Att ha syskon är som att ha en skatt

Ett syskon är den bästa vännen man kan ha vid sin sida i tur och otur, äventyr, triumfer och nederlag. Men vad gör detta band så speciellt?
Att ha syskon är som att ha en skatt
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2020

Ett syskon är den perfekta lekkamraten. Låt oss ta en titt på hur det är att ha syskon och varför ömsesidiga relationer är viktiga för barn.

Endabarn blir lätt bortskämda på många sätt hemma eftersom de hela tiden är centrum för allas uppmärksamhet. Detta kan ha sina fördelar, men om du frågar barn om de vill ha syskon svarar de vanligtvis “ja“.

Bandet mellan syskon är onekligen stark, oavsett åldersskillnad. Under olika perioder i livet är förhållandet kanske inte det bästa, men det varar oftast inte länge och man blir snart nog goda vänner igen.

Tvillingar

Förhållandet mellan barn som har delat livmoder balanserar speciellt på en tunn linje mellan kärlek och hat. Även om de liknar varandra utåt kan deras personligheter skilja sig åt mycket.

Det finns alltid ett mycket starkt band mellan dem, ännu mer än mellan syskon födda på olika datum. Tvillingar är de mest lojala medbrottslingarna åt varandra. De gillar varandras sällskap i hög grad, just för att de delar fantasier och vardagliga äventyr.

En snabb blick räcker vanligtvis för tvillingar för att de ska veta precis vad den andra tänker. De stöder och skyddar varandra trots att det är oundvikligt att de ibland inte kommer överens.

Stödet de ger varandra för att ta sig igenom svårigheter är mycket speciellt. Tvillingar förstår verkligen att ett syskon är en verklig skatt.

pojke kramar ett syskon

Att ha syskon med stor åldersskillnad

Det brukar vara lite större distans mellan syskon med stor åldersskillnad under en viss tid eftersom det ofta ger dem mycket olika intressen.

De kanske inte håller med eller kan relatera till varandra – detta beror mest av allt på deras personligheter, men även på familjemiljön.

Det äldre syskonet kan vara en förebild för det yngre. Det yngre syskonet kommer alltid att se upp till sitt äldre syskon och se honom eller henne som någon som kan göra saker som det yngre syskonet, på grund av sin ålder, aldrig skulle våga eller få göra. Ett yngre syskon hoppas kanske kunna följa i sin brors eller systers fotspår och göra dem stolta.

För det äldre syskonet är det yngre en skatt som måste skyddas. Han eller hon tar på sig ansvaret för sin bror eller syster och förstår att de måste vara ansvariga för det yngre syskonets välfärd vid tillfällen när föräldrarna inte är närvarande.

Ibland kan yngre syskon vara irriterande. Men storasyskon kommer oftast ihåg att de själva var små vid någon tidpunkt och att det inte är så illa att vara med sina yngre systrar eller bröder, särskilt för att ge dem skydd.

De bildar en stark allians grundad i beundran, respekt och en beskyddande instinkt.

Att vara endabarn kan ha sina fördelar, men om du frågar barn om de vill ha syskon svarar de vanligtvis “ja“.

Att ha syskon med en liten åldersskillnad

Syskon som är nära i ålder kan ha många fördelar. Att leka lekar och spela spel tillsammans och gå igenom olika livsfaser stärker banden och deras relation.

Att gå i samma förskola och behöva möta samma utmaningar i skolan tillsammans är en stor lättnad för dem och deras föräldrar. Det gör att de alltid kan räkna med varandra.

Det har även sina ekonomiska fördelar, eftersom det andra barnet kan ärva saker från sitt äldre syskon.

I vissa fall kan de också dela rum, vilket gör det lättare för föräldrarna att hålla en ordnad rutin innan läggdags.

Ett syskon kramar ett annat syskon

Energin som investeras i att uppfostra ett barn kan även delas och dra hälften så mycket energi för föräldrarna, t.ex. under blöjstadiet, när de lär sig att använda bestick eller när de börjar borsta sina tänder.

På grund av den lilla åldersskillnaden kommer ett av syskonen alltid att vara en förebild för den andra. En av dem kan lära sig något enkelt och kommer att lära den andra, eller så kan de ta efter själva genom att observera vad syskonet gör. Ett barn lär sig goda vanor snabbare genom att se sitt äldre syskon göra det.

Att ha ett syskon är definitivt alltid en fördel, trots de oundvikliga gräl som kan uppstå. Syskon får växa upp i samma hus, och de kommer alltid att dela ett nästan obrytbart band.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.