Intressanta fakta om barns sömn

Barns sömn är mycket viktig för deras utveckling, både fysiskt och mentalt. Här berättar vi några intressanta fakta om detta ämne.
Intressanta fakta om barns sömn

Senaste uppdateringen: 21 juni, 2020

Sömn är mycket viktigt för barn. Att se till att de får vila och tillräckligt med sömn är viktigt för både deras fysiska och mentala utveckling. I den här artikeln ska vi belysa några intressanta fakta om barns sömn.

Intressanta fakta om barns sömn

Vikten av barns sömn

Sömn är då barn vilar och tar igen sig. Att sova gott är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt för barn.

Det beror på att när barn sover så organiserar och assimilerar de vad de har lärt sig under dagen. Under sömnen kan man också se en topp i produktionen av tillväxthormoner. Därför hjälper sömn barn att utvecklas fysiskt och intellektuellt.

Om ett barn inte sover bra under en period kan det ha biverkningar. Till exempel kan det leda till irritabilitet, beteendeproblem och även förändringar i barnets fysiska och emotionella utveckling. I själva verket kan det även försena barnets sexuella mognad.

Barns sömn: förälder stoppar om barn

Sömncykler

Det finns två olika sömncykler:

 1. REM-sömn (från engelskans rapid eye movements): Här förblir hjärnan aktiv. Det är den ytligaste formen av sömn.
 2. NREM-sömn (från engelskans non rapid eye movements): Det här är den djupare sömnfasen.

Under natten går barn igenom cirka fyra cykler på 90 minuter var. I varje cykel går de igenom den ytliga sömnen och sedan djupsömn. Allteftersom cykeln fortskrider under natten blir sömnen djupare.

När barn växer och utvecklar sömnrutiner är det normalt att REM-sömnen minskar. På samma gång ökar NREM-faserna.

Intressanta fakta om barns sömn: Hur mycket ska barn sova?

Inte överraskande behöver nyfödda barn inte samma mängd sömn som tonåringar eller vuxna. När de växer justerar sig både typen och mängden sömn efter varje barns behov.

Även om alla barn är olika tar vi här upp hur många timmar barn generellt behöver beroende på sin ålder för att utvecklas normalt och undvika konsekvenserna vi nämnde tidigare. Dessa sömntider inkluderar nattlig sömn och tupplurar under hela dygnet.

 • 0-2 månaders ålder: 10,5 till 18 timmar
 • 2-12 månaders ålder: 14 till 15 timmar
 • 1-3 års ålder: 12 till 14 timmar
 • 3-5 års ålder: 11 till 13 timmar
 • 5-12 års ålder: 10 till 11 timmar

Du kanske också är intresserad av: De vanligaste sömnstörningarna hos barn

Saker som kan äga rum under barns sömn

När man sover kan vissa saker hända och det kan vara bra att veta hur man känner igen dem:

 • Mardrömmar: Dessa sker i REM-fasen (den ytligare sömnen). Barn minns vanligtvis dem nästa dag. Vanligtvis försvinner dem med tiden. Vi rekommenderar dock att dina barn undviker skrämmande saker innan läggdags, som läskiga filmer.
  Barns sömn: flicka med mardröm
 • Nattskräck och att gå i sömnen: Dessa sker under NREM-fasen. Nästa dag kommer barnet inte ihåg vad som hände. Men om du försöker väcka ditt barn för att lugna honom eller henne kan det förvärra situationen. Därför är det viktigaste att hindra dessa episoder från att ske genom att se till att ditt barn sover tillräckligt.
 • Sömnapné: Detta är när man tillfälligt slutar andas medan man sover. Oftast händer det barn med förstorade tonsiller eller barn som är överviktiga. Dessa barn snarkar vanligtvis, har orolig och rastlös sömn och kan vara irriterande eller ofokuserade under dagen eftersom de inte får tillräckligt med sömn. Därför är det viktigt för en läkare att diagnostisera det.

Sammanfattning

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för barn så att de kan utvecklas ordentligt, både mentalt och fysiskt. Det är också viktigt för bra livskvalitet och för att de ska kunna ta sig igenom sina dagliga aktiviteter med tillräckligt med energi och ork. Därför är det bäst att vänja barn vid en stabil och förutsägbar rutin kring sänggåendet. I själva verket kommer det att göra läggdags mycket enklare för alla i familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.