Roald Dahl: 4 böcker som alla barn bör läsa

Roald Dahl är författare till verk som har spridit glädje bland barn och vuxna i flera decennier. I den här artikeln listar vi några av hans bästa böcker för barn.
Roald Dahl: 4 böcker som alla barn bör läsa

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2020

Roald Dahl är en av de mest kända författarna inom barnlitteratur genom tiderna. Även om han också skrev för vuxna är det hans verk riktade till barn som verkligen utmärker sig. Hans berättelser har roliga och fantasifulla äventyr som har trollbundit barn under årtionden och samtidigt roat deras föräldrar med sina metaforiska meddelanden.

Om du vill återuppleva din barndom eller introducera dina barn för denna fantastiska författare föreslår vi att du börjar med detta urval av några av hans mest kända verk. Dina barn kommer säkert att älska karaktärerna och berättelserna från Roald Dahl.

4 fantastiska böcker av Roald Dahl

1. Matilda

Matilda är huvudpersonen i en av Roald Dahls mest populära barnböcker.

I berättelsen träffar vi Matilda, en ung flicka som ignoreras av sina föräldrar och som älskar att läsa. Hon upptäcker att hon har magiska krafter med hjälp av sin älskade lärare. När hon går i kamp mot rektorn och sina föräldrar lär hon sig att utveckla dessa krafter.

Detta är en rolig, familjevänlig bok som fortsätter att locka till sig nya fans trots att den publicerades för över 30 år sedan.

2. Kalle och chokladfabriken

Det här är kanske Dahls mest kända verk. Vem har inte drömt om att hitta en gyllene biljett i en av Wonkas chokladkakor och besöka hans magiska fabrik?

I berättelsen får fem lyckliga barn chansen att se insidan av chokladfabriken. Det är dock bara ett av barnen som kommer visa sig värdig att stanna.

flicka läser bok av Roald Dahl
Vissa kritiker anser att boken är science-fiction tack vare dess fantastiska visioner av chokladfabriken. Det som författaren ville kommunicera var dock vikten av gott uppförande hos barn och att lära dem värdet av att vara respektfull och ansvarsfull.

Dessa värderingar måste föräldrar förklara för sina barn om de är små. Annars kommer de inte att se annat än nöje i galenskaperna i fabrikens inre.

Andra Roald Dahl-verk som tar dig tillbaka till din barndom

3. James och jättepersikan

Även om det här inte är en av Dahls mest kända böcker erbjuder den ändå en fängslande historia. Berättelsen handlar om James, en föräldralös pojke som bor med sina två elaka mostrar Sylt och Snylt, som gör hans liv odrägligt.

En dag ger en mystisk främling honom ett paket med magiska frön som, när de planteras i marken, växer upp till en jättepersika. Berättelsens centrala figurer – James och persikan – påbörjar således en otrolig resa runtom i världen och möter olika karaktärer som hjälper till att förbättra James liv.

Den här boken hämtar inspiration från författarens egen svåra barndom. Den innehåller också små djur som särskilt yngre barn kan identifiera sig med.

4. Häxorna

Med Häxorna erbjuder Roald Dahl små doser av skräck, men också massor av skoj och ironi som alla kan njuta av.

barn läser böcker av Roald Dahl
Äventyret följer en föräldralös pojke som bor med sin mormor, och som efter att ha råkat tjuvlyssna på några häxors årliga möte måste rädda alla landets barn från dessa häxors elaka planer.

Magi, möss, trolldrycker och det vackra bandet mellan ett barnbarn och hans mormor är bara några av de saker som boken har att erbjuda. Den rekommenderas för barn över 10 år.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.