När börjar barn att känna blygsamhet?

En av föräldrarnas uppgifter är att lära sina barn om deras kroppar och besvara deras första frågor om sexualitet. Det är bäst att svara på dessa frågor på ett enkelt och ärligt sätt. Fortsätt läsa för att ta reda på när barn börjar uppleva blygsamhet.
När börjar barn att känna blygsamhet?

Senaste uppdateringen: 14 juli, 2021

Ett viktigt ansvar för föräldrar är att lära sina barn om deras kroppar och skydda deras integritet. När barn känner blygsamhet, är det viktigt att respektera dessa känslor.

Blygsamhet hos barn är en indikator på att de börjar bli medvetna om sina kroppar. De börjar dessutom att upptäcka skillnaderna mellan pojkar och flickor.

Det visar också att barn vill ha kontroll över sin egen kropp och fatta egna beslut. De kan uppleva en blandning av autonomi och skamkänslor. Dessa känslor kan börja dyka upp när barn är tre till fyra år gamla.

Hur man som förälder bör reagerar när ett barn uppvisar blygsamhet

Föräldrarnas reaktion på dessa känslor bör vara naturlig, spontan och som ett svar på vilken fråga som helst. Det är mycket viktigt att båda föräldrarna kan förklara dessa känslor för sina barn.

När barn börjar att förstå hur deras kroppar fungerar och ser ut, har föräldrarna en viktig uppgift att hjälpa barnen att bilda sig en sund självbild inför framtiden.

Att veta skillnaderna mellan olika människors kroppar och känna till vilka gränser som gäller lär dem att ta hand om sig själva och andra. Dessutom lär de sig att respektera sig själv och öka sin självkänsla.

Blygsamhet är ett steg mot självständighet

När barn känner blygsamhet hjälper det dem också att lära sig om sin självständighet. De börjar bygga sin självständighet när de inser att de kan klara sig bra i vissa situationer på egen hand.

En av de första sakerna vi kan tillåta ett barn att göra är att gå på toaletten själv, men se till att du fortfarande håller dig i närheten. Om de vet att de kan ta hand om sin egen hygien, får de ökat självförtroende.

När små barn ska lära sig att duscha, lämna dem inte helt ensamma. Du kan lämna duschdraperiet lite öppet och låta dem tvätta och torka sig om de kan göra det på egen hand.

Barnen kan också klä på sig på egen hand, så länge du övervakar dem. De kan ta på sig sina underkläder medan du gör andra uppgifter i samma rum. Detta är till stor hjälp för utvecklingen av deras självständighet. Vid poolen eller på stranden måste du respektera ditt barns önskan att byta om på platser utan insyn eller hålla för med en handduk.

liten pojke och flicka håller handen i solnedgång

Barn kan känna blygsamhet både med familjen och i skolan

När barn hälsar på hos släktingar och vill vara ifred för att gå på toaletten, duscha eller klä på sig, måste du respektera det. Det är en bra idé att göra deras far- och morföräldrar, mostrar, farbröder eller kusiner medvetna om det stadium som de går igenom.

Som alltid är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda dem, och inte försöka påverka deras integritet. Du kan prata med de personer som ska vara tillfälligt ansvariga för dem och förklara vad de upplever och hur ni brukar göra hemma.

Det är som sagt viktigt att ge barnet det utrymme som han eller hon behöver i dessa situationer. Ditt barn kanske vill vara ensam när han eller hon byter om. Om det inte är möjligt, försök åtminstone att se till att alla i rummet är av samma kön.

När de börjar känna sig på det här sättet är det inte en bra idé att ge uppmärksamhet åt de områden de vill dölja. Vi rekommenderar att du hanterar det naturligt så att ditt barn lär sig att det här är en normal process.

En process med flera steg

Barnens nyfikenhet börjar ofta omkring två års ålder. Vid denna tidpunkt frågar barn ofta var de kommer ifrån. Barn känner dock inte av blygsamhet än.

Runt tre års ålder börjar de undra över skillnaderna mellan pojkar och flickor. De börjar också inse att pojkar och flickor har olika kroppar. Därefter börjar de identifiera med sin förälder av samma kön och kunna namnge könsorgan.

Respektera barnens blygsamhet

Barn börjar som regel att kunna känna blygsamhet efter fyra års ålder. De kan börja uppleva skam, och detta går hand i hand med deras önskan om självständighet. Därtill vill de inte att främlingar ska titta på dem. De gillar inte heller fysiska undersökningar eller frågor om sina kroppar.

pojke gömmer sig bakom träd

Om du badar med dina barn hemma är det dags att sluta när de visar att de tycker att det är besvärande. Målet är att skapa gränser och bevara deras integritet. Annars kan de bli förvirrade över vad som är normalt och inte normalt.

Efter sex års ålder brukar barn inte vilja ha sina föräldrar i badrummet med dem. De förstår i detta läge de roller som män och kvinnor har. Runt nio års ålder har barn i allmänhet vänner av samma kön och börjar skapa ett visst intresse av de motsatta könet.

När barn känner blygsamhet, är det en helt vanlig process. Det utvecklas i enlighet med deras ålder, och det går igenom olika steg. Det som är viktigt för dig som förälder är att hålla dig lugn att visa dina barn att det här är helt naturligt och att de har ditt fulla stöd.

Orginalartikel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.