7 filmer som hjälper barn att utveckla känslomässig intelligens
Att vara medveten om sina känslor och veta hur man uttrycker dem till andra på ett genomtänkt sätt är en färdighet som bara kommer med mognad. Men föräldrar och lärare kan hjälpa barn att utveckla sin känslomässiga intelligens och sin kommunikationsförmåga med vissa verktyg och tekniker.
Känslomässig eller emotionell intelligens är förmågan att kontrollera, hantera och förmedla känslor i ett socialt sammanhang. När man tillämpar den ordentlgit gynnar den social interaktion och minskar spänningen som skapas av individuella skillnader.
Under filmens historia har flera intressanta filmer producerats som hjälper barn att utveckla känslomässig intelligens.
Det finns många sätt att hjälpa barn att lära sig och utveckla känslomässig intelligens. En rolig och effektiv metod är genom att titta på filmer, särskilt de som fokuserar på att hantera just känslor.
I dagens artikel vill vi dela med oss av några filmer som inte bara är välgjorda utan också förmedlar ett djupt budskap.
7 filmer som hjälper barn att utveckla känslomässig intelligens
Insidan ut
Den här filmen är överlägset en av de bästa filmerna för att lära barn om emotionell intelligens. Den animerade filmen berättar om en 9-årig flickas olika känslor och upplevelser.
Glädje, ilska, avsky, rädsla och vemod följer unga Jenny (Riley i originalversionen) i sitt nya liv efter att ha flyttat till en ny stad. Under hela filmen kan tittarna se hur Jenny upplever olika känslor, hanterar situationer och anpassar sig till förändringar.
Upp
Den här filmen berättar historien om en äldre man och en ung pojke som hjälper varandra att följa sina drömmar. Filmen behandlar inte bara om känslor, utan också om attityder. Varje karaktär representerar ett specifikt sätt att se på livet. Med andra ord, pessimism kontra optimism.
Filmen skildrar svåra upplevelser för karaktärerna och visar hur de olika individerna hanterar dem. Vi ser sorg, besvikelse och ensamhet och samtidigt känslomässiga färdigheter som motståndskraft, uthållighet och ödmjukhet.
Dumbo
Den här klassiska, tecknade Disneyfilmen berättar historien om en liten elefant som bor på en cirkus. Dumbo passar inte in och är en ständig måltavla för mobbning av sina cirkuskamrater. Dessutom blir han separerad från sin mamma, som alltid försökt skydda honom.
Ödmjukhet är det som flätar samman denna berättelse, vilket gör att åskådaren upplever en rad känslor. Det är en fantastisk film för både barn och vuxna, med ett starkt budskap för alla.
WALL-E
Den här berättelsen är unik genom att den visar känslor som en robot upplever dem. WALL-E är en städrobot som har lämnats ensam kvar på jorden. Men ankomsten av EVA, en “hjärtlös” robot, gör att WALL-E får en chans att lära sig om lycka, hopp och förväntan.
Den här filmen talar om kärlekens styrka och hur den omvandlar oss. Den tar också upp sociala begrepp som frihet, självständighet och vikten av att acceptera andra för dem de är.
Frost
Här har vi en film som direkt tar upp känslor och deras effekter. Filmen berättar historien om två kungliga systrar som växer isär på grund av missförstånd.
Elsa, den äldre systern, måste lära sig att hantera sina känslor för att kontrollera sina magiska förmågor. När hon tappar kontroll över sina känslor förfryser hon hela staden i en evig vinter.
Berättelsens moral har att göra med ödmjukhet och vikten av att respektera andra. Återigen framstår styrkan i kärlek och motståndskraft som nyckeln till framgång.
Spirited Away
Vikten och betydelsen av familjen är ett centralt tema i den här filmen. Liksom i många filmer som hjälper barn att lära sig om känslomässig intelligens har huvudpersonen svårt att kontrollera sina känslor. Det får henne att konfronteras av obehagliga och oväntade upplevelser.
Men vår huvudperson flyr inte från situationen. På grund av hennes temperament tvingas hon uppleva ett äventyr med andar och spöken. Hon är inte längre sin mammas och pappas dotter, utan snarare en person som ansvarar för sig själv. Hennes erfarenheter leder henne genom stunder av ensamhet, ångest och sorg.
E.T.
Den här klassiska amerikanska filmen handlar om en utomjordisk varelse som blir vän med ett barn på jorden. E.T.:s enda önskan är att återvända hem, och den unga pojken vill bara hjälpa honom. Den här filmen är ett annat exempel på hur man kan utveckla känslomässig intelligens hos barn.
E.T. representerar rena och äkta känslor, som godhet och solidaritet. Filmen behandlar också effekterna av en skilsmässa på en familj och hur detta påverkar barns känslor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fernández-Berrocal, P., & Extremera Pacheco, N. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, 23(3). https://www.redalyc.org/html/274/27419066006/
- Goleman, D. (2018). Inteligencia emocional. Editorial kairos.
- Rangel, A. E. N. (2014). Inteligencia emocional. Salud vida, 1.
- Trujillo Flores, M. M., & Rivas Tovar, L. A. (2005). Orígenes, evolución y modelos de inteligencia emocional. Innovar, 15(25), 9-24. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0121-50512005000100001&script=sci_abstract&tlng=fr
- Peter Del Vecho, John Lasseter y Chris Buck, Jennifer Lee. (2013). Frozen. Estados Unidos: Walt Disney Productions y Walt Disney Animation Studios.
- Jonas Rivera y Pete Docter, Ronnie del Carmen. (2015). Inside Out. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
- Jonas Rivera, John Lasseter, Andrew Stanton y Pete Docter, Bob Peterson. (2009). Up. Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
- Walt Disney y Ben Sharpsteen. (1941). Dumbo. Estados Unidos: Walt Disney Productions.
- David McCarthy y Andrew Stanton. (2008). Wall-E. Estados Unidos: Pixar, Walt Disney Pictures.
- Toshio Suzuki y Hayao Miyazaki. (2001). El viaje de Chihiro. Japón: Studio Ghibli.
- Katy Emde y Steven Spielberg. (1982). E.T.: el extraterretre. Estados Unidos: Universal Pictures, Amblin Entertainment.