10 sätt att uppmuntra barn att läsa och skriva
Vill du att dina barn ska vara intresserade av att läsa och skriva från en ung ålder? Är du osäker på hur du bäst kan hjälpa dem med det? Du behöver inte leta längre! Här presenterar vi tio sätt att uppmuntra barn att läsa och skriva på ett naturligt sätt.
Våra tips hjälper dig både innan dina barn börjar skolan och när de redan har tagit det första steget in i sin utbildning.
10 sätt att uppmuntra barn att läsa och skriva
Gör ert hem till en värld fylld av saker att läsa
Läsning och skrivning är kommunikativa aktiviteter som ingår i människans sociokulturella utveckling. Därför är det viktigt och nödvändigt för elever att leva med vuxna som brukar läsa och skriva ofta. På detta sätt lär de sig att upptäcka och uppskatta vikten av det.
Enkla aktiviteter som att skriva en inköpslista, följa ett recept, lämna en lapp till någon eller läsa en berättelse osv. Allt detta hjälper barnen att läsa och skriva eftersom vi förmedlar att dessa färdigheter är viktiga.
Till och med symbolisk lek ger barnen möjlighet att efterlikna det läs- och skrivbeteende som barn ser hemma och i skolan.
Underlätta ett holistiskt lärande
Läsning och skrivning är processer som vi måste lära oss holistiskt och inte isolerat. Om vi ger våra barn mångfacetterade läs- och skrivupplevelser i flera olika sammanhang blir det mycket mer meningsfullt för dem.
Dessutom är det bäst att skapa och underlätta flera olika sammanhang där barn reflekterar över språkets funktion. Inte bara med skriftspråk utan också muntligt. På detta sätt lär de sig gradvis egenskaperna hos varje typ av text: brev, recept, nyheter, gratulationskort, berättelser etc.
Läs högt för nya läsare
Den enkla handlingen att lyssna på texter som läses av någon som läser flytande har en positiv effekt på de små. Det hjälper dem att bli bekanta med läsningen av den skrivna texten och språket.
På samma sätt är det viktigt att uppmuntra barn att delta i läsningen. Vi kan till exempel ställa frågor till dem eller bjuda in dem att relatera vad de hör till bilderna de ser.
På detta sätt uppmuntrar vi förståelsen av texter innan barn kan läsa själva. Dessutom skapar läsning med barn ett mycket viktigt känslomässigt band. Och detta i sin tur hjälper barn att se läsning som en trevlig upplevelse.
Skriv med barnen
Det är viktigt att skriva med våra barn. Vi måste hjälpa dem att förstå nyttan och den sociala funktionen av att skriva dagligen.
Därför måste vi lära ut och förklara för barnen vikten av att skriva så att andra kan förstå den skrivna texten. Förklara vikten av att tänka på vad de vill säga och till vem de vill säga det innan de börjar skriva, liksom vikten av att läsa igenom vad som skrivs för att kunna förbättra det.
Tänk på förhållandet mellan muntligt och skriftligt språk
Som vi alla vet lär vi oss att tala innan vi lär oss att skriva. Men medan barn utvecklar sitt muntliga språk är det bra att initiera och erbjuda situationer där de kommer i kontakt med skriftspråket.
Så småningom börjar de förstå att bokstäverna de ser skrivna inte representerar objekten utan namnen på objekten. Det beror på att barn tror att det som inte finns, eller det de inte känner till, inte kan skrivas.
På samma sätt måste barn förstå att skriva inte är detsamma som att tala. Många regler är olika. Även om skriftspråket kan bli muntligt sammanfaller det inte helt med det muntliga språket.
”Läsning gör en man fullkomlig; samtalet gör en man redo; och skrivkonsten gör honom exakt.”
~ – Francis Bacon – ~
Fler sätt att uppmuntra barn att läsa och skriva
Uppmuntra barn att experimentera med läsning och skrivning
Vi måste stimulera och motivera våra barn, i alla sammanhang, att experimentera och undersöka omvärlden med läsning och skrivning. På detta sätt uppmuntrar vi autonomi i lärandet.
Vi måste alltid motivera dem, men inte tvinga dem, att försöka läsa och skriva. Även om våra barn säger att de inte vet hur man gör det ordentligt måste vi uppmuntra och hjälpa dem. Genom att erbjuda dem en miljö med trygghet och tillit kommer de i sinom tid förstå att deras misstag är ett sätt att lära sig.
Värdet av tid och tålamod
Att lära sig läsa och skriva är en lång och komplex process. Det tar tid och tålamod, och som vi vet har varje barn sin egen inlärningstakt.
Normalt börjar barn att läsa när de är mellan 5 och 7 år. Barn som börjar läsa när de är 7 kan dock vara lika bra läsare som de som knäckte läskoden när de var 5.
Vi måste låta våra barn undersöka, diskutera och öva på egen hand. Om vi vuxna skyndar oss att svara och inte låter dem tänka och fundera gör vi dem beroende av förklaringar.
