7 fritidsaktiviteter utomhus för barn

Fritidsaktiviteter utomhus är fördelaktigt för barn när det gäller deras tillväxt och utveckling. Läs mer i dagens artikel!
7 fritidsaktiviteter utomhus för barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2023

Som mamma vet du att barnuppfostran är väldigt bred. Barn behöver uppfostran både hemma och i skolan. Men också genom att umgås med vänner, idrotta eller göra andra användbara uppgifter. Därför ska vi i den här artikeln visa dig några av de fritidsaktiviteter utomhus som du kan uppmuntra dina barn att utöva.

Utanför skoltid, eller på helger, kan barn och tonåringar lära sig nya saker, underhållas och ha kul. Och hur gör man detta bättre än i öppna miljöer där de kan njuta av naturen, lära känna den bättre och lära sig att ta hand om den? Här finns en mängd olika aktiviteter som kan bli en del av deras dagliga rutin och som har stor inverkan på deras sociala och kognitiva utveckling.

Lär dig om några roliga fritidsaktiviteter utomhus för barn

Utomhusaktiviteter är alltid fördelaktiga för både barn och ungdomar, eftersom de inte bara kommer att ha roligt med dem utan också njuta av naturen och sin miljö. Låt oss ta en titt på några av de saker dina barn kan göra när de inte är i skolan!

Spela fotboll

Fotboll är en av barnens favoritsporter. Dessutom ger det dem många fördelar, bland vilka lagarbete sticker ut. I denna sport kan en enda spelare inte avancera utan stöd och deltagande från resten av sina lagkamrater. Det finns också andra fördelarna med att spela fotboll:

En ung flicka som lär sig spela tennis.
Tennis hjälper barn att utveckla motorik och koordination. Samtidigt bodrar det till bättre koncentration, reflexer och olika fysiska färdigheter.

Fritidsaktiviteter utomhus för barn: Träna tennis

Att spela tennis är en annan träning som barn och ungdomar kan göra utanför skolan som hjälper dem att utveckla motoriska färdigheter och fysisk koordinationsförmåga. Dessutom förbättrar den hastighet och smidighet, ökar reflexerna och tonar och stärker musklerna. Till skillnad från fotboll är det inte en lagsport utan spelas mellan två motståndare, men det går också att spela i par.

Tävla i schackturneringar

Att sitta utomhus på eftermiddagarna och tävla i schackturneringar är ett mycket bra alternativ för både barn och tonåringar. Det är ett strategispel, även erkänt som en sport, som bidrar till utvecklingen av olika intellektuella kapaciteter. Dessutom är schack lämpligt för inlärning i alla åldrar. Det är populärt bland många barn att sitta utomhus och öva på schack och testa sin koncentration och sitt minne.

Ta danskurser

Ett annat alternativ för de små är att utveckla sin kropp och sina rytmiska färdigheter genom dans, en aktivitet som även kan göras utomhus. Det finns ett oändligt antal rytmer att välja mellan, som flamenco, urban, zumba, balett eller något annat alternativ. Det viktigaste är att de gillar det, tycker om det och har roligt medan de lär sig.

Fritidsaktiviteter utomhus för barn: Spela teater

De som tycker om skådespeleri kommer att älska att syssla med teater på fritiden. Barn kommer utan tvekan att ha mycket roligt att hitta på, improvisera, berätta historier och spela olika karaktärer. Teaterskolor är idealiska för att hjälpa barn att utveckla sina verbala och kroppsliga uttryck och förbättra sin diktion.

Lär dig nya språk

En annan fritidsaktivitet som barn kan göra utomhus är att att lära sig ett nytt språk. Dessa kurser kan med fördel tas ute i exempelvis parker, vilket är en bra miljö där barnen samtidigt får en trevlig interaktion med naturen utan att behöva bli distraherade. Barn kan också träffas bland vänner och prata igenom den senaste språklektionen de fått i skolan.

Spela ett musikinstrument

Att lära sig spela ett musikinstrument är en annan bra fritidsaktivitet som barn kan göra på fritiden. Det är en aktivitet som de kan göra både inomhus och utomhus. Musik hjälper till att öka självkänslan, lyfta humöret och bygga relationer med andra.

En ung pojke sitter på marken och spelar gitarr.
Att lära sig spela ett instrument är ett av de bästa sätten att stimulera kognitiva och sociala färdigheter under barndomen. Den bästa tiden att börja är från fem år.

Fördelarna med fritidsaktiviteter utomhus för barn

Fritidsaktiviteter är en kraftfull källa till fördelar för barns utveckling. Låt oss titta på några av fördelarna!

  • De förbättrar skolarbetet. Studier visat att barn som gör någon fritidsaktivitet visar bättre resultat i skolan. Detta beror på en större motivation att studera.
  • De stimulerar kreativitet, minne och koncentration.
  • De lär barn kommunikation, eftersom de genom att interagera med andra människor lär sig att relatera till varandra mer fritt och naturligt.
  • De skapar hälsosamma livsvanor; fysiskt, känslomässigt och mentalt.
  • De utvecklar positiva attityder till lärande. Barn känner sig mer villiga och engagerade i sina skolämnen utanför och på skolan.
  • De förbättrar kritiskt tänkande, eftersom ju fler erfarenheter barn har, desto större förmåga att analysera och göra bedömningar.
  • De ger en känsla av välbefinnande. När dessa utomhusaktiviteter utförs frigörs lyckohormonerna endorfiner och serotonin. Som ett resultat känner barn sig tillfreds med sina uppgifter.
  • En nära relation skapas mellan barnet och deras omgivning, tack vare kontakten med naturen. På så sätt lär sig barn att älska och ta hand om naturen.

Uppmuntra dina barn att utföra fler fritidsaktiviteter utomhus

Barns aktiviteter utanför skolan är mycket viktiga för deras utveckling. Så uppmuntra ditt barn att träna eller upptäcka en kärlek till konsten eller att utveckla sina studier. Fråga dina barn vad de skulle vilja göra, men tvinga dem inte att göra det. Det är mycket viktigt att aktiviteten som ska utföras är något de tycker om och att det är barnen som själva får bestämma. På så sätt blir de mer villiga att lära sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.