Tips för att lära barn att vänta
Det är väldigt viktigt att lära barn att vänta eftersom det också ger dem förmågan att hantera situationer som uppstår i vardagen. Tålamod för barn innebär att de måste använda sig av egenskaper som observation, koncentration och lärande.
Tålamod är en kritisk dygd för alla att lära sig, men det är inte en medfödd förmåga. Barn behöver lära sig det gradvis från sitt första levnadsår. Det är dock inte alltid lätt eftersom barn, precis som vi, lever i ett samhälle där allt går väldigt snabbt och denna utveckling verkar förvärras exponentiellt.
Många föräldrar strävar idag efter att tillgodose sina barns behov hela tiden, och helst så snabbt som möjligt. Men när de växer upp och blir lite äldre måste de lära sig att det inte går att få vissa saker på en gång och att man ibland måste ha tålamod.
Innan du testar några av våra tips för att lära dina barn att vänta är det viktigt att förstå hur mekanismen kring att vänta fungerar och vilka känslor som är inblandade.
Hur mycket tålamod har barn i olika åldrar?
Under de första 12 månaderna kan bebisar inte kontrollera sina känslor eller uttrycka dem effektivt. När de gråter uttrycker de obehag eller ett trängande behov som hunger, smärta eller trötthet.
För spädbarn leder väntan till panik, rädsla och en känsla av sårbarhet. Denna erfarenhet kan vara traumatisk om den är långvarig, så det är viktigt att försöka svara på deras behov snabbt.
Mellan 12 månader och tre år har barn fortfarande väldigt lite kontroll över sina känslor. Samtidigt har de svårt att se saker ur andras synvinkel eftersom de inte har någon egentlig uppfattning om tid. Beroende på omständigheterna kan väntan verka mycket lång eller mycket kort.
Tills de är gamla nog att utveckla en bättre förståelse för tid är det bättre att ge dem en specifik referens eller tidsram så att det blir lite mer greppbart för dem. Säg till exempel “efter att du har vilat“, “när mamma kommer hem från jobbet” eller “när du är färdig med att äta“.
Dessa begrepp är mer tilltalande för dem. I denna ålder rekommenderar man att man låter barn vänta en eller två minuter innan de får sina önskemål uppfyllda.
Efter fyra års ålder börjar barnen förstå begreppet tålamod ganska bra och kan klara av att vänta en stund innan deras behov tillgodoses. I denna ålder är de också ganska oberoende och självständiga och kan göra mycket för sig själva. Om deras behov inte är brådskande kan de vänta.
“Tålamod gör fattiga män rika.”
– Benjamin Franklin –
Tips för att lära barn att vänta
Här är fyra tips för att lära barn att vänta:
1. Förklara
Förklara lugnt för dina barn varför de inte kan få det de vill ha med en gång. Barn förstår bättre varför de måste vänta och hur länge om de får en bra förklaring.
Om de till exempel vill ha en leksak, förklara att de måste vänta på ett speciellt tillfälle: deras födelsedag, ett familjeevenemang eller julafton. Genom att ge barnen det som de vill ha, men med en fördröjning, låter du dem förstå att det är skillnad mellan deras önskemål och omvärldens.
2. Uppmuntra och belöna
Kom ihåg att alltid uppmuntra dina barn när de visar tålamod och visa dem att du är stolt. Fortsätt berömma dem för deras bra beteenden, ge dem en belöning eller privilegium för att erkänna deras ansträngningar för att vänta.
3. Ge en visuell signal
Konkreta tidslinjer hjälper också barn att lära sig att vänta. Klistra in till exempel små klistermärken med symboler, som djur eller frukter, på klockan. Du kan be dem vänta tills klockan slår hästen eller äpplet.
När dina barn börjar lära sig klockan kan du köpa en klocka åt dem så att de kan få en bättre uppfattning av tid och kan använda den som referens.
4. Var organiserad för att lära barn att vänta
Om du vet att dina barn kommer att behöva vänta under dagen (för ett läkarbesök, en utflykt, ett besök på en restaurang, etc.), planera att ta med några leksaker som fångar deras intresse. En nalle, favoritbok, kritor och papper eller små snacks fungerar bra för att sysselsätta dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Isaacs, D. (2003). La educación de las virtudes humanas y su evaluación (No. 370.034 Is14e Ej. 1 022524). EUNSA.
- Savater, F. (2001). El valor de educar. Educere, 5(13). https://www.redalyc.org/html/356/35601319/
- Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.
- Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.