4 serier som betonar mångfald inom familjer

Känner du till några bra serier som belyser mångfald inom familjer? I den här artikeln rekommenderar vi några av dem.
4 serier som betonar mångfald inom familjer
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har säkert sett många serier och filmer med en pappa, en mamma och deras barn, vilket representerar en traditionell familjemodell. Lyckligtvis börjar fler och fler serier komma som belyser mångfald inom familjer. Här är fyra serier som behandlar just det här ämnet.

Den här typen av serier är viktiga för att människor ska lära känna olika typer av familjer i samhället. Det hjälper dem även att inse att de är precis lika giltiga som de klassiska stereotyperna.

Här tar vi idag upp fyra serier som tydligt gör detta. Har du sett någon av dem?

mångfald inom familjer

Modern Family visar mångfald inom familjer

Modern Family är en av de mest framgångsrika komedierna de senaste åren. Genom sina 250 avsnitt berättar de om livet för tre mycket olika familjer som alla delar efternamnet Pritchett.

Vi får se det dagliga livet för:

  • En bonusfamilj. Här har vi Jay Pritchett, en frånskild man som gifter om sig med en kvinna som heter Gloria. Hon har en son, Manny, från ett tidigare förhållande. De har en son tillsammans, Joe, som är den yngsta i familjen.
  • En familj med homosexuella föräldrar. Den här familjen består av Mitchell (Jays son) och Cameron, två homosexuella män som bestämmer sig för att adoptera och bli föräldrar till Lily, en flicka av vietnamesisk härkomst.
  • En traditionell familj. I den här familjen har vi Claire (Jays dotter) och Phil, som har tre biologiska barn som heter Haley, Alex och Luke.

The Fosters

The Fosters är en serie som har prisats av kritiker för hur den hanterar HBTQ-frågor på ett helt naturligt sätt.

Serien handlar om Stef Foster och Lena Adams, ett lesbiskt par. De bor med Stefs biologiska son och två adopterade tvillingar, alla tonåringar.

Dessa två kvinnor bestämmer sig för att ta in två andra ungdomar som fosterbarn, två bröder som har gått igenom olika svårigheter och giftiga situationer med sina tidigare fosterfamiljer. I början var det en familjeplacering, men över tid växer deras tillit och kärlek starkare och starkare. Detta får dem att påbörja pappersarbetet för att adoptera pojkarna.

Transparent tar upp mångfald inom familjer

Transparent är ett komedidrama om familjen Pfefferman, ett frånskilt par med tre vuxna barn, som alla har sina egna självständiga liv.

mångfald inom familjer: Transparent

Berättelsen börjar när familjens far bestämmer sig för att berätta för sina barn att han känner att han är kvinna. Han ber dem därför att kalla honom Maura. De tre bröderna måste efter detta acceptera och anpassa sig till den oväntade situationen. Till att börja med är det mycket svårt för dem.

Andi Mack

Andi Mack är en tonårsserie på Disney Channel som skiljer sig helt från berättelsena vi vanligtvis kan se på denna kanal. Den handlar om en 13-årig flicka som upptäcker att personen hon trodde var hennes storasyster i själva verket är hennes mamma.

Serien berättar om livet för en tjej som är född som ett resultat av en tonårsgraviditet, med allt det innebär både för mamman och dottern. Det bör också noteras att serien är den allra första Disney-serien att ha en homosexuell roll.

Serier som betonar mångfald inom familjer

Faktum är att mångfald finns, och kan och bör inte döljas. Vi måste vara beredda på att acceptera och respektera alla slags människor, oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, livsstil etc.

Därför är det viktigt att populära serier lyfter fram sådana grupper, inklusive de som väljer att bilda en familj som inte liknar den “traditionella”.

Det här kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.