10 snölekar för hela familjen

Snölekar kan vara kul för hela familjen. Var bara noga med att bylta på er ordentligt!
10 snölekar för hela familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 09 november, 2019

Att gå ut och leka i snön som familj kan vara en underbar upplevelse för både barn och vuxna. Barn älskar att kasta snöbollar och göra snögubbar. Här är 10 snölekar som helt säkert kommer att underhålla hela familjen länge.

Kom ihåg att det är viktigt att bara röra snön med handskar eller vantar på så små barn inte blir för kalla om händerna. Var också noga med att klä dem varmt med vattentäta kläder.

Även om det kanske inte verkar som det vid första ögonkast kan ett snöbollskrig göra barn helt genomblöta. Det kan leda till att de blir förkylda.

10 roliga snölekar för hela familjen

Oavsett om det brukar snöa där ni bor eller om ni åker på en tur till fjällen för att njuta av snön, missa inte chansen att leka tillsammans. Ni kommer att skapa underbara minnen!

1. Bygg en snögubbe

snögubbe
Låt oss börja enkelt. Vi har alla gjort det, men det gör det inte mindre roligt. Vem vill inte bygga en snögubbe?

Det roliga ligger i att rulla ihop stora snöbollar som skapar kroppen och sedan leta efter bitarna som ska bli ögon, mun, knappar, näsa, osv.

En morot blir en klassisk näsa, några knotiga grenar blir armar, ett par tallkottar blir ögon – och glöm inte halsduken! Vips så har ni en snögubbe.

2. Snöbollskrig

Av alla snölekar som finns är den här kanske den mest populära och roliga. Den kräver ingen närmare förklaring, du gör bara snöbollar så fort du kan och kastar dem på dina motståndare (oavsett om det är bara en person eller ett helt lag). Målet? Ducka för så många snöbollar som möjligt och träffa dina motståndare så många gånger som möjligt.

Var noga med att lära dina barn att inte kasta snöbollar i ansiktet och att hålla ett visst avstånd. Lär dem också att bara använda fin snö och inga isbitar eller stenar.

3. Från stranden till snön

Har du märkt att praktiskt taget allt man kan göra i sand kan man också göra i snö? Ta med hinkar och spadar ut och försök att göra ett slott.

Ni kan ta inspiration från filmen Frost eller någon annan barnsaga ni har läst tillsammans.

4. Skattjakt

Det kan vara jättekul att göra en liten skattjakt i snön. För att ge det en lite mer speciell touch kan du göra skatten av färgade isbitar. Du kan organisera lag och, i slutet, räkna hur många skatter varje person hittade.

5. Åka pulka och släde

vuxen drar barn i pulka
Ingen lista över snölekar är komplett utan det adrenalin man får av att kasta sig nerför en sluttning på en pulka. Om du inte har en, oroa dig inte. Du kan köpa dem till ett mycket lågt pris, eller till och med hyra dem.

För den händige kan man även göra en själv. Det viktiga är att hitta en lagom sluttande kulle och inte lämna barnen ensamma.

6. Måla snö

Blanda vatten med karamellfärg och häll i plastflaskor. Använd gärna en ketchupflaska eller en annan flaska med ett litet hål i locket som man kan spruta genom eller en sprayflaska man kan spruta med. Du kan förbereda flera olika färger för att göra det roligare. Använd flaskorna för att måla i snön.

7. Bygg en igloo

Försök att bygga en igloo. Det är inte lätt, men det kan vara väldigt roligt. Kanske kan ni till och med gå in i den! Var försiktiga så att barnen inte är själva inne i den ifall taket skulle rasa in.

8. Återskapa en saga

Minns du Hans och Greta? En resa genom skogen kan ge dig mycket att arbeta med. Bjud in barnen till att lämna ett spår efter sig för att “veta” hur de ska hitta hem igen.

Ni vet bättre än att att göra som karaktärerna i sagan och lämna brödsmulor efter er, eftersom fåglarna kanske kommer att äta upp dem. Det är bättre att använda grenar, stenar eller något annat från naturen. Se bara till att inte lämna sopor och skräp!

9. Identifiera spår

spår i snön
En annan bra snölek är att försöka identifiera spår man ser i snön – vare sig de är från människor, hundar, bilar eller vem vet, kanske något vildare och mer intressant djur!

10. Katten, musen och snökastaren

Det här är en lek för en stor grupp. Ju fler människor desto bättre. Börja med att välja tre spelare: katten, musen och snökastaren. Resten av spelarna håller händerna och bildar en cirkel.

Musen går in i cirkeln, medan katten stannar kvar utanför. Snökastaren står några meter bort. Katten försöker komma in i cirkeln för att äta upp musen, medan människorna i cirkeln försöker stoppa katten. Snökastaren kastar snöbollar för att distrahera dem och hjälpa katten.

Ha roligt!

Snölekar kan vara roliga för hela familjen, så håll inte tillbaka. Ge allt du har! Se bara till att pälsa på er och hålla er varma. Använd alltid vattentäta kläder och lämpliga skor; det är det enda sättet att verkligen njuta av dagen och inte frysa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.