Fira framgångar över misstag
Vi måste anpassa hur vi bedömer våra barns framgångar. Om vi säger “bra gjort” måste vi specificera och berätta vad de har gjort bra. Till exempel: “Du har skrivit mycket klart och tydligt” eller “Du har skrivit många bokstäver”.
Det generiska “bra gjort” ger uppmuntran, men hjälper inte barn att lära sig effektivt. Om vi vill att de små ska bli medvetna om lärandet måste vi erkänna och namnge vad de har gjort bra.
Använd material från deras närmiljö
Vår omgivning är full av fantastiska material för att lära barn läsa och skriva. De bästa är de vi träffar på varje dag, till exempel butiksskyltar, godisförpackningar, restaurangmenyer, reklamtidningar…
Det finns mängder av sammanhang där vi kan initiera och motivera våra barn att lära sig läsa och skriva. Dessutom kommer barn på detta sätt i kontakt med olika ämnen och stilar.
Prata om att läsa och skriva
För att barn ska kunna utvecklas i sin läsning och skrivning är det bra att planera in kollaborativa läs- och skrivsituationer. Det underlättar en muntlig interaktion som hjälper till att stärka inlärningen.
Samtidigt är det berikande att prata om deras favoritböcker, om nyheter som är intressanta för dem, leka med ord etc. som något vardagligt, även om de inte läser eller skriver ännu.
Vad man ska tänka på när det gäller att uppmuntra barn att läsa och skriva
Till en början måste vi presentera läsning och skrivning som kreativa och lekfulla aktiviteter. Det är också viktigt att inte lägga fram dem som obligatoriska uppgifter. När allt kommer omkring försöker vi få de små att bli intresserade och passionerade för dessa aktiviteter.
Det är viktigt att barn har kontakt med läsning och skrivning innan de börjar skolan. Detta är inte svårt, eftersom det, som vi har sett, finns många möjligheter att lära sig i vardagen. Men läsning och skrivning bör alltid presenteras på ett lekfullt sätt, inte som en skyldighet att lära sig så snabbt som möjligt.
Det här kan kanske intressera dig…
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Baquero Araque, M. C. (2010). Elaboración y aplicación de una guía para establecer nociones de direccionalidad mediante el juego en los niños de 5 a 6 años en la escuela club rotario en el periodo 2008-2009. http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/311/1/T-UTC-0301.pdf
- Bueno Loja, M. I., & Sanmartín Morocho, M. A. (2015). Las rimas, trabalenguas y canciones como estrategias metodológicas para estimular el desarrollo del lenguaje en niños y niñas de 3 a 4 años de edad del Centro Infantil del Buen Vivir” Ingapirca”, de la comunidad de Ingapirca de la parroquia Santa Ana, cantón Cuenca, provincia del Azuay (Bachelor’s thesis).
- Caparros, E. (2008). La lectoescritura. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_25/EMILIA_ROSALIA_BUSTOS_CAPARROS02.pdf
- Fons, M. (2004). Enseñar a leer para vivir. Universidad de Barcelona. España: Recuperado de org. file. php/1/documentos/lectoescritura/leer_para_vivir. pdf.
- Granada, I. K. (2009). Didáctica de la enseñanza de la caligrafía expresiva en niños de primaria (Doctoral dissertation, Pereira: Universidad Tecnológica de Pereira). https://repositorio.utp.edu.co/items/dae64522-56a1-4a93-95f7-38ceab0a5a2f
- Guillín Verdesoto, B. C. (2014). Actividades lúdicas en el desarrollo de las nociones espaciales en los niños y niñas de 4 a 5 años, de nivel inicial 2, de la Escuela Matilde Hidalgo de Prócel Quito, período 2013-2014 (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
- Mamani Quispe, J. J. (2019). El ritmo y su aplicación a niños del I ciclo de educación inicial. https://repositorio.une.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14039/6135/MONOGRAF%c3%8dA%20-%20MAMANI%20QUISPE%20JOANNY%20JAQUELINE%20-%20FEI.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Paredes Vargas, M. M., & Zumba Montes, M. S. (2011). Elaboración de una guía metodológica de técnicas para la correcta utilización del lápiz en el área de lengua y literatura del segundo año de básica en la escuela Alejandro Dávalos Calle en el cantón Salcedo parroquia San Miguel durante el periodo 2010–2011.
- Por, F. (s. f.). De los Estudios. Recuperado 7 de abril de 2022, de Edu.co website: https://unabvirtual.unab.edu.co/ovas/estrategiaescritura/doc/de_los_Estudios.pdf
- Ramírez Velázquez, Y. (2015). Mi experiencia docente al aplicar actividades didácticas a niños de tercer grado de preescolar para favorecer la lectoescritura. https://dspace.um.edu.mx/bitstream/handle/20.500.11972/878/Yadira%20Ramirez%20(1).pdf?sequence=1
- Ruano Bastián, N. Actividades Didácticas en la Adquisición de la Lectoescritura en Alumnos de Primer Grado de Educación Primaria-Edición Única.