Fördelarna med hypnopedi för barn

Ett perfekt tillfälle att berätta för våra barn hur mycket vi älskar dem är medan de sover. Du kan också bekräfta deras förmågor och främja deras utveckling. Ta reda på mer om fördelarna med hypnopedi för barn i dagens artikel.
Fördelarna med hypnopedi för barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ordet hypnopedi betyder “inlärning under sömnen”. Det är en neurolingistisk programmeringsmetod som hjälper en att “omprogrammera” hjärnan för flera olika ändamål. Detta är möjligt eftersom vårt omedvetna är mycket mer mottagligt för de meddelanden det får när vi sover. Så, vilka är fördelarna med hypnopedi?

Om vi ​​använder hypnopedi för barn kan vi överföra all information till dem som det under dagen och av olika skäl ofta är svårt för oss att uttrycka och förmedla till dem. Det är ett mycket användbart sätt att förbättra deras mentala och emotionella utveckling. Och framförallt kan vi använda metoden för att kommunicera vår kärlek till dem så att den är fast rotad i deras sinnen.

Hur fungerar hypnopedi för barn?

Det omedvetna styr mer än 90% av våra liv. Våra tankar, känslor och handlingar härrör från olika övertygelser som är rotade i det. Om dessa är negativa eller dysfunktionella kan de orsaka problem eller lidande i vårt dagliga liv. Därför, om vi vill ändra en attityd måste vi gå till roten av problemet.

När vi sover är det perfekta tillfället för detta. Det beror på att medan vi sover undanröjs det medvetna sinnets olika väggar och vi blir mer öppna för information. Man kan säga att vi blir mycket mer permeabla och mottagliga när vi sover. Allt du säger till dina barn medan de sover kommer att tas upp av dem direkt och effektivt. Det är därför hypnopedi är ett så värdefullt verktyg.

hypnopedi för barn: sovande baby

Hur kan jag använda mig av hypnopedi för barn?

Först och främst bestämmer du vilka meddelanden och budskap du vill förmedla till ditt barn. Se till att de är korta och skrivna på ett positivt sätt. Undvik att använda ordet “nej” och fokusera på vad du vill uppnå snarare än på vad du är orolig för. Till exempel, istället för att säga “du är inte längre orolig”, använd uttalandet “du känner dig lugn och glad hela dagen”.

Det är också viktigt att inte välja för många budskap samtidigt. Försök att hålla dig till mindre än fyra åt gången. När du är klar med ditt budskap är det bra att skriva ner det på ett papper så att du inte glömmer det.

Vänta sedan tills ditt barn går in i REM-sömn. Tänk på att REM-sömn vanligtvis inträffar inom två timmar efter att de faktiskt somnat. Vid den här tiden, ställ dig bredvid ditt barn och, utan att väcka honom, börja säga vad du har skrivit till honom. Gör detta naturligt, långsamt och med en mjuk röst, nästan som en viskning.

Läs upp ditt budskap

Fortsätt läsa upp dina budskap eller prata med ditt barn i fem till tio minuter och avsluta med en positiv, kärleksfull mening. Säg något som “Jag älskar dig”, “Du är det finaste jag har” eller något liknande som kommer från ditt hjärta.

Du bör upprepa denna rutin i minst 21 dagar i rad. Det beror på att cellregenerering sker var 21:e dag. Så ditt barns nya celler kommer att laddas med den positiva informationen du har gett honom.

hypnopedi för barn: sovande baby

Vilka är fördelarna med hypnopedi för barn?

Hypnopedi kan användas för en mängd olika syften. Här är några av dem:

  • Förmedla till dina barn hur mycket du älskar dem. När vi är mitt uppe i den dagliga rutinen är det inte alltid möjligt för oss att uttrycka vår kärlek till våra barn. Ibland känner vi att vi verkar tillbringa hela dagen med att tillrättavisa dem eller uppfylla förpliktelser och skyldigheter, och vi hittar aldrig rätt ögonblick. Under sömnen är ett utmärkt tillfälle att göra detta, eftersom dina ord direkt når deras omedvetna och får dem att känna sig riktigt älskade. Du kan också ta tillfället i akt att be om ursäkt om du gjorde något misstag under dagen.
Pojke sover med mamma
  • Ändra problematiska beteenden. När barn beter sig olämpligt är det lätt att bli desperat. De verkar inte lyssna på våra ord eller instruktioner och vi blir trötta på att bråka med dem hela dagen. Vi kan använda hypnopedi för att ändra detta. Om ditt barn är aggressivt, till exempel, ge budskap som “Du är en snäll person och älskar andra” eller “Du känner dig mycket nöjd med dina vänner”.
  • Uppmuntra deras utveckling. Du kan hjälpa ditt barn att förbättra sin självkänsla, övervinna sin blyghet eller optimera sina prestationer i skolan genom att justera meddelandena, till exempel kan du säga: “Du känner dig väldigt trygg och säker”, “Du älskar att få nya vänner och du är bra på det” eller “Du tycker att det är lätt att plugga – du förstår och kommer ihåg saker mycket lätt”.

Det finns många fördelar med hypnopedi och anledningar till att använda det. Dess effektivitet, utöver sin enkelhet, gör det till ett kraftfullt verktyg för att förbättra ditt barns välbefinnande och din relation till honom eller henne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.