Vad du kan göra om ditt barn inte vill få vänner

Det är mycket du kan göra för ditt barn om han eller hon inte vill bli vän med sina klasskamrater. Här är några praktiska förslag för att få ditt barn ur denna besvärliga situation.
Vad du kan göra om ditt barn inte vill få vänner
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2020

Om ditt barn har svårt att få vänner kan du hjälpa honom eller henne att utveckla sina sociala färdigheter. På så sätt kan ditt barn interagera med andra på rätt sätt och ha kul med andra barn.

Fyra sätt att hjälpa ditt barn att få vänner

Du kan börja med att få ditt barn att känna sig bekväm och trygg i sällskap med sina kamrater. Du kan göra detta utan att tvinga ditt barn till det mot sin vilja. För att göra detta måste du vara en förebild och bygga goda relationer med dina egna vänner.

När du pratar med ditt barn ska du alltid se honom eller henne i ögonen. Du måste visa empati och sätta dig själv i deras situation. Dessutom rekommenderar vi några andra saker du kan göra, som kan hjälpa.

Bjud in barn att leka hemma hos er

Det är mycket troligt att ditt barn kommer att känna sig motiverad att leka med andra barn som du har bjudit hem till er. Miljön kommer att kännas trygg och han eller hon kommer att känna sig bekväm och ha mer självförtroende.

Bjud med några barn på sociala aktiviteter

Om du funderar på att ha en picknick i parken eller planerar att åka till stranden är det bäst att bara bjuda med några få barn så att ditt barn inte känner sig rädd eller pressad av att behöva prata med så många på en gång.

Pressa inte ditt barn för mycket

Att pressa barn till att göra något de inte vill göra hjälper inte. Försök att välja aktiviteter som ditt barn tycker om, eller uppmuntra honom eller henne att välja aktiviteterna själv.

Uppmuntra dem att delta i fritidsaktiviteter

Fritidsaktiviteter är fantastiska tillfällen för ditt barn att interagera med andra barn i samma ålder. De kan prova på sport, dans, musik eller andra aktiviteter.

”När du pratar med ditt barn ska du alltid se honom eller henne i ögonen. Du måste visa empati och sätta dig själv i deras situation. “

Vad ska jag göra om mitt barn redan är tonåring?

Goda vänner ger tonåringar fördelar som följer med dem in i vuxenlivet. Motivera därför ditt barn att bli vän med sina klasskamrater.

Du bör anstränga dig för att hålla god kommunikation med ditt barn. Ställ frågor och för en dialog för att ta reda på vad som hindrar honom eller henne från att få vänner. Uppmuntra också ditt barn att själva komma på idéer som kan förbättra hans eller hennes relationer.

ensam pojke sitter på golv

Hjälp ditt barn att komma igång med dessa idéer. Dra nytta av små rollspel där du spelar rollen som ditt barns klasskamrater. Öva på olika metoder och gå igenom olika scenarier tills ditt barn kan ha en flytande och trevlig konversation. Du kan göra saker enklare för ditt barn genom att erbjuda dig att köra honom eller henne och några vänner till sociala evenemang eller aktiviteter efter skolan.

Dessutom är det bra att bli vän med föräldrarna till ditt barns klasskamrater och göra aktiviteter tillsammans som familj. Det ger ditt barn chansen att bli vän med några av ungdomarna under andra omständigheter. Ditt barn får också chansen att bli vän med människor i din ålder.

Varför vill inte mitt barn få vänner bland sina klasskamrater?

Vissa barn kan känna sig nervösa inför tanken att säga vad de tycker, så de förminskar sina känslor och behov. De föredrar att anpassa sig till andra ungdomars önskemål och tankar. Barnen runt omkring dem märker dock snabbt av deras osäkerhet.

Ett annat skäl är kan vara att de inte känner sig respekterade eller har låg självkänsla. Detta påverkar i hög grad hur de ser på sig själva.

Vissa inlärnings- och uppmärksamhetsproblem kan bidra till att barnet inte vill interagera med sina kamrater. Språkstörningar kan också göra det svårt att hitta rätt ord och uttrycka sig på rätt sätt.

Å andra sidan kan detta också bero på till exempel hörselproblem, som inte tillåter barnet att höra allt som pågår runt omkring. Därför drar barnet sig undan och föredrar att inte umgås med andra barn.

Hur påverkar det mitt barn att inte ha vänner?

Att inte kunna skaffa sig vänner bland sina klasskamrater påverkar många barn och ungdomar negativt. De kan få minskad självkänsla, förlora sin tilltro till sig själva och välja att inte delta i nya aktiviteter.

De kan också känna sig ledsna och nere eftersom de tror att ingen kan hjälpa dem att ändra situationen. Dessutom kan de känna att de inte kan kontrollera sina egna känslor.

Vad kan du göra om ditt barn inte vill få vänner?

Sök hjälp

För att få hjälp kan du vända dig till experter som erbjuder praktiska råd på webbplatser eller i böcker. Där får du nödvändig information för att hjälpa dina barn att utveckla sociala färdigheter, stärka deras självförtroende och göra dem mer motståndskraftiga.

Lärare i skolan kan vara till stor hjälp. Detta gäller särskilt om du tydligt pratar med dem om situationen. Du kan säga t.ex. “Mitt barn vill inte få vänner. Hur kan vi jobba med detta tillsammans?”

På så sätt kan läraren få upp ögonen för problemet och kommer att kunna börja ta itu med det. Läraren kan till exempel försöka få barnet att börja arbeta i grupp och se till att eleven utsätts för sociala situationer som ger barnet goda erfarenheter. Dessutom kan läraren sätta barnet i nya grupper för att ge möjligheten att lära känna andra människor.

Med förslagen i den här artikeln kommer ditt barn att börja interagera på ett sätt som är mindre traumatiskt för honom eller henne, och du kommer inte längre att behöva oroa dig för att ditt barn inte vill få vänner.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.