Hur man kan stimulera vetenskapligt tänkande hos barn
Att stimulera vetenskapligt tänkande hos barn har enorma fördelar, inte bara akademiskt utan också i deras dagliga liv och personliga utveckling. Förmågan att resonera och använda logik kommer hjälpa dem att lösa olika problem de möter i livet och anpassa sig till nya situationer.
När vi pratar om vetenskapligt tänkande menar vi inte bara sådant som har med vetenskap att göra (matematik, natur, biologi, teknik, medicin, geometri), utan också förmågan att vara självständig och lösa problem i vardagen.
Varför är det viktigt att stimulera vetenskapligt tänkande hos barn?
Som sagt är det mycket viktigt att stimulera vetenskapligt tänkande hos våra barn. De håller på att utvecklas för fullt. Allt som ger dem kognitiv stimulering kommer att vara mycket positivt för deras akademiska utveckling och för att främja deras självständighet.
Därför ska vi här titta på fördelarna för dina barn med att stimulera vetenskapligt tänkande.
- Förbättrar inlärningen för att kunna lösa problem i verkliga situationer.
- Förbättrar förmågan att observera och analysera vad som händer i deras omgivning. Samtidigt förbättrar det deras förmåga att resonera. Det främjar även förmågan att greppa mer komplexa idéer och koncept.
- Utvecklar deras kapacitet att lära sig och gör det möjligt för dem att lära sig strategier för att komma fram till sina egna lösningar.
- Hjälper till att forma deras eget lärande.
- Förbättrar deras uppfattning om omgivningen och deras förhållande till den fysiska miljön (former, delar, mönster, etc.).
Det här är bara några av fördelarna med varför det är viktigt att stimulera vetenskapligt tänkande hos barn. Det hjälper dem att hantera och lösa svåra situationer. Dessutom blir de bättre på att analysera från olika synvinklar och det ger dem en global syn på världen där de lever.
Vad ska du tänka på för att stimulera vetenskapligt tänkande hos dina barn?
För att du ska kunna utveckla vetenskapligt tänkande hos dina barn på ett bra sätt måste du ta hänsyn till vissa aspekter. Här tittar vi på några av dem:
- Använd vetenskapligt tänkande i ditt barns vardag.
- Använd logik för att lösa komplicerade situationer.
- Bidra med de färdigheter och tekniker som krävs för att ditt barn ska observera och analysera miljön och agera därefter.
- Uppmuntra ditt barn att göra ett försök, även om han eller hon gör misstag. Ditt barn måste prova lösningar, och om de inte fungerar måste han eller hon ändra dem. Det är en unik möjlighet att lära sig något när vi gör misstag och vi måste förmedla detta koncept till våra barn.
Tips för att stimulera vetenskapligt tänkande hos barn
Vetenskapligt tänkande hjälper barn att relatera till fakta och idéer samt orsak och verkan. Genom att använda några enkla metoder i vardagen kan vi hjälpa dem att utveckla den här typen av tänkande, logik och förmåga att dra slutsatser.
Här är några tips du kan använda dig av:
Uppmuntra deras nyfikenhet för omvärlden
Vi måste uppmuntra våra barn att utforska allt som finns runt dem, att förstå hur saker fungerar och vad de är till för. Det betyder att vi måste låta dem röra vid föremål och låta dem göra tester där de gör sitt bästa för att förstå de mekanismer som sätter dem i rörelse.
Från en väldigt ung ålder bör föräldrar tillåta sina barn att manipulera och interagera med alla möjliga saker, inklusive olika material, tyger, leksaker etc. Detta gäller naturligtvis bara så länge dessa saker är säkra.
Till att börja med kommer barn genom beröring och syn att undersöka skillnaden mellan föremål beroende på färger, former och storlekar. Samtidigt kommer de att undersöka deras egenskaper och funktioner.
När de blir äldre kan du introducera några experiment hemma för att analysera förhållandet mellan orsak och verkan.
Ställ frågor för att uppmuntra deras intresse för olika saker
Det finns väldigt nyfikna barn som frågar om allt och rör vid allt, medan andra inte är lika nyfikna. Med den senare kategorin måste vi väcka deras intresse genom att ställa dem frågor om världen omkring dem. Samtidigt måste vi uppmuntra dem att undersöka och hitta en förklaring till det de inte förstår.
Låt dem träna och försöka lösa de problem de stöter på för att stimulera vetenskapligt tänkande
Så länge det inte är farligt bör vi låta dem försöka hitta lösningar på egen hand och följa sina egna kriterier om problem uppstår när de manipulerar eller använder en sak.
Det ska alltid ske under din övervakning och du måste ha tålamod och ge råd, om det behövs.
Använd lek och fantasi
Du kan skapa enkla utmaningar som de ska försöka lösa. Du kan till exempel starta en berättelse och be dem fortsätta den och förklara vad som händer med karaktärerna, hur de tänker, hur de reagerar och så vidare.
Använd böcker för att uppmuntra vetenskapligt tänkande hos barn
Böcker och berättelser kan vara ett mycket bra verktyg för att uppmuntra vetenskapligt tänkande hos barn. Till att börja med läser du berättelsen för dem och ställer sedan frågor för att utveckla deras resonemang och förståelse.
Senare, när de är äldre, kommer de troligen att försöka hitta svaren på alla frågor de har själva, genom att konsultera och leta i andra böcker och så vidare.
Vägled dem försiktigt i deras lärande
När de ställs inför ett problem som de inte vet hur de ska lösa, ge dem inte lösningen. Ge dem istället ledtrådar eller ställ frågor som leder dem i rätt riktning medan de tänker. På så sätt är det de som hittar lösningen.
Som du kan se är det mycket viktigt för föräldrar att stimulera vetenskapligt tänkande hos sina barn. Det kommer inte bara hjälpa dem inom det akademiska, där det kommer att vara mycket viktigt, utan det kommer också att gynna deras utveckling som oberoende individer som kan lösa problem de stöter på.
Du måste alltid komma ihåg att vi som föräldrar är deras mentorer och att vi med tålamod, kärlek och engagemang kan hjälpa våra barn att bli fantastiska människor inom alla områden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Torres, A. P. G., Montaña, J. E. C., & Herrera, J. M. R. (2008). El pensamiento científico en los niños y las niñas: algunas consideraciones e implicaciones. Universidad Distrital Francisco José de Caldas, Bogotá, Colombia MEMORIAS CIIEC, 22-29. http://www.cmaps.ucr.ac.cr/rid=1RXSFLGXR-263DBDX-1PR/pensamiento%20cientifico.pdf
- Furman, M. (2016). Educar mentes curiosas: la formación del pensamiento científico y tecnológico en la infancia: documento básico, XI Foro Latinoamericano de Educación. http://repositorio.minedu.gob.pe/handle/123456789/4776
- Sánchez Ortega, M. D. (2020). Las experiencias de aprendizaje en el desarrollo del pensamiento científico de niños y niñas de 3 a 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad Tècnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educaciòn. Carrera de Educaciòn Parvularia). http://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/31034