Koeppen-metoden kan hjälpa barn att slappna av

Att lära barn att slappna av hjälper dem att dämpa ångest och förbättra sin koncentrationsförmåga. Koeppen-metoden är enkel och rolig för att uppnå detta mål.
Koeppen-metoden kan hjälpa barn att slappna av
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn, precis som vuxna, kan drabbas av ångest eller stress i vardagen. De upplever också svåra situationer som kan leda till ångest, rastlöshet och ilska. Avslappningsövningar är otroligt användbara och fördelaktiga för barn av många anledningar. Idag ska vi prata om en av de enklaste sätten att hjälpa barn att slappna av: Koeppen-metoden.

Metoden bygger på det mycket reella förhållandet mellan fysisk och psykisk stress. Om du slappnar av i din kropp kan du också minska din ångest. Denna metod använder några enkla visualiserande övningar under vilka du kan vägleda dina barn så att de kan spänna och slappna av i olika muskelgrupper. Ni bör upprepa varje övning två till fyra gånger.

Koeppen-metodens inledande avslappningsövningar

1. Citronen, en övning för att slappna av i händer och armar

”Tänk dig att du håller en citron i vänster hand. Du måste pressa den hårt för att få ut all juice. Kläm den hårt. Lägg märke till hur din hand och din arm spänner sig när du klämmer åt den. Släpp nu och släpp citronen. Känn hur din hand och arm slappnar av. Märkte du skillnaden?”

Koeppen-tekniken: flicka mediterar

2. Den lata katten för att slappna av i armar och axlar

”Tänk dig att du är en mycket lat katt som vill sträcka på sig. Sträck ut dina armar framför dig. Lyft dem över ditt huvud och din rygg. Känner du att dina axlar sträcker sig? Släpp nu ner armarna på dina sidor och känn hur dina axlar och armar slappnar av.”

3. Sköldpaddan, för att slappna av i axlar och nacke

Nu är du en sköldpadda som sitter på en sten, nöjd och glad. Plötsligt känner du dig i fara. Du måste gömma dig! Dra tillbaka huvudet in i skalet och dra upp axlarna mot öronen. När faran är förbi kan du komma ut ur skalet igen. Ta ut huvudet och känn att dina axlar och din nacke slappnar av.”

4. Ett tuggummi för att slappna av i käken

”Du har ett mycket stort tuggummi i munnen. Du vill tugga det men du måste använda varje muskel i käken för att göra det. Bit hårt och tugga det. Nu kan du sluta tugga. Känn hur dina muskler slappnar av.”

Fler avslappningsövningar från Koeppen-metoden

5. Flugan, för att slappna av i ansiktet, näsan och pannan

”Du har en mycket irriterande fluga på näsan. Du vill vifta bort den, men du kan inte använda händerna. Försök att rynka näsan så mycket du kan. Märker du hur dina kinder och läppar stramar och spänner sig? Nu när du skrämt bort flygan kan du slappna av helt i ansiktet.”

6. Elefanten, för att slappna av i magen

”Du ligger lugnt och vilar i gräset. Plötsligt ser du en elefant komma springande mot dig. Det finns inte tid att fly och den enda lösningen är att dra åt magen så hårt som en sten. Elefanten har nu gått i en annan riktning, vilket betyder att du kan slappna av igen.”

7. Staketet, för att slappna av i magen och ryggen

”Medan du går genom skogen ser du en vacker plats du vill gå till, men du måste ta dig genom ett staket med mycket smala mellanrum mellan spjälorna. För att göra det måste du dra in magen så mycket du kan mot ryggen. När du väl har kommit igenom staketet kan du återigen slappna av i magen. ”

Koeppen-tekniken: mamma och barn på soffa

8. Lera, för att koppla av i fötter och ben

”Du går genom en djungel när du ser en lerpöl och bestämmer dig för att du vill stoppa ner fötterna i den. För att göra det måste du trycka ner leran så hårt du kan med benen. Gå nu upp ur lerpölen och slappna av i dina ben och fötter.”

Fördelar med Koeppen-metoden

Med dessa övningar kan dina barn upptäcka och interagera med sina egna kroppar. De får också chansen att bekanta sig med hur deras kropp känner sig när de är spända, och identifiera detta när de spänner sig av olika anledningar i vardagen. Dessutom lär de sig att de kan minska ångest eller nervositet genom att slappna av i sina muskler.

Det här är inte något man bara bör göra en gång utan det bör snarare vara en kontinuerlig praxis och vana. Man måste göra det regelbundet, minst en gång om dagen, för att slappna av och förbättra sin koncentration, fokus och sömnkvalitet.

På samma sätt kommer övningarna att förbättra dina barns emotionella intelligens, eftersom de gör det lättare för dem att förstå och hantera sina känslor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González, A., & Amigo, I. (2000). Efectos inmediatos del entrenamiento en relajación muscular progresiva sobre índices cardiovasculares. Psicothema12(1), 26-32.
  • Varona Simón, L. (2018). Programa de intervención pragmática en niños con Disfemia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.