Att ge dina barn vad de behöver är inte att skämma bort dem

Att ge dina barn vad de behöver är inte att skämma bort dem
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är mamma har du förmodligen fått höra att du skämmer bort dina barn. Antingen för att du köper något de gillar, för att du gillar att bära dem i dina armar eller helt enkelt för att du lyssnar på deras åsikter och arbetar med deras känslor istället för att vara auktoritär hela tiden. Men att ge dina barn vad de behöver är ditt jobb som mamma.

Du har kanske också hört att i framtiden kommer du ångra dig, för du kommer inte att kunna kontrollera dina barn om de blir bortskämda.

Troligtvis avskyr du, precis som vi gör, att lyssna på alla dessa “tips” där folk anklagar dig för att skämma bort dina barn. De får det att framstå som att du gör fel genom att vara “för snäll”. Men trots att det finns många som mer än gärna ger oss alla dessa “råd” gör de flesta det med de bästa avsikterna. I slutändan är det din instinkt som måste bestämma vad du ska göra. Du behöver bara lyssna på dig själv och ingen annan.

När ett barn får mycket kärlek från sina föräldrar, när de kramar barnet, kysser det, samsover med det… Inget av det påverkar barnet negativt, snarare motsatsen. Det gynnar barnet väldigt mycket. Ditt barn blir inte expert på att manipulera eller dominera dig bara för att du visar honom eller henne all din kärlek, oavsett tid på dygnet.

Att ge ditt barn vad hon behöver kommer inte att skämma bort henne

Dina barn behöver känna dig och älska dig

För att skapa en stabil känslomässig anknytning till sina föräldrar måste ett barn få känna deras beröring varje dag. Det gör att barnet vet att de finns där för att skydda honom eller henne och det ger barnet trygghet och känslomässig tröst. Det hjälper barnet att utvecklas på ett hälsosamt sätt och inte till en tyrann, som många tror. Ett barn behöver dig. Regler och gränser måste så småningom införas, men att ge kärlek kommer aldrig att skämma bort ditt barn.

En bebis är inte van vid omvärlden. Han låg länge i sin mammas livmoder, trygg och säker. Omvärlden är motsatsen till tröst och trygghet: det finns höga ljud, otaliga röster, en massa ljus, väder och vind, människor runt omkring…

Allt är överväldigande och kan göra barnet rädd. Hon behöver säkerhet och tryggheten i det bekanta och välkända. Säkerheten från en mamma som är vid hennes sida, och som vid behov kommer till henne på en gång.

Det är därför moderns röst är så viktig för en bebis. Hennes lukt, hennes hud, hennes leende och all hennes kärlek. När en mamma ger sin lilla bebis den kärlek han behöver skapar hon ett mycket speciellt känslomässigt band där barnets rädsla och osäkerhet försvagas och tynar bort.

Han vet att hans mamma och pappa finns vid hans sida för att ta hand om honom. Och då känns det plötsligt som om den underliga världen inte är lika hemsk…

mamma håller baby

Du kommer inte att skämma bort henne

Nej. Oroa dig inte för att ge ditt barn allt hon behöver; du kommer inte riskera att skämma bort henne. Du kommer bara göra ditt barn tryggt och lyckligt för att hon tillhör en familj som älskar henne. De första månaderna i livet är de viktigaste i utvecklingen av en liten människa. Därför måste du finnas där för din bebis. Du måste ge din bebis all kärlek hon behöver få från dig.

“Jag tror på kärlek vid första ögonkastet eftersom jag är mamma.”

-Anonym-

Din bebis är vid födseln helt beroende av dig, i alla avseenden. Men detta beroende kommer inte att vara i evighet och lite i taget, medan han växer upp, kommer han att visa dig sitt oberoende. Det är något du måste respektera, bemyndiga och styra.

Ditt barn kommer inte att vara ett barn hela livet, och därför är det viktigt att du njuter av denna vackra tid medan du kan.

Låt inte din bebis gråta sig till sömns

Du behöver inte låta din bebis gråta i spjälsängen… i själva verket bör du inte göra det. Ta upp honom och håll honom i dina armar tills han lugnar ner sig. Få honom att känna att om du är vid hans sida kommer allt gå bra. När du har din bebis i dina armar blir ni alla lyckligare.

Det kommer inte att leda till någon katastrof i framtiden, ditt barn kommer inte att bli expert på att manipulera… Han kommer bara veta att han har en mamma och pappa som vet hur man ger honom all kärlek han förtjänar: er ovillkorliga kärlek.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.