Utbildningsstöd för barn med inlärningssvårigheter
Utbildningsstöd för barn med inlärningssvårigheter är avgörande för att ha en inkluderande skola. I dagens skola finns det flera åtgärder som uppmuntrar:
- Fullständig integration av alla elever
- Rätten till en bra utbildning i vanliga skolor eller, i undantagsfall, i särskolor.
”Alla är genier. Men om du bedömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd kommer den att leva hela sitt liv i tron att den är värdelös.”
–Albert Einstein–
Utbildningsstöd för barn med inlärningssvårigheter
Elever med särskilda utbildningsbehov har till sitt förfogande en serie specifika resurser, såsom:
- Personligt stöd
- Särskilda åtgärder
- Anpassningar av läroplanen
- Flexibilitet
- Individuell uppmärksamhet
Dessa är alla på plats för att hjälpa eleverna att övervinna sina inlärningsbarriärer och ge dem en rättvis och jämlik behandling. Således är de viktigaste personerna som ansvarar för att undervisa dessa barn huvudläraren och speciallärarna.
Utbildningsstöd från huvudläraren
Klassföreståndaren har ansvaret för att skapa en förståelse för mångfald genom att främja kunskap, ömsesidig respekt och acceptera skillnader.
För att göra detta måste personen genomföra en serie åtgärder anpassade till lärandegraden för alla barn i klassen, enligt en inklusiv metod. I den meningen kan personen välja mellan följande:
- Anpassa metoder och material till alla elevers behov
- Ha flexibla grupperingar
- Föreslå aktiviteter för barn med intellektuella funktionsnedsättningar som liknar de som deras kamrater får lära sig, men med vissa ändringar, till exempel:
- Ge mer tid för att utföra uppgifterna
- Förenkla innehållet eller dess presentation
- Ge förklaringar steg för steg
- Ge hjälp och vägledning
- Minska antalet uppgifter som krävs
- Skapa en arbetsrutin som hjälper dessa elever att vara oberoende och att främja självbestämmande.
- Ägna mer tid åt vissa mål eller viktigt innehåll för alla elever, men särskilt för dem med intellektuella funktionshinder. I dessa borde de arbeta med:
- Kommunikation
- Läsförståelse
- Psykomotoriska färdigheter
- Möjligheten att använda siffror och grundläggande räknesätt
- Förmågan att etablera relationer med andra
- Upprätta, i undantagsfall, betydande läroanpassningar. Dessa består av:
- Att ta bort innehållet och målen som INTE anses nödvändiga
- Ändra utvärderingskriterierna
Om allt detta ska vara effektivt är det viktigt att läraren undviker att använda negativa etiketter och jämförelser. Läraren bör veta hur han eller hon ska hantera eventuella frustrationer hos elever med intellektuella funktionsnedsättningar för att kunna förhindra eventuellt aggressivt beteende och självskadebeteenden.
Utbildningsstöd från speciallärare
Speciallärare är oerhört viktiga i utvecklingen av individer med inlärningssvårigheter. De är ofta en av de viktigaste källorna till undervisningsstöd i skolmiljön. De är i kontinuerlig kommunikation med huvudläraren för att stärka och befästa inlärningen.
Terapeutisk pedagogik och hörsel- och språkanpassningar ansvarar för:
- Att välja, utveckla och anpassa läromaterialet
- Underlätta assimilering av kunskap och information
- Genomföra individualiserade utbildningsstödprogram
På samma sätt behöver elever med inlärningssvårigheter som inte kan klara sig helt själva hjälp av en vårdgivare eller en elevassistent under hela skoldagen. Detta för att ge pedagogiskt stöd, men inte undervisning.
Som ett resultat måste de vara kunniga i uppgifter relaterade till:
- Självständighet
- Tillgänglighet
- Transport
- Hälsa
- Säkerhet
- Uppmärksamhet, vaksamhet och omvårdnad
För att sammanfatta innebär det att ha en elev med inlärningssvårigheter att man måste implementera specifikt och personligt utbildningsstöd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cegarra, F. y García, G. (2013). Intervención educativa en el alumnado con discapacidad intelectual. http://virgendelpasico.net/orientacion/wp-content/uploads/2012/07/intervencic3b3n1.pdf
- Fierro, A. (2012). Los alumnos con retraso mental. En Á. Marchesi, J. P. González y C. Coll (Ed.), Desarrollo Psicológico Y Educación: 3. Trastornos Del Desarrollo Y Necesidades Educativas Especiales (pp. 273-299). Madrid: Alianza Editorial.
- Gobierno Autónomo Departamental de Santa Cruz. (s.f.). Guía para Profesores de Niños(as), y Adolescentes con Discapacidad Intelectual.
- Ke, X., & Liu, J. (2017). Discapacidad intelectual. Traducción de IRARRÁZAVAL, M., MARTIN, A., PRIETO-TAGLE, F. y FUERTES, O.). En REY, Joseph. Manual de Salud Mental Infantil y Adolescente de la IACAPAP, 1-28. Disponible en: http://chamilo.cut.edu.mx:8080/chamilo/courses/TRASTORNOYDIFICULTADESDEAPRENDIZAJE/document/PDF/Trastornos_del_aprendizaje/C.1-Discapacidad-Intelectual-SPANISH-2018.pdf
- Vived, E., Betbesé, E., Díaz, M., González-Simancas, A., & Matía, A. (2013). Avanzando hacia la vida independiente: planteamientos educativos en jóvenes con discapacidad intelectual. Disponible en: http://riberdis.cedd.net/handle/11181/3893