Fördelar med att gå ut och vandra med familjen

Att gå ut och vandra är en idealisk aktivitet att göra tillsammans med familjen eftersom du kan anpassa den efter allas fysiska prestationsförmågor. Vilka är fördelarna med att gå ut och vandra?
Fördelar med att gå ut och vandra med familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under senare år har fördelarna med att gå ut och vandra tillsammans med familjen diskuterats ofta. Men det hårt schemalagda livet som både föräldrar och deras barn har, gör det ofta svårt för familjemedlemmar att tillbringa tid tillsammans, särskilt tid då de är aktiva.

Om du vill känna dig närmre naturen, skapa vackra minnen och få motion för alla dina familjemedlemmar, missa inte fördelarna med att gå ut och vandra.

Vandringsleder för hela familjen

Vandringsleder, vandringsspår och slingor sätts upp på platser som nationalparker eller andra naturområden. Att gå ut och vandra tillsammans med familjen på dessa spår och leder hjälper till att ta er närmare naturen samtidigt som ni utför en betydande fysisk aktivitet.

Denna aktivitet är helt säker. Till skillnad från att färdas genom isolerade platser som kan vara svåra att korsa, är vandringsleder förberedda för familjer och de som är nybörjare. De inkluderar underhållna slingor, skyltar, information om natur och säkerhet och ibland även vindskydd och bänkar för en picknick.

Praktiska råd för att gå ut och vandra tillsammans med familjen

En av de största fördelarna med att gå ut och vandra som en familj är att det inte är en tävlan och inte sätter er i ett konkurrensförhållande.

Därför är den ansträngning som varje familjemedlem lägger på aktiviteten anpassad till hans eller hennes egen kapacitet. Som familj kan ni bestämma varaktigheten av vandringen och vilken svårighetsgrad som spåret ni väljer har.

I vilket fall som helst måste man ta hänsyn till vissa saker så att aktiviteten är helt igenom njutbar och så att ni kan maximera fördelarna.

Ha rätt skor

Vårt första råd avser era val av skor. Era fötter är de delar av kroppen som kommer att vara mest aktiva när ni tar er an en vandringsled.

Se till att ingen av dina familjemedlemmar har problem med fötterna, till exempel förhårdnader, blåsor eller inflammerade tånaglar innan ni ger er av.

Stor grupp på vandring

Välj sedan bekväma sportskor som är avsedda att vandra i. Ni kan också välja vandringsskor som håller era fötter svala. De bör tillåta ventilation i skon samtidigt som de ger stöd och stabilitet.

Övrig utrustning

Alla familjemedlemmar måste ha sin egen termos eller flaska med dricksvatten. De kan välja att bära sin egen utrustning i en liten ryggsäck tillsammans med en handduk för att torka svett, nyttiga snacks eller färsk frukt, ett par extra strumpor och en ren tröja om dagen är varm.

Hudvård

Det är viktigt att använda solskyddsmedel med solskyddsfaktor 50 för ansiktet och kroppen, och du bör applicera det varje timme. Överväg även att ha på dig en keps eller hatt.

Att gå ut och vandra som en familj kommer att föra alla närmare naturen genom att ni går på rutter som upprättats i nationalparker eller andra grönområden.

Fördelar med att gå ut och vandra som en familj

Det finns flera fördelar med att gå ut och vandra som en familj. Vi tar upp var och en av dem här nedan.

Hälsofördelar

Denna aktivitet har många hälsofördelar. Förutom att det är något som man kan göra oavsett ålder eller fysiskt tillstånd, bekämpar den omedelbart en stillasittande livsstil, samtidigt som det förbättrar cirkulationssystemet.

På så sätt stärker promenaden hjärtat och håller blodtrycket i optimalt skick. Det stärker också musklerna i underdelen av kroppen, som lårmusklerna och sätesmuskulaturen.

Å andra sidan hjälper promenader också till att bränna kalorier och minskar därför fetma och övervikt. Och tack vare de trevliga känslor som ni får av att vara utomhus, uppmuntrar den de små att vilja vara aktiva och röra på sig.

Tre flickor hoppar mot bakgrund av berg

Emotionella fördelar

Att gå ut och vandra kan med omedelbar verkan få er att slappna av. Därför förbättrar ni humöret och stressen minskar.

Faktum är att en promenad hjälper till att minska nivåerna av kortisol, hormonet som är kopplat till stress. Det höjer också nivåerna av serotonin, hormonet som är kopplat till lust och välbefinnande.

Samtidigt hjälper denna aktivitet som en familj med att stärka och konsolidera känslomässiga familjeband. I dessa stunder kan ni skapa vackra minnen som kommer att vara för evigt.

Som en sista rekommendation, kom ihåg att för att utföra denna aktivitet måste du välja de vandringsleder som rekommenderas av parkvakterna. Försök också att planera i förväg så att parken är öppen för familjer den dag ni vill åka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.