6 effektiva tips inför potträning

Om du börjar funderar på om det är dags att börja med potträning för ditt barn, har vi samlat ihop några effektiva tips i den här artikeln. Lite i taget lär sig ditt barn känna igen när han eller hon behöver gå på toaletten. Med tid och tålamod kan du hjälpa barnet att använda pottan och så småningom toaletten när han eller hon känner ett behov.
6 effektiva tips inför potträning

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn är redo för potträning och att bli fria från blöjor när de når en viss grad av psykologisk och fysiologisk mognad. Att se till att barnet kommer fram till denna punkt kan dock vara svårt för en del föräldrar. Så här är några användbara tips för potträning som kommer att vara till nytta.

Innan du försöker få ditt barn att släppa blöjorna, är det viktigt att komma ihåg att potträning kräver mycket tålamod. När du prövar dessa råd är det en bra idé att försöka vara positiv.

När är barn redo för pottträning?

Som vi nämnde tidigare beror det helt på varje enskilt barn. I genomsnitt brukar barn börja visa tecken när de är redo vid ett och ett halvt års ålder.

Här är några tecken som låter dig veta ditt barn är redo för pottträning:

  • Går på egen hand.
  • Berätta för dig att de har en blöt eller smutsig blöja.
  • Blöter inte ner blöjan mer än var tredje timme, eller kan i alla fall gå torr under en så pass lång tidsperiod.
  • Kissar och bajsar vid samma tid varje dag.
  • Korsar benen innan de kissar, rör vid blöjan eller böjer sig ner.
  • Kan ta av och på byxor, overaller och underkläder själv.

Om ditt barn uppvisar dessa tecken, kan du börja tillämpa följande tips på potträning.

Tips på potträning

1. Vänta inte på att ditt barn ska be att gå på toaletten

Vänta inte tills ditt barn säger att han behöver gå på toaletten. Detta är sällsynt och brukar hända ungefär ett år efter att du startat potträningen. Det är bättre att få honom att regelbundet sitta på pottan eller på toaletten, gärna med en barnsits på, och gradvis skapa vanan att göra det.

barn på toalett


2. Förbered toaletten eller pottan

Det första steget för ditt barn att skippa sina blöjor är att sätta på en barnsits på toaletten. Du kan också köpa dem en potta. Om du redan vet när dina barn kissar eller bajsar, kan du sätta dem på pottan vid dessa tillfällen. Du kan följa med dem och distrahera dem med böcker, sånger eller stillsamma lekar.

Gratulera också dem efter att de har använt toaletten. Detta får dem att känna sig lyckliga och stolta.

3. Låt dem följa med dig in på toaletten

Det är viktigt att dina barn tillåts följa med dig in på toaletten. På så sätt kommer de att se det som en välbekant och vardaglig plats. Eftersom barn lär sig genom att imitera, så kommer det att driva dem framåt om de ser att deras föräldrar går på toaletten.

“Att få barn till denna punkt kan vara svårt för föräldrarna. Därför är det bra att känna till följande tips för potträning. “

4. Låt dina barn välja sina underkläder

Barn känner sig uppmuntrade när de kan ha på sig nya kläder, särskilt de som de gillar. När du låter dem välja sina egna underkläder och berättar för dem är det viktigt att hålla dem rena, de kommer att associera det med att använda pottan. Då kan de börja säga till dig när de vill gå på toaletten.

5. Du ska inte straffa eller skälla på dem om det sker en olycka

Om ditt barn redan har börjat använda pottan och har olyckor i sina kläder, ska du inte skälla honom eller henne. Rätt inställning är att byta på barnet snabbt så att han eller hon inte känner sig generad. Därefter ska du uppmuntra honom eller henne att fortsätta försöka.

barn på potta


6. Pojkar ska lära sig att kissa när de sitter

För de första försöken med en pojke är det bättre att lära honom att kissa när han sitter ner. Det blir bekvämare för honom och mindre kladdigt för dig. Du kan också ta tillfället i akt att hjälpa honom att bajsa.

När din son har lärt sig att använda toaletten när han sitter ner, kan du sedan lära honom att kissa när han står upp.

Till sist så kräver potträningen av ditt barn mycket uthållighet och tålamod. Men när du väl har påbörjat processen så är det bäst att inte vända tillbaka.

Om du redan slutat använda blöjor på ditt barn, vela inte fram och tillbaka. Sätt inte på dem blöjan en dag för att sedan ha på underbyxor nästa. Att sitta på pottan flera gånger om dagen är en uppgift som du inte ska variera. Nu är det bara att börja träna! Lycka till!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.