9 frågor om mobbning och deras svar

Dessa frågor om mobbning kan ge dig information som du kanske inte känner till om ett mycket vanligt problem hos barn och ungdomar.
9 frågor om mobbning och deras svar
Mara Amor López

Granskad och godkänd av psykologen Mara Amor López.

Skriven av Mara Amor López

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mobbning är inget nytt, det har alltid funnits med oss och finns dokumenterat sedan antiken. Skillnaden är att den nu har en direkt täckning av media. Denna typ av övergrepp som sker kontinuerligt orsakar allvarliga konsekvenser för offret, både fysiskt och psykiskt. Vid många tillfällen förblir mobbningen dold, antingen för att barn skäms eller för att vuxna inte har de nödvändiga verktygen för att upptäcka det. När du läser följande rader kan du ha tvivel om hur du ska veta om ditt barn lider av det. Av denna anledning erbjuder vi dig svaren på några vanliga frågor om mobbning bland föräldrar.

Frågor om mobbning

För att följa barn bra måste vi bättre förstå vissa frågor som är relaterade till detta tillstånd, till exempel orsaker, effekter och alternativ. Att veta vad du står emot är alltid positivt.

1. Vad är mobbning?

När vi pratar om mobbning hänvisar vi till alla typer av trakasserier som utövas mot en person, antingen direkt eller via elektroniska medel.

Mobbning är relaterat till fall som förekommer inom en skola eller någon form av utbildningsinstitution.

Det kan manifestera sig genom fysisk aggressioner, retande, förolämpningar, diskriminering, ärekränkning eller någon annan typ av psykologisk manipulation. Allt landar fysiskt, känslomässigt och psykiskt på den som lider.

För att detta villkor ska existera behövs två huvudfigurer: Den som trakasserar (det mobbande barnet) och den som lider av det (det mobbade barnet).

2. Från vilken ålder kan mobbning börja inträffa?

Runt 6 och 7 år börjar barn redan bli medvetna om den skada de kan orsaka andra och i sin tur lyckas de känna igen när någon försöker attackera dem.

3. Vad kännetecknar det mobbade barnet?

Alla barn kan mobbas, men mobbare tenderar att leta efter mer underdåniga barn, som har få vänner och är tillbakadragna. Om de måste välja vem de ska bråka med, gör de det med ett barn som är enkelt att dominera.

4. Vilken profil har det mobbande barnet?

Det finns ingen specifik profil för ett barn som mobbar, men vad man ser är att många av dem har en historia av att ha lidit någon form av övergrepp hemma eller i sin närmiljö.

Det kan också hända att mobbaren lider av en personlighetsstörning, vilket hindrar dem från att anpassa sig ordentligt till samhället. Därför uppnår de sitt välbefinnande när de ger igen på andra. Att populära barn ägnar sig åt psykologisk mobbning och utstötande av annorlunda barn och också ett klassiskt fall.

En grupp barn som gör narr av en klasskamrat.

5. Vilka tecken hos det drabbade barnet kan få oss att misstänka mobbning?

De allra flesta barn avslöjar denna situation genom förändrade beteenden, såsom sömnproblem, mardrömmar, depression, irritabilitet, ätstörningar, bland annat.

Normalt berättar barn inte vad som händer med dem i ord.

När det gäller ungdomar tenderar de att isolera sig från sina vänner eller sin mest intima miljö och försöka vara ensamma. Denna typ av beteende kan varna oss för att något händer och om vi observerar det är det viktigt att prata med dem och med skollärarna. På så sätt kommer vi att kunna känna igen problemet och hjälpa dem att minska på lidandet.

6. Hur kan vi skilja ett bråk i skolan från mobbning?

Bråk sker impulsivt vid ett tillfälle. Den ansvarige vuxna separerar dem sedan, lugnar dem, och i allmänhet händer det inte igen.

När vi pratar om trakasserier sker övergrepp mot barnet på ett konstant och hållbart sätt över tid, både med fysisk och verbal aggression (isolering, förnedring, förakt, förolämpningar, bland annat).

7. Lider pojkar och flickor av samma typ av mobbning?

När det gäller pojkar tenderar mobbningen att bestå av fysiska och verbala aggressioner på grund av detta köns karakteristiska impulsivitet. Däremot tenderar flickor att isolera offret och utesluta henne från kamratgruppen. När de är äldre tenderar de också mot aggressiva beteenden.

8. Vilka är konsekvenserna av mobbning?

Konsekvenserna påverkar vanligtvis alla offrets sfärer. Bland dem kan vi nämna följande:

  • Ångest
  • Depression
  • Självmordstankar
  • Känslomässiga störningar
  • Dåligt självförtroende
  • Förlust av självförtroende
  • Psykosomatiska problem

Mobbning får inte bara konsekvenser för mobbade barn utan också för familjen och deras närstående, eftersom de ser en person de älskar lida på nära håll. Av denna anledning är det viktigt att erbjuda stöd till inre kretsen hos det kränkta barnet eller ungdomen.

9. Kan vi undvika mobbning?

Ja, det är möjligt att undvika mobbning. Men för att stoppa problemet är hela samhällets bidrag avgörande. Kärlek och utbildning spelar en grundläggande roll, eftersom vi genom dem kan ingjuta värderingar och ansvar för att leva i harmoni.

Vi måste etablera solida baser av respekt för sig själva och mot andra hos våra barn. Vi måste ingjuta empati från en tidig ålder av livet så att de lär sig att sätta sig i andras plats innan de agerar. Att mobba någon måste leda till verkliga repressalier för den aggressive, att försöka resonera verbalt har oftast liten eller ingen effekt.

För att stoppa mobbning är det vi måste göra att lyfta upp känsliga människor till att bli kapabla att hålla sig till gränser utan rädsla och att förstå andras smärta.

Glada barn som håller hand i skolans hall.

En harmonisk samexistens gynnar respekt och undviker alla typer av våldsamma beteenden.

Om dessa frågor om mobbning kan vi säga…

Dessa frågor om mobbning kan hjälpa dig att förstå lite mer om detta vanliga problem under barndomen och tonåren.

Det är viktigt att du, när du misstänker det, rapporterar det på lämpligt sätt och omedelbart söker psykologisk hjälp. Du får inte glömma att detta bara kommer att sluta om alla gör sitt.

Låt oss uppfostra respektfulla, känsliga, empatiska barn som är bekymrade för sig själva och för andra. Inte själviska barn som inte kan eller vill sätta sig i någon annans skor. Tillsammans kan vi säga NEJ till mobbning!

“Min smärta kan vara orsaken till någons skratt. Men mitt skratt får aldrig vara orsaken till någons smärta”

-Charles Chaplin-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.