Negativa effekter av teknologi på barn

Det är viktigt att uppmärksamma olika negativa effekter av teknologi på barn. Överdriven användning av smartphones, surfplattor och tv-apparater kan ha skadliga konsekvenser för våra barns hälsa.
Negativa effekter av teknologi på barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn lär sig att behärska smartphones, surfplattor och fjärrkontroller i allt yngre åldrar. Du kanske redan är van att se dem leta efter videoklipp eller spela spel på datorn, men det kan tyvärr ha negativa effekter eller till och med orsaka sjukdomar. Så vilka är egentligen dessa negativa effekter av teknologi? Läs den här artikeln för att lära dig allt du behöver veta.

Vad är negativa effekter av teknologi på barn?

Det verkar som om det finns en ständig ström av nya termer, nya syndrom och nya begrepp i det moderna samhället. Många av de sjukdomar som vi för närvarande lider av är relaterade till teknik, brist på motion eller dålig näring.

I detta fall fokuserar vi på negativa effekter av teknologi på barn, ett problem som kan verka harmlöst men som har konsekvenser på både kort, medellång och lång sikt.

Dessa “sjukdomar” eller patologier har ökat. Även om de ännu inte har blivit studerade i detalj kan deras existens inte förnekas. Värst av allt, de påverkar barn i mycket unga åldrar.

Vad menar vi med negativa effekter av teknologi på barn? I grunden hänvisar termen till hälsoproblem som följer med den ständiga användningen av tekniska enheter.

Även om det kan tyckas svårt att tro, är barn de främsta användarna av smartphones, surfplattor och spelkonsoler och det är även de som drabbas av konsekvenserna som alla dessa medför.

Några av de främsta negativa effekterna av teknologi

1. Hörselproblem på grund av användning av hörlurar

Hörlurar och högtalare som används ständigt på hög volym kan skapa hörselproblem, särskilt de som placeras inne i hörselgången.

Det finns en trend mot att lyssna på musik, videoklipp och spelljud på en allt högre volym för att blockera ut omgivande ljud. Många föräldrar tar sina barn till barnläkare på grund av dålig hörsel, och detta beror ofta på användningen av hörlurar.

Dessutom bör vi ta hänsyn till att dessa enheter kan orsaka tinnitus, ett tillstånd som härrör från nervskador i örat.

Barn står i rad och tittar på sina smartphones

2. Skador från upprepade rörelser

Det är svårt att tro, men det finns till och med 5-åriga barn med inflammationer i sina handleder eller med karpaltunnelsyndrom. Det finns fler fall av det här än du tror, ​​och de beror främst på att de tillbringar timmar med att hålla en smartphone och trycker på skärmar medan de spelar spel.

En annan åkomma är inflammation i tummen på grund av att de textar. Det är tummarna som de oftast skriver med på smartphones, och även de som mest drabbas av smärta, stelhet, kramper och stickningar.

3. Överansträngda ögon

Överansträngda ögon, även känt som visuell stress, anses av läkare vara en av de mest tragiska av de negativa effekterna av teknologi bland barn. De tillbringar otaliga timmar med att stirra på en liten skärm och det ger upphov till överansträngning av ögonen.

Andra symptom inkluderar torrhet, ljuskänslighet, rinnande ögon, röda ögon, rodnad, smärta när de läser, huvudvärk och illamående.

4. Sömnlöshet – kanske den mest oroande av alla negativa effekter av teknologi

Detta är en av de negativa effekter av teknologi på barn som vi tenderar att associera med ungdomar, men kan också uppstå i tidigare åldrar. Att använda skärmar till långt inpå natten sätter hjärnan på högvarv och förhindrar hälsosam sömn.

Skärmen har ett blått ljus som stör nivåerna av hormonet melatonin (vilket inducerar sömn) och regleringen av cyklerna av vakenhet och vila.

5. Muskelsmärta på grund av dålig ergonomi och hållning

Smärta i rygg, nacke och axlar är en vanlig följd av användning av tekniska enheter. Dålig kroppshållning i timmar medan de tittar på film eller tv-serier, spelar spel och tittar på videoklipp kan orsaka att ryggraden kröks, förändringar i hållningen, kramper med mera.

Barn står i rad och tittar på sina smartphones - två tar selfie

6. Internetberoendet breder ut sig

Internetberoende är en mycket oroande negativ effekt av teknologin. Det visar sig när barn inte vill göra något annat än att bara sitta på sina rum med en skärm framför sig.

De har sina telefoner bredvid sig vid middagsbordet, på semestern, på familjeutflykter, i skolan… Missbruket är så starkt att de sover med sina smartphones under kudden. Om de av någon anledning måste gå någonstans utan telefonen i några minuter, känner de att de saknar något viktigt.

Vad ska du göra om dina barn lider av några av dessa negativa effekter av teknologi?

Först måste du begränsa deras tillgång till internet och teknologiska enheter.

Planera in utomhusaktiviteter så att de vänjer sig vid att vara aktiva utan sin elektronik. Låt dem inte använda sina smartphones under de två sista timmarna innan de går och lägger sig. Om du tycker att det är nödvändigt, sök lämplig professionell hjälp. Du kan vända dig till en läkare, en psykolog eller en fysioterapeut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • López, A. (2014). Las tecnopatías: enfermedades causadas por las tecnologías del siglo XXI. EFESALUD.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.