9 sätt att lära barn att hata läsning

Med hjälp av den geniala författaren och läraren Gianni Rodari ska vi titta på några av de vanligaste misstagen som vi gör när vi försöker få våra barn att läsa mer. Kanske har du fallit i en av dessa fällor själv?
9 sätt att lära barn att hata läsning
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 december, 2020

Vuxna gör ofta misstag när de försöker introducera barn till böckernas fascinerande värld. Enligt den italienska författaren och läraren Gianni Rodari finns det många sätt att lära barn att hata läsning. Tyvärr faller vi i dessa fällor lättare än du kanske tror.

Fördelarna med att läsa går inte att bestrida, både för barn och föräldrar. Det hjälper oss att kommunicera bättre, utökar vårt ordförråd och förbättrar vår förmåga att uttrycka oss själva. Det stimulerar vår fantasi, förbättrar koncentrationsförmågan och förbättrar inlärningen, bland många andra saker.

Därutöver går det inte att förringa den personliga njutningen från att läsa. Därför är många föräldrar beredda att pröva olika strategier för att få sina barn att läsa. De dåliga nyheterna är att det inte alltid fungerar. Faktum är att många misslyckas och får motsatt effekt.

Enligt Gianni Rodari, som gick bort 2017, är det fullt möjligt att få sina barn att hata läsning, hur paradoxalt det än kan låta. Hur händer det? Man behöver bara göra några vanliga misstag och vips har man skapat motvilja istället för intresse.

9 sätt att lära barn att hata läsning

Rodari har gjort ett enormt bidrag till pedagogiken och läran om utbildning, särskilt när det gäller läsförståelse. Han var också en lysande författare till böcker för barn.

Många av hans artiklar publicerades i den italienska pressen på 1960- och 70-talet. I dem, som i den berömda uppsatsen The Grammar of Fantasy, gav Rodari råd till föräldrar, lärare och elever om hur man skriver berättelser.

Men han erbjöd också ett antal observationer av de misstag som människor gör under utbildningsprocessen. En av de essäer han skrev om ämnet hade namnet 9 sätt att lära barn att hata läsning, där han listade följande:

1. ”Att erbjuda en bok som ett alternativ till TV”

För Rodari är det helt kontraproduktivt att förneka en form av underhållning och sedan ersätta den med en annan. Det enda du uppnår, säger han, är att skapa den felaktiga tron ​​att man måste välja det ena eller det andra.

lära barn att hata att läsa: barn läser och ser glad ut

2. ”Att presentera en bok som ett alternativ till serietidningar”

Rodari hävdade att det faktum att barn gillar att läsa serietidningar inte betyder att de gillar andra typer av läsning.

Om de tycker om att läsa serier men inte andra böcker betyder det helt enkelt att det de tycker om att läsa skiljer sig från vad andra människor tycker om att läsa.

3. “Att säga att barn brukade läsa mer förr”

Du ska inte jämföra dagens barn, den berömda millenniegenerationen, med tidigare generationer. De växer upp i helt olika sammanhang och med olika verktyg tillgängliga för dem, och därför är deras livsstil helt annorlunda.

4. ”Att tro att barn har för många andra distraktioner”

Bara för att ett barn har mycket fritid betyder det inte att barnet kommer att börja läsa. Rodari säger att det har mer att göra med den position som böcker upptar i ens kultur och i familjens hem.

5. “Att kritisera sina barn om de inte gillar att läsa”

Varför är det deras fel om de inte gillar att läsa? Det finns många familjer där föräldrarna inte ens läser tidningen. Men de kan fortfarande ha stora krav på sina barn och deras litterära ambitioner.

Rodari skyller på staten, den offentliga skolan och “högkultur”. Han säger att detta är “alltid för aristokratiskt för pedagogiska uppgifter.”

6. “Att göra böcker till en tortyrmetod”

Författaren menade att när människor ser böcker som en “allvarlig” aktivitet snarare än något roligt gör det böckerna till en tortyrmetod, och han trodde att detta förbereder barn på ett liv fullt av lidande.

7. “Att vägra läsa för dina barn”

Att läsa en bok eller en dikt för dina barn, även om de är väldigt små, är ett utmärkt sätt för dem att utveckla en kärlek till böcker. Det stimulerar också deras förmåga att kommunicera och är ett bra sätt för dem att komma in i böckernas värld.

lära barn att hata att läsa: två barn ligger på golvet och tittar i bok

8. “Att inte ge dem tillräckligt många olika valmöjligheter”

Ett misstag som många föräldrar gör är att ge sitt barn en specifik bok och, om de inte läser den, dra slutsatsen att barnet inte gillar att läsa.

Har du någonsin älskat den allra första boken som du plockade upp? Varför ska vi inte ge barn en chans att välja något som intresserar dem?

9. “Att tvinga dem att läsa”

Det här är det mest effektiva sättet att lära barn att hata läsning. Folk ogillar få saker mer än det som de tvingas göra. Det händer till och med med saker de brinner för.

När någon gör något för rent nöjes skull kommer de aldrig sluta njuta av det. Men när det blir ett jobb eller en plikt är deras frihet begränsad och de kommer inte längre att finna nöje i det.

“Under århundraden har lärare aldrig slutat säga att, precis som du inte kan tvinga ett träd att blomma när det inte är säsong, under fel förhållanden, så kan du på samma sätt inte få ut något av barn genom enbart förpliktelse.”
–Gianni Rodari–

Om du är en förälder och vill att dina barn ska utveckla en smak för att läsa kan det vara bra att tänka på alla dessa punkter. De kommer från en expert med stor erfarenhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodari, G. (2002). La gramática de la fantasía. Booket.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.