Hur lär du ditt barn att älska läsning?

Hur lär du ditt barn att älska läsning?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin undrat hur du kan lära ditt barn att älska läsning? Hur kan vi få dem att uppskatta språket så att de kommer och ber om att få läsa sagor och böcker? Hur kan vi få dem att se fram emot att gå till biblioteket?

Vi har goda nyheter, för det finns faktiskt enkla sätt att väcka barns intresse för att skriva, läsa och lära sig att kommunicera.

Man kan inte förneka vikten av att läsa. Det gör det enklare att lyckas i skolan, man bygger ett bra ordförråd, man utvecklar kritiskt tänkande och man tränar sina sociala förmågor.

Om man tycker om att skriva och läsa utvecklar man empati och ett intresse för social rättvisa, vilket utvecklas genom att man läser om mänskliga konflikter, människans ursprung och möjliga lösningar på våra problem.

För ett barn kan det vara väldigt svårt att utveckla ett intresse för att skriva och läsa om han eller hon bara tillbringar tid framför datorn, sin tablet, smartphone eller elektroniska spel.

Flicka som skriver i bok.

Hur du lär ditt barn att älska läsning

Prata med ditt barn för att lära det att älska läsning

Ha konversationer med ditt barn som utmanar hans sätt att tänka och dessutom hans fantasi. Prata om saker som du vet att ditt barn har ett intresse för och lyssna utan att avbryta.

Introducera ett par nya ord i konversationen. Uppmana ditt barn att leta efter information och tänka på vad han eller hon har lärt sig om ett ämne för att på så sätt få mer kunskap om det.

Sök råd

Fråga barnets lärare vilka böcker som barnet föredrar i skolan. Du kan också be en bibliotekarie om olika böcker som är lämpliga för barnets ålder; inte bara barnböcker utan även poesi, sånger, serier och kartor.

Uppmuntra barnet att ha roligt med ljud och ord

Utforska språkets olika ljud. Bilda olika rytmer, och lek med olika ljud och bokstäver.

Gör aktiviteter med alfabetet

Du kan använda resurser som stöd för att ha kul med alfabetet: böcker, magnetiska bokstäver, pussel och kort.

Se till att du har böcker fullt synliga på olika platser i huset.

Förse barnet med skrivmaterial

Barn behöver också ha material framme för att kunna utveckla sina skrivförmågor. Du kan ha en låda med pennor, färger, papper, brev och material för att göra listor eller skriva instruktioner, som exempelvis ett anteckningsblock eller en portabel whiteboard.

“För att färdas långt finns det inte något bättre skepp än en bok.”
-Emily Dickinson, amerikansk poet-

Förklara hur böcker fungerar och hur de tillverkas

Kvinna och pojke.

Medan du uppmuntrar barnet till att läsa böcker, tidningar och andra skrifter, hjälp honom att förstå hur de trycks och tillverkas.

Peka ut ord under läsningen. Visa barnet skillnaden mellan bilder och texter. Förklara varje del av boken, som innehållsförteckningen och omslaget.

Skapa en värld av känslor genom att läsa för dina barn

Genom daglig högläsning lär sig barn att älska att läsa och skriva, och det blir minnesvärda stunder för dem som de bär med sig för resten av livet.

Gör djurläten och visa entusiasm för sagan som barnet precis har fått höra; börja med att rita bilder som har att göra med vad ni precis har läst för att göra det extra roligt för barnet att läsa.

Det kan ta tid innan man ser resultat, men pressa inte ditt barn att älska läsning

Försök inte att lära ditt barn att älska läsning genom ett “mirakelprogram”. Det kommer bara att leda till motsatsen, att barnet börjar ogilla böcker, eftersom barnet ännu inte är neurologiskt redo för att utveckla dessa förmågor.

Interaktiva böcker är bra för barn som går i förskolan. De kan göra ljud ifrån sig eller ha rörliga föremål, som en pil som behöver roteras.

De är bra för att få barn att älska böcker och vilja lära sig läsa och skriva. Du kan också använda dem för att upprepa samma berättelse flera gånger, men på olika sätt, om ditt barn ber om det.

Om du vill lära ditt barn att älska läsning, ge honom böcker i födelsedagspresent. Du kan också skapa ett litet bibliotek hemma som har böcker som passar barnets ålder och intressen.

Om du gör det skapar du en mental bild av att böcker är som ett pris, eftersom barnet nu förstår att det är en fin gåva. Annars kommer barnet endast att associera böcker med obligatoriskt skolarbete.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.