Får man kolla sin partners aktivitet på sociala medier?

Vem följer honom? Vem kommenterar hans bilder? Vilken typ av bilder gillar han? Om du inte kan sluta tänka på din partners aktivitet på sociala medier, är den här artikeln för dig.
Får man kolla sin partners aktivitet på sociala medier?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tekniska framsteg har utan tvekan omvandlat det sätt som människor blir kära och har relationer. Men har du någonsin undrat om det är okej att kontrollera sin partners aktivitet på sociala medier?

Appar som Instagram, Facebook, Twitter och även Tinder har hjälpt människor att bli vänner och starta relationer. Men de har också öppnat ett fönster som visar oss andras smak, intressen och tankar.

Nuförtiden kan ingen förneka att det är en stor stress att upprätthålla en uppdaterad profil på sociala medier. Detta gäller särskilt bland yngre människor. Dessutom känner de ett behov av att veta vad som händer hela tiden med sina vänner och sin partner.

Människor som är i förhållanden kräver också förklaringar från sina partners om vilken typ av aktivitet de har i sina “virtuella liv”. Detta kan leda till att ett destruktivt förhållande utvecklas.

Är det okej att kontrollera sin partners aktivitet på sociala medier?

Svaret på denna fråga är utan tvekan nej. Kontroll inom ett förhållande är inte hälsosamt. Om en individ försöker tvinga sin partner att uppföra sig inom sociala nätverk som han eller hon vill att denne ska göra, tar han eller hon friheten ifrån sin partner. Det är faktiskt en typ av psykologisk aggression.

Dessutom är sociala nätverk inte ansvariga för de problem med svartsjuka som uppstår i ett förhållande. Det är uppenbart att denna typ av media hjälper människor att träffas lättare. Det beror dock uteslutande på om personen villigt går in i ett förbjudet förhållande eller är otrogen.

Kvinna i säng med telefon

Att avslöja otrohet

Nuförtiden är det vanligt att en person försöker “stalka” sin partner på sociala medier. Personen kommer att göra det i hemlighet så att partnern inte vet.

Det finns två vanliga scenarion. I det första fallet berättar personen för sin partner vilka denne tillåts följa och i vilken utsträckning de får interagera. I det andra fallet förbjuder personen inte öppet något, men granskar i hemlighet sin partners verksamhet för att ta reda på eventuell otrohet.

Denna andra typen av kontroll är vanligtvis inte sund. Konflikter inom förhållandet kan uppstå på grund av att det finns misstankar om att den andra personen är otrogen. Vanligtvis är detta baserat på ogrundade misstankar och paranoia. Det kan också ha sitt ursprung i svartsjuka.

Nackdelen med denna typ av kontroll är att du lätt kan gå från att bara hålla koll till en ohälsosam vana. Då kan det bli en osund besatthet.

Således kan svartsjukan få någon att agera felaktigt. Personen letar efter nya och mer komplexa sätt att dominera och kontrollera sin partner. Denne kan skapa falska användarkonton, använda sig av en tredje part, eller till och med försöka hacka sig in på partnerns konton.

Det råder utbredd ångest över att upprätthålla en uppdaterad profil på sociala nätverk. Detta gäller särskilt bland yngre människor. Dessutom behöver de veta vad som händer hela tiden med deras vänner och partners.

Kontrollerande och destruktiva förhållanden: Identifiera varningstecknen

Att använda sociala nätverk är inte något som i sig orsakar otrohet. Dessutom bör de inte framkalla irrationella känslor som misstroende, svartsjuka eller behovet av att kontrollera.

Som vi förklarat i introduktionen kan sociala medier avslöja många egenskaper och preferenser som människor har.

Man och kvinna bråkar

Med det uttalandet är det som vi vill belysa att beteenden som någon visar på sociala medier kan vara avslöjande. Det kan visa på patologier eller avvikande beteenden. Detta gäller särskilt om de är ett försök att kontrollera partnerns aktivitet.

I dessa fall är frågan inte huruvida det är bra att kontrollera sin partners aktivitet på sociala medier. När du märker att du känner dig svartsjuk, fråga dig själv hur du kan förbättra din självkänsla. Och även hur du kan vänja dig av med tvångsmässiga beteenden avseende din partners aktivitet på sociala medier.

Om du upptäcker att din partner är otrogen, fråga dig själv varför du fortfarande är i ett förhållande som är så destruktivt.

Vår sista rekommendation är att du investerar mer tid i dig själv. Ta beslutet att ha förtroende för och tillit till din partner.

Dessutom, om du tycker att förhållandet inte längre fungerar, använd kommunikation och en öppen dialog. Fall inte för frestelsen att använda kontrollerande metoder, för de skadar alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.