Hur man skapar ett bra utrymme för läxläsning

Att ha ett bra utrymme för läxläsning hemma är nyckeln till att göra skolarbetet mer givande. Det kan faktiskt även göra läxläsningen roligare för dina barn.
Hur man skapar ett bra utrymme för läxläsning
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av lärare Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

För majoriteten av barn är det inte speciellt roligt att göra läxor. Och det är en utmaning för föräldrar att få sina barn att vilja göra dem varje vecka. Idag tar vi upp hur viktigt det är att skapa ett bra utrymme för läxläsning.

Vikten ett bra utrymme för läxläsning

Efter en lång dag i skolan är läxor det sista som barn vanligtvis vill göra när de kommer hem. Många utvecklar därför dåliga studievanor. De pluggar med TV:n på eller mitt i ett livligt vardagsrum.

Det bästa ni kan göra för dem som föräldrar är att skapa ett bra utrymme för läxläsning från första början. Det gör att de vänjer sig vid att göra sina läxor och kan till och lära sig att tycka om det.

Att ha ett avsatt utrymme för läxläsning uppmuntrar dem att göra det på ett snabbt, effektivt och roligt sätt.

Deras åsikt är den viktigaste

Även om vi har pratat om det här flera gånger vill vi poängtera det igen. När du skapar något för dina barn måste du ta hänsyn till deras åsikter, tycke och smak. Således innan du börjar planera ett utrymme för läxläsning för dem måste du ta hänsyn till vad de tycker.

utrymme för läxläsning: pappa hjälper dotter med läxor

Du kan börja med att fråga dem var de vill att det här utrymmet ska vara. Med din vägledning, låt dem välja vilka färger, möbler och material de vill ha i sitt utrymme.

Att välja rätt plats

Först måste du välja en bra plats. Innan du väljer måste du observera hur dina barn gör sina läxor. Även om många barn behöver absolut tystnad för att koncentrera sig finns det andra som måste vara på ett ställe där det finns en viss aktivitet i bakgrunden för att de ska kunna få något gjort.

Du kan organisera dina barns läxläsningsplats utifrån dina observationer. Om dina barn behöver lugn och ro för att koncentrera sig, välj ett hörn i deras sovrum, ett specifikt studierum om du har plats eller ett lugnt familjerum.

Men om dina barn behöver lite bakgrundsaktiviteter kan du välja en plats i vardagsrummet där det finns fler människor, men kontrollera alltid vilka aktiviteter som pågår runt dina barn så att de kan koncentrera sig.

Ljus

Det bästa ljuset att göra läxor i är naturligt ljus. Försök därför om möjligt hitta en plats hemma där ditt barn kan få in naturligt ljus så länge som möjligt.

Om det inte går, antingen på grund av årstiden eller för att platsen du valt inte får in så mycket naturligt ljus, leta efter en riktigt bra lampa med justerbar höjd och belysningsmöjligheter.

utrymme för läxläsning: flicka gör läxor

Ett roligt utrymme för läxläsning

När du väl har valt var ditt barn kan göra sina läxor, se till att platsen är engagerande. För att göra det måste du tänka på vad ditt barn gillar – hen bör välja det mesta av inredningen eftersom det kommer få hen att känna sig mer hemma.

Om du ställer ett skrivbord mot en vägg kan du sätta upp färgglada affischer med vackra bilder som du kan välja ut tillsammans med ditt barn. Flera studier visar att positiva bilder i en studiemiljö hjälper till att främja ett positivt sinne.

Du kan välja vackra landskap eller till och med en karaktär från en film eller serietidning som ditt barn gillar. Försök att se till att studiehörnet är fullt av färg och inte tråkigt alls.

Organisation

Ditt barns utrymme bör ha allt han eller hon behöver för att studera: pennor, suddgummin, papper, överstrykningspennor osv. Se även till att det finns lådor, skåp och annat så att ditt barn kan organisera sina material.

Att ha ett bra utrymme för läxläsning hemma är nyckeln till att göra skolarbetet mer givande. Det kan faktiskt även göra läxläsningen roligare för dina barn. Med lite ansträngning och engagemang hjälper du dina barn att vänja sig vid att göra läxor och skapa en bra studierutin.

Detta kanske intresserar dig
Hur man planerar en bra studieplan
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Hur man planerar en bra studieplan

Goda studievanor är viktiga för att våra barn ska kunna klara sina skoluppgifter, och en bra studieplan bidrar till att göra barnen mer självgående...  • Canter, Lee. Homework without tears. The Education Digest. 1988.

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.