Ditt beroende av mobilen skadar ditt barn

Ditt beroende av mobilen skadar ditt barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är ingen hemlighet att vuxna i dagens samhälle tillbringar för mycket tid med och blir beroende av mobilen. Kommunikationsmedlen verkar ha förändrats, och sociala medier och mobiltelefoner är en prioritet för många människor. Det här kan bli riktigt skadligt eftersom det gör att många vuxna blir för bortkopplade från verkligheten. Vad som är ännu värre är att det här mobiltelefonmissbruket verkligen kan skada dina barn.

Risker med att vara beroende av mobilen

Kanske har du någon gång märkt att medan ditt barn talar eller vill dela med sig av sina erfarenheter med dig så har du kommit på dig själv med att titta på din mobil och ignorera det som ditt barn säger. Det är en sorglig verklighet som många barn upplever idag. Och om det inte är illa nog, lär de sig att detta är normalt och i framtiden kommer de att göra samma sak.

Beroende av mobilen tycks ha blivit vanligt förekommande idag, men den intellektuella och känslomässiga skada som detta orsakar barn till telefonmissbrukare är för stor, särskilt för mycket små barn. Neurovetenskapliga studier har funnit att de första tre åren av barns liv är när de snabbt utvecklar sina språkliga, emotionella, sociala och motoriska färdigheter.

Beroende av mobilen påverkar barnen

När föräldrar är beroende av mobilen missar de möjligheter med sina barn som de aldrig kommer att kunna göra om. Deras barn får inte de goda interaktioner med sina föräldrar som de behöver. Allt detta kan orsaka känslomässiga problem och utvecklingsförseningar på områden som tal eller oumbärliga sociala färdigheter.

Betydelsen av interaktioner öga mot öga

Föräldrar måste interagera med sina barn öga mot öga för att de små ska utveckla goda vanor och förbättra sin inlärning dag för dag. Detsamma gäller för deras beteende och deras känslomässiga utveckling. Barn utvecklas genom goda interaktioner med sina föräldrar. De lär sig språk, att kontrollera sina känslor, och de lär sig också att njuta av tiden med familjen.

Varje dag i våra liv gör vi insättningar i våra barns minnesbanker.

-Charles Swindoll-

Problemet ligger också i det faktum att om en mamma lägger mer uppmärksamhet på sin mobil än vad hon gör på sina barn, kommer de små att försöka få hennes uppmärksamhet. När hennes uppmärksamhet distraheras, kommer hon att bli otålig och förlora sitt lugn med sina små. Detta kan provocera fram stor känslomässig smärta för barnen, som inte förstår vad som händer.

Att vara beroende av mobilen är synonymt med att ignorera ditt barn

Det låter hemskt, men sanningen är att dessa barn känner sig ignorerade av sina föräldrar. När de ser vad som händer kommer de dessutom att tendera att uppföra sig ännu värre för att få sina föräldrars uppmärksamhet. Detta kommer då att göra att båda parter blir ännu mer irriterade och vardagen blir spänd och otrygg.

När en vuxen svarar på ett textmeddelande uppfattar deras hjärna att det är en brådskande uppgift. Om de avbryts kan de vara aggressiva eller till och med våldsamma mot sina barn. Det är otänkbart att föräldrarna uppmärksammar den digitala aktiviteten mer än sina egna barn, men det här är den sorgliga verkligheten. Barn känner att de inte är viktiga för sina föräldrar, och detta skapar känslor av att vara avvisad och det orsakar stor skada på utvecklingen av deras självkänsla.

Pappa på mobil samtidigt med sitt barn

Allt detta måste förändras

Denna brist på interaktion med barn på grund av beroende av mobilen måste ändras. Föräldrar måste vara medvetna om vikten av att interagera med sina barn. De måste prata med dem och lyssna på dem i lugn och ro varje dag under hela deras liv.

Vissa åtgärder måste vidtas för att övervinna beroende av mobilen och därmed förbättra familjelivets kvalitet:

  • Inrätta regler och tidsgränser för användningen av elektronik hemma.
  • Prioritera interaktioner med dina barn och stäng av ringsignalen på din mobil när du leker eller interagerar med dina barn.
  • Bestäm också regler angående dina barns skärmtid. Alla bör begränsa sitt skärmberoende.
  • Var medveten om ditt barns behov av daglig stimulans och kvalitetstid med familjen.
  • Gör upp ett schema för när du får arbeta. Du behöver inte svara på e-postmeddelanden när du är med dina barn. Det kan vänta.
  • Rör inte din mobil under måltider eller familjetider.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.