Att uppfostra optimistiska barn: 10 effektiva tekniker

Genom att lägga dig till med några enkla dagliga rutiner kommer du märka att uppfostra optimistiska barn är lika roligt som det är givande.
Att uppfostra optimistiska barn: 10 effektiva tekniker
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I det moderna livet som är lika krävande och hektiskt för barn som det är för vuxna, kan det framstå som en riktig utmaning att uppfostra optimistiska barn. Denna utmaning kan dock ge underbara resultat om du börjar vid en tidig ålder.

Tanken är att uppfostra starka och modiga barn som är fast beslutna att vara de bästa versionerna av sig själva. Att uppnå det behöver inte vara svårt, men det kräver konsekvent utövande av vissa rutiner.

“En pessimist ser svårigheten i varje tillfälle. En optimist ser möjligheten i alla svårigheter. ”

Winston S. Churchill

Låt oss börja med att definiera optimism som förmågan att njuta av utmaningar, se möjligheter och tro på ens egna talanger. Dessa är i huvudsak de egenskaper som särskiljer en optimist från alla andra.

Att uppfostra optimistiska barn kräver att du lär dem att se att “glaset är halvfullt” genom att använda följande strategier.

Att uppfostra optimistiska barn: Motivationstekniker

1. Lär dem om meditation och mindfulness

Lär dina barn enkla meditationsövningar, även om du inte själv har mycket erfarenhet av att meditera. Du kan till exempel visa dem avslappnande andningstekniker och introducera en stund på fem minuter varje dag som ni kan ägna åt dem. Detta kommer att bidra till att minska deras stress och ångest samtidigt som det förstärker deras känsla av självkontroll.

2. Uppmuntra fysisk aktivitet

Motivera dina barn att få regelbunden motion och utveckla ett intresse för sport. Rörelse är det enklaste sättet att frigöra endorfiner och för att hålla barnens energinivåer uppe. Andra fördelar med sport inkluderar lagarbete, disciplin och förmågan att sätta upp och uppnå mål.

3. Lär dem värdet av tacksamhet

Lär dina barn att vara tacksamma för de saker de får från andra. Avsätt fem minuter av er familjetid till att namnge två eller tre positiva saker som hände under dagen. På så sätt lär sig dina barn att uppskatta orsakerna till att de är lyckliga i sitt dagliga liv, vilket gör dem mer optimistiska i processen.

4. Visa dem din ovillkorliga kärlek – helt grundläggande om du vill ha optimistiska barn

Det bästa sättet att låta andra veta att du älskar dem är att tillbringa tid med dem och att uttrycka dina känslor. Se till att du tar del i kvalitetstid med dina barn varje dag. Visa ditt intresse för deras problem och bekymmer och hjälp dem att hitta lösningar.

Mamma bär barn på ryggen

5. Låt dem uppleva framgång

När någon upplever glädjen av att se resultaten av sina prestationer, är de motiverade att göra om det hela en gång till. Därför är det viktigt att ge dina barn åldersrelaterade uppgifter och att du erkänner och uppmuntrar deras ansträngningar.

6. Var en positiv förebild

Barn tar efter beteenden hos människor som de beundrar. Om du vill att dina barn ska möta livet med optimism, visa dem att du hanterar konflikter på ett konstruktivt sätt. Lär dem att hitta de läxor som kommer från varje svår situation.

7. Skydda dem från vuxna problem

Små barn ska inte behöva bära vuxenvärldens oro på sina axlar. Var noga med att vänta tills dina barn är gamla nog och mogna nog att prata om vuxna problem.

8. Uppfostra optimistiska barn genom att ge utrymme för skoj och bus

Alltför ofta begränsar vi vuxna rutiner till arbete och hushållssysslor. Så kom ihåg att lyckliga familjestunder bör uppta ett lika viktigt utrymme. Familjemedlemmar som delar roliga upplevelser står närmare varandra.

9. Lär dem att använda ett positivt språk

Människor har en tendens att använda negativa uttryck när det gäller sig själva. Ersätt fraser som “matte är väldigt svårt” med “matte kräver mycket övning”.

Optimistiska barn: glad flicka gör segergest

10. Visa dem hur man sätter saker i perspektiv – något som alla optimistiska barn kan

Självklart är svårigheter ett faktum i livet och det kommer inte att förändras. Vad som kan förändras är hur vi hanterar dem.

Att uppfostra optimistiska barn innebär framförallt att lära dem att se på saker från olika perspektiv, undvika att vara offer och se sig själva som vinnare.

Slutsats

Optimism är en livskunskap som gör dina barn lyckligare och hjälper dem att växa till bättre människor. Dessutom kan känslan av lycka och självförtroende göra det möjligt för dem att göra positiva förändringar i världen omkring dem.

Av dessa skäl, försök att omsätta dessa strategier i praktiken. Du kan till och med bli en optimist själv med tiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and Its Impact on Mental and Physical Well-Being. Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health : CP & EMH, 6, 25–29. http://doi.org/10.2174/1745017901006010025
  • González Arratia López Fuentes, N. I. (2011). Resiliencia y personalidad en niños y adolescentes. Universidad Autónoma del Estado de México.
  • Sánchez Hernández, Ó., & Méndez Carrillo, F. X. (2009). El optimismo como factor protector de la depresión infantil y adolescente. Clinica y salud, 20(3), 273-280. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-52742009000300008&script=sci_arttext&tlng=en
  • Seligman, M. E. (2014). Niños optimistas. DEBOLS! LLO.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.