4 typer av mobbning som du bör uppmärksamma
Mobbning definieras som ett skadligt och sårande beteende som förekommer upprepade gånger inom en social relation och kan vara av vilket slag som helst. Den kännetecknas av en obalans mellan makt eller fysisk styrka hos de inblandade parterna. Det finns olika typer av mobbning som förekommer inom många olika typer av sammanhang, men speciellt inom de som har med barn i skolåldern att göra.
Som mammor och pappor kan vi göra mycket för att förebygga olika typer av mobbning samt förbereda våra barn och ungdomar att agera på ett hälsosamt sätt mot dem.
4 typer av mobbning som du bör förebygga
1. Verbala trakasserier
Detta består av att använda elaka och nedsättande ord, öknamn samt respektlösa kommentarer om en annan person. Dessa kommentarer kan hänvisa till aspekter som fysiskt utseende, religion, ras, särskilda fysiska tillstånd, sexuell läggning och andra särdrag hos offret.
Vilka är tecknen på verbala trakasserier?
Många barn kan uppvisa tecken som aptitlöshet eller plötsliga humörsvängningar, och det är sant vid samtliga typer av mobbning. Då det kommer till verbala trakasserier kan barnen fråga dig om meningen av de sårande orden de har hört, och om de är sanna eller inte.
Vad kan du göra?
- Lär dina barn värdet av respekt. Visa med ditt eget exempel att alla människor bör behandlas väl, oavsett om de är vänner, lärare, familj eller till och med främlingar.
- Stärk dina barns självständighet och förtroende för vilka de är och vad de kan. Du bör instruera dem i självsäkra och konstruktiva fraser och åtgärder som kan vidtas när de konfronteras med mobbning.
2. Fysiska trakasserier
Fysiska trakasserier uppstår när mobbningen går utöver ord och involverar slag, knuffande eller annan olämplig fysisk kontakt.
Vilka är tecknen på fysiska trakasserier?
Några varningstecken inkluderar skärsår, skrapsår, blåmärken, skadade kläder eller oförklarlig smärta som dina barn försöker dölja eller minimera.
Vad kan du göra?
- Under dina samtal med dem frågar du hur de spenderar sina dagar i skolan. Beroende på deras svar frågar du om det finns någon som retar eller sårar dem och kontrollera om svaret stämmer överens med deras reaktion.
- En av de bästa åtgärderna för att förhindra att en sådan situation förblir okänd är att uppmuntra flytande kommunikation med dina barn. Visa dem att de kan lita på dig och berätta när något sådant här händer.
3. Social utfrysning
Den här typen av mobbning sker genom att trakasserierna leder till ett utanförskap eller en aggressiv social avvisning. Den visar sig i beteenden som att inte tillåta någon att vara en del av en grupp, att delta i en lek eller att engagera sig i en social aktivitet.
Vilka är tecknen på social utfrysning?
De olika typerna av mobbning delar många av samma egenskaper, såsom förändringar i barnets temperament. Se också upp med om de spenderar mer tid ensamma nu än tidigare. Tänk också på att då det gäller social utfrysning så är det mer vanligen förekommande hos flickor.
Vad kan du göra?
- Skapa en kvällsrutin där du pratar med dina barn om hur deras dag har sett ut.
- Hjälp dem att hitta hobbyer och aktiviteter som motiverar dem och ger möjlighet till självsäker interaktion med andra barn. Uppmuntra talanger som målning, musikalisk förmåga och atletiska färdigheter.
4. Nätmobbning
Detta består av ärekränkning eller illvillig interaktion via sociala medier, textmeddelanden, e-postmeddelanden eller liknande. Oftast sprids rasistiska, homofobiska eller förnedrande kommentarer eller falska rykten om offret, allt i syfte att skapa en fientlig miljö.
Vilka är tecknen på nätmobbning?
Ofta spenderar barn som lider av denna typ av mobbning mer tid på nätet, och efter sessionerna uppvisar de ångestbeteenden. En annan vanlig konsekvens av den här typen av mobbning är sömnsvårigheter och bristande vilja att gå till skolan.
Vad kan du göra?
- Som en förebyggande åtgärd kan du kontrollera den tid dina barn får spendera på digitala enheter och vad de kan använda dem till, inklusive tillgång till sociala medier och så vidare. För att lyckas med detta bör du använda dig av mjukvara framtagen specifikt för att låta föräldrar sätta begränsningar på enheterna.
- Var medveten om vilka webbplatser dina barn besöker mest och vilken typ av innehåll de har tillgång till. Övervaka de aktiviteter de utför medan de är online.
- Påminn alltid dina barn om att de ska informera dig om en situation uppstår där de känner sig kränkta via internet, eller på annat sätt.