Lär dina barn att "ta ett djupt andetag" - 5 fördelar

Lär dina barn att "ta ett djupt andetag" - 5 fördelar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Upptäck fem fantastiska fördelar med att lära dina barn hur man gör för att “ta ett djupt andetag” i den här artikeln.

Att andas bättre är att leva bättre. Detta är utan tvekan en av de bästa läxorna vi kan lära våra barn.

Andning har underbara fördelar som kan hjälpa dina barn att hantera sina känslor. Det kan även hjälpa dem att sova bättre.

Att andas väl är viktigt för deras fysiska, psykiska och emotionella hälsa. Utan tvekan kommer det att förändra deras liv varje dag.

Vi måste erkänna det: Vi lever i ett överväldigande samhälle där oro, stress och ångest styr våra dagar. Det orsakar ofta en känsla av obehag som kan vara svår att beskriva.

Under normala förhållanden andas vi i genomsnitt omkring 17 till 18 gånger i minuten. I situationer med ångest kan andningsfrekvensen gå upp till 30 andetag per minut.

“Att leva är framför allt att veta hur man andas”

Mao Zedong

När det gäller barn är det inte så annorlunda. Faktum är, enligt en studie av AEPNYA, den spanska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, så är under barndomen och ungdomsåren ångest och stress de vanligaste psykiatriska åkommorna.

Barn behöver lära sig att ta ett djupt andetag då och då

Hur kan detta vara? Vilken utbildning ger vi våra barn som gör att de lever med samma ångest som vi vuxna gör?

Detta ämne kan utan tvekan ge stoff till många artiklar. Vi måste belysa kraven vi ställer på våra barn i den pedagogiska atmosfären och hemma.

Barn idag har mycket lite tid “att bara vara barn” – att leka, njuta av fritid och springa runt utomhus. Barndomen ska vara de gyllene dagarna, men många barn känner sig överväldigade av sina känslor och yttre påtryckningar.

Ett sätt att lösa detta problem är genom att göra förändringar och ge våra barn effektiva strategier att hantera stress på. Känslomässig intelligens är något vi kan hjälpa dem att utveckla bland annat genom att lära dem övningar med andningstekniker för att minska stressen.

I denna artikel kommer vi att förklara fördelarna med andningstekniker och att “ta ett djupt andetag”.

1. Andas djupt för att slappna av när de är arga

pojke tar ett djupt andetag

När våra barn lär sig att acceptera sin frustration, är det vanligt att de blir överväldigade av de känslor som virvlar runt i deras sinnen. När vi minst förväntar oss det, kan dessa känslor blossa upp.

Det finns även stunder när vi som föräldrar känner oss överväldigade och trötta. Vi känner ibland hur vårt tålamod försvinner från oss, droppe för droppe.

Det här är ögonblicket när våra barn verkar rastlösare än någonsin, mer upproriska och mer prövande.

När stunder som dessa uppstår finns det inget bättre än att säga följande till dem:

  • Vi ska sitta ner nu en stund och spela ett spel.
  • Låt oss ta ett djupt andetag och låta vår mage svälla upp som en ballong.
  • Låt oss nu hålla andan i 4 sekunder som om vi var under vattnet i en pool.
  • Släpp ut luften genom munnen som om du fyrade av en raket. Låt oss släppa ut vårt dåliga humör med vårt andetag och se det flyga bort.

2. Djupandning för barn i åldern 4 år och upp för att lära dem att slappna av

4-års åldern är den perfekta åldern för att börja lära ut avslappningstekniker för barn. De bör inte tänka på avkoppling som att spela videospel eller surfa på internet. För att kunna lära dem detta måste vi fungera som goda förebilder.

Som förebilder kan vi ägna minst 5 minuter varje dag med att träna avkoppling genom djupandning som ett spel med de instruktioner som vi nämnde ovan.

3. De kommer att sova bättre

flicka mediterar

Då våra barn blir vana vid att andas djupt och långsamt, kommer de att märka av många fördelar. En av dessa fördelar är att deras ämnesomsättning kommer att regleras bättre, deras hjärtslag kommer att balanseras och deras muskler kommer att slappna av.

Om de är vana vid att använda sig av djupandning innan de går och lägger sig, kommer de att kunna somna in enkelt.

Det är värt ett försök!

“Då och då måste jag påminna mig om att fortsätta andas, att mitt hjärta borde fortsätta slå…”

-Emily Brontë-

4. Att lära sig att ta ett djupt andetag ger starka och friska lungor

Barn förändras ständigt, de växer och de måste också lägga sig till med sunda vanor som i sin tur främjar deras utveckling.

Även om det redan finns skolor som integrerar yoga som avslappningsteknik, finns det inget som förhindrar att vi föräldrar lär dem om andningstekniker som också tar hand om deras lungor. Detta är enbart positivt.

  • Djupandning gynnar lung- och bröstelasticitet. Det gör också att hjärtat måste arbeta mindre hårt, vilket gör lungorna starkare och effektivare.
  • Vi måste också komma ihåg att det att ta ett djupt andetag och bidrar till att reglera deras blodtryck. Efter lite träning har de mer effektiva lungor.

5. Djupandning förbättrar deras koncentration

flicka tar ett djupt andetag

Att andas sakta och djupt gör att sinnet blir mer medvetet om sig själv. Trycket blir normaliserat och vi kan också bli mer medvetna om våra kroppar.

Om våra barn blir vana vid att ta ett djupt andetag när de är upprörda, nervösa eller arga, kommer de att upptäcka att saker kan förändras på bara några sekunder.

Deras sinne kommer att bli klarare och de kommer att känna sig, gladare, mer medvetna och fokuserade.

Vi är säkra på att du också kan lägga dig till med denna hälsosamma vana för dig och dina barn. Börja idag, andas bättre för att leva ett bättre liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.