När bör man låta barn börja använda sociala medier?

Det finns många fördelar med sociala nätverk, men också många konsekvenser. Därför diskuterar vi här vilken som är den bästa åldern för barn att börja använda sociala medier.
När bör man låta barn börja använda sociala medier?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 juli, 2019

Vilken är den bästa åldern för barn att börja använda sociala medier? Sociala nätverk har blivit en normalitet i vuxnas vardag. Faktum är att de flesta vuxna spenderar flera timmar om dagen på dem. Det är nu för tiden heller inte förvånande att se barn mellan två och tre år med mobiler, surfplattor och datorer. Dessutom vill barn runt åldrarna åtta eller nio börja använda sociala medier.

Internet, och mer specifikt sociala nätverk, har många fördelar för människor. Det finns dock också många faror som du kanske inte är medveten om. Det är därför du kanske frågar dig själv: var borde vi sätta gränsen?

Vi ska försöka hjälpa dig genom denna kontroversiella fråga om när barn kan börja använda sociala medier.

Barn på sociala medier

Enligt UNICEF-studien “Tillståndet på världens barn 2017: Barn i en digital värld” är en av tre personer som surfar på internet ett barn. Mer specifikt finns det i USA ingen lägsta ålder för att börja använda sociala nätverk. Varje socialt nätverk har sina egna krav på hur gammal man måste vara. Detta bestämmer emellertid inte när den bästa åldern att börja använda sociala medier faktiskt är.

Många föräldrar använder ursäkten att deras barn inte har sociala medier eftersom de inte har en mobiltelefon, dator eller surfplatta att använda.

Kära föräldrar: I nuläget är det inte ett problem att inte ha elektroniska enheter. Om ditt barn inte har någon har säkert en av deras vänner en. Dessutom tar ett konto på en av de kända sociala medierna inte mer än fem minuter att skapa. Därför kan vi nästan med säkerhet säga att barn kommer att börja använda sociala medier när de vill, med eller utan ditt tillstånd.

Barn sitter och tittar på en surfplatta

Rekommendationer för när barn kan börja använda sociala medier

Om du har insett verkligheten, att barnen kommer att börja när de vill, har vi några tips för dig här. Det är viktigt att följa några rekommendationer så att barnen börjar använda sociala medier på det minst farliga sättet, och vet hur man använder internet säkert.

Var en god förebild

Vi säger alltid att barn efterliknar allt de ser. Därför måste du sätta ett bra exempel innan du skäller på ditt barn för att de inte använder sociala medier ordentligt. Du kan då hjälpa ditt barn när de gör misstag.

Förklara dess fördelar och nackdelar

Det är viktigt att barnen från början känner till de olika fördelarna som sociala medier har. Men de måste också veta om farorna. Beroende på dina barns ålder kan du använda riktiga exempel på barn som använder sociala medier för att visa dem vad som kan hända på internet.

Därför måste de se till att de har ett privat konto. Under inga omständigheter bör deras konton vara offentliga. Prata med dina barn så att de inte lämnar ut personlig information via dessa nätverk. Dessutom borde de inte lägga till eller prata med personer som de inte känner.

Begränsa tider för när barn kan använda sociala medier

Barn borde inte leva kopplade till sina elektroniska apparater. Därför bör du begränsa användningen till en tid som du tycker verkar vara lämplig. Många föräldrar låter sina barn bara använda sociala medier på helgen. Andra säger att de kan använda sociala nätverk bara en timme om dagen, och andra bara en dag i veckan. Du måste bestämma vilken gräns du tycker är bäst.

Hjälp dina barn att identifiera cybermobbning

Förutom att förklara fördelarna och nackdelarna med sociala nätverk bör du se till att nämna det viktiga problemet med trakasserier online, mer känt som cybermobbning. Barn måste känna sig trygga och veta att om de någonsin blir mobbade online har de hjälp och stöd från sina föräldrar. De måste också veta att de ska komma till dig omedelbart.

Glatt barn sitter vid en dator.

Sammanfattningsvis finns det ingen särskild ålder för barn att börja använda sociala medier. Du kan inte riktigt göra mycket för att stoppa dem. Du kan dock lära dina barn att surfa smart på internet och att hantera sina sociala nätverk med ansvar och på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aydn, B. y Volkan Sar, S. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem.Procedia Social and Behavioral Sciences, 15, 3500–3505.
  • Bringué, X. y Sádaba, C. (2011). Menores y redes sociales. Madrid: Foro generaciones interactivas.
  • Calderón, C. A., López, M., & Peña, J. (2017). El efecto condicional indirecto de la expectativa de rendimiento en el uso de Facebook, Google+, Instagram y Twitter por jóvenes. Revista Latina de Comunicación Social, (72), 590-607. https://www.redalyc.org/pdf/819/81952828031.pdf
  • Mattei, M. M. (2015). El divismo en tiempos de# Instagram. CIC. Cuadernos de Información y Comunicación, 20, 95-107. https://www.redalyc.org/pdf/935/93542537009.pdf
  • Wang, N. y Yongqiang, S. (2015). Social influence or personal preference? Examining the determinants of usage intention across social media with different sociability. Information Development (2015): 0266666915603224.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.