Bebisens fjärde månad: det sociala livet börjar

Bebisens fjärde månad: det sociala livet börjar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2018

Det är nu barnets “självständiga” fas börjar. Under bebisens fjärde månad kommer han lära sig att använda händerna för att plocka upp föremål och börja sällskapa sig mer med sin omgivning.

Mycket svammel och glada leenden kommer nu att komma!

Efter livets första trimester kan en bebis börja använda sig av sin kropp eftersom hans muskler nu nått en ny punkt i sin utveckling.

Du ser honom försöka sig på nya positioner, som att sitta försöka upp, även om han ännu inte riktigt kan. Men han kan stödja sig på sina armar medan han ligger ner och försöker höja huvudet. Han kommer också älska att rulla runt i sängen.

I och med det ska du vara försiktig med att lämna din bebis på en för stor yta. Han känner inte till farorna han måste se upp för ännu.

Du kommer också märka att ditt barn blir mer uppmärksamt och interaktivt med sin omgivning.

Han kommer tycka om att leka med leksaker (särskilt de som gör ljud), han kommer stoppa saker i munnen och han kommer försöka prata med och invänta svar från personer nära honom.

Var försiktig med vad barnet stoppar i sin mun. Försök att inte lämna saker inom räckhåll eftersom han kan kvävas av vissa föremål.

När det gäller hans sociala liv kommer han nu under sin fjärde månad lära sig att skratta högt när han är på glatt humör och med rätt umgänge. Han kan gråta när någon annan än mamma och pappa närmar sig honom, men det är bara tills han lärt sig att lita på dem.

Förändringar i kroppen under bebisens fjärde månad

 • Viktökningen kommer sakta ner. Han kommer att gå upp omkring 150 gram per vecka.
 • Han kommer inte heller växa att så mycket på längden. Till skillnad från de tre första månaderna kommer han nu bara växa mellan 6 och 7 centimeter.
 • Nattiden kommer att definieras. Han kommer att sova mellan 8 och 10 timmar på natten och kommer även att ta några tupplurar under dagen.
 • Färre blöjor måste bytas eftersom tarmrörelserna saktar ner och han kommer urinera mindre ofta.
 • Bättra koordination av armar och ben. Han kan börja plocka upp föremål och försöka stå upp på fasta ytor.
 • Mer social. Han vill inte vara ensam. Han kommer att göra sina första ljud och även vissa stavelser. Han kommer att le mer och till och med börja skratta.
Mer social bebis
 • Matandet förändras inte. Bröstmjölk bör fortsätta att vara bebisens enda matkälla. Fasta livsmedel kan du integrera först vid 6 månaders ålder.
 • Han kommer att börja se i färg. Dessutom kan han nu skilja på föräldrarnas ansikten och andra människor.
 • Öronen har optimerats. Han kommer att börja identifiera rösterna på de som spenderar mest tid med honom, särskilt hans föräldrar.
 • Obehagen börjar smyga sig på. Barnet kan börja bli irriterat och det är då av följande anledningar: illamående, förstoppning, kramper, diarré eller förkylning. Kontakta din barnläkare om du märker att barnet visar upp tecken på obehag.

Råd för stimulering och tillväxt

Din bebis är i den perfekta åldern för att börja stimulera sina sinnen. Hur kan du göra för att hjälpa till? Först genom att ge honom leksaker som gör ljud och ger ifrån sig ljus, och som reagerar på ditt barns handlingar. På så sätt börjar din bebis att relatera sina handlingar med möjliga konsekvenser.

Under bebisens fjärde månad sker en viktig kognitiv utveckling. Sätt honom framför spegeln och upprepa hans namn så kommer han att börja förstå kopplingen.

När han talar till dig ska du också svara eftersom det uppmuntrar hans förmåga att integrera med andra. Ta även ut honom på promenader så att han lär känna omvärlden.

Barns fjärde månad

Det är också viktigt att du pratar med, sjunger för och läser till honom. Ändra ditt tonfall så att han lär sig att tolka stämningar.

Det är alltid viktigt att barnet har möjligheten att flytta och röra på objekt och lär sig att koordinera sina handlingar på egen hand.

Ett starkt rekommenderat sätt för barnet att leka under sin fjärde månad är att lägga honom på ryggen och hålla en färgglad leksak framför honom så att han måste röra sig upp eller åt ena sidan för att nå den.

Övningen har två grundläggande fördelar:

 1. Det förbättrar hans flexibilitet och bukstyrka eftersom han måste höja sina armar mot tyngdkraften.
 2. Han utvecklar visuella, taktila och auditiva förmågor.

Andra rekommendationer

Som vi ofta säger ska du följa vaccinationsplanen till punkt och pricka.

Om du borde använda napp eller inte är ett omdiskuterat ämne. Det har sina fördelar, eftersom det minskar bebisens ångest, men det kan också vara kontraproduktivt.

Om du upptäcker någonting onormalt eller om ditt barn upplever någon form av obehag bör du genast kontakta din barnläkare. I övrigt är det bara att njuta av bebisens fjärde månad!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Shaffer, D. R. (2009). Desarrollo social y de la personalidad. México: Thomson, 2002..

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.