engångsinlägg och tvättbara inlägg, så du väljer själv vad du föredrar. Det är dock viktigt att de håller torrt för att undvika svampinfektion.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